Beeld: 123RF
Beeld: 123RF

Aisha Scheuer (bekend van DIWMOTZ) heeft een relatie met Marleen en kreeg met haar ex-vrouw zoon Shai (6). Voor Kek Mama schrijft ze iedere maand een column over het ouderschap van een zoon met twee moeders.

Door alle drukte rondom kerst loop ik rond deze tijd van het jaar achter de feiten en tegen mezelf aan. Ik denk dat ik het allemaal wel kan en plan mezelf een ongeluk. Het loopt op rolletjes. ’s Ochtends werk ik en ’s avonds zit ik vrolijk aan het kerstdiner. Ik voel me een vrouw van de wereld: ik run twee bedrijven tussen de feestdagen door en kan de hele wereld aan!
 

'Geen nood, ook dit kan ik aan'

En toen kwam Shai zijn tweede week kerstvakantie bij mij vieren. Hij is de eerste week bij mijn ex-vrouw geweest en dus is het nu mijn tijd. Maar geen nood, ook dit kan ik aan. Ik stel een schema op waar we leuke dingen op plannen en spreek met Shai af dat ik af en toe wel een beetje moet werken. De leuke dingen die op ons vakantieplan staan, compenseren de werkmomenten en alles voelt stabiel.

De eerste dag besluit ik met hem naar een binnenspeeltuin te gaan. Er is Wifi dus ik kan daar even een flinke lading werk verrichten.

Zodra we binnenkomen, schieten we allebei in een lichamelijke error. We staan stil voor de ingang en gedachteloos houd ik mijn pinpas tegen de betaalautomaat. Ik ga er vanuit dat mijn lichaam vanzelf zal wennen aan het geluid van gillende kinderen en de lucht van kinderschoenen en zweet.
 

Andere planeet

Niets is minder waar. Ik doe mijn best om mijn laptop open te klappen en kijk naar de ouders om me heen – die naar mij kijken alsof ik van een andere planeet kom. Ik voel me eigenlijk ook wel zo. Waar ben ik aan begonnen?! Ondertussen is Shai zich prima aan het vermaken, af en toe komt hij even langs gescheurd en wenst me veel plezier met mijn werk. Zo is hij dan ook wel weer.

Het gegil zorgt voor een lichte hoofdpijn en ik doe mijn best om alle kinderen, die meekijken over mijn schouder in de hoop dat ik YouTube voor ze opstart, te negeren.
 

'Ik ben er nu meer voor hem dan ooit'

Langzaam maar zeker krijg ik meer van mijn to do list gedaan. Ik werk mezelf door het lawaai heen omdat ik mezelf ondanks dit alles gelukkig prijs met wat ik doe. De eerste vijf jaar van zijn leven was ik er niet voor hem. Ik werkte 36 uur in de week en was uitgeteld als ik thuiskwam. Ik kon hem niet van school halen omdat ik tot laat werkte. Ik ben er nu meer voor hem dan ooit, en dat zou ik niet willen missen.

Maar ik zou nu wel graag opgehaald willen worden uit de ballenbak.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

BN'er-moeders op Instagram

Van weekendboodschappen tot aan huiswerk: deze bekende moeders waren er op Instagram maar druk mee. Wij hebben de leukste Instagramposts van BN'er-moeders van afgelopen week voor je op een rij gezet.

Kusje

 

Zò trots en zò gek op dit heerlijke jochie, #LUX ❤️

Een bericht gedeeld door Bettina Holwerda (@bettina_holwerda) op


Lievelingsplek

 

Mijn lievelingsplekje. #brabant #mijnthuis #familie #❤️

Een bericht gedeeld door Vivian Reijs - VIVONLINE (@vivianreijs_vivonline) op


Hard aan het werk

 

Hier wordt een boekbespreking voorbereid. #lampje

Een bericht gedeeld door Georgina Verbaan (@gverbaan) op


Zou het genoeg zijn?

 

Lees ook
Boodschappen doen met drie kinderen: zo doe je dat in 15 minuten >


'Spontane foto'

 

Zie hier het resultaat van het maken van een ‘spontane foto’ 😂❤️

Een bericht gedeeld door Carolien Karthaus-Spoor (@carolienkarthaus_spoor) op


Wijze woorden

 

✨door Rupi Kaur via @mothermusemag

Een bericht gedeeld door Romy Boomsma 🌿 (@romyboomsma) op


Prachtige foto

 

 

 


 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

harde werker en moeder
Beeld: Pexels

Als advocaat staat blogger Candace Alnaji vrouwen bij die gediscrimineerd worden op de arbeidsmarkt omdat ze zwanger zijn of kinderen hebben. ‘Hun kansen worden ontnomen omdat ze het lef hadden om een kind ter wereld te brengen.’

‘Maar je kunt heel goed én een harde werker én moeder zijn’, schrijft ze op Scary Mommy.
 

Identiteit

Candace las een essay van een zwangere vrouw, waarin zij uitlegde dat zij zichzelf geen ‘moeder’ zou gaan noemen. De reden: ze wilde niet dat haar identiteit als moeder de rest van haar leven zou overschaduwen. ‘Inmiddels heeft ze een baby en beschrijft ze zichzelf in haar blogs nog steeds niet als moeder’, zegt Candace. ‘Daar is niets mis mee - iedereen moet zichzelf op zijn eigen manier uiten. Maar als ik een blog schrijf, zal ik mezelf altijd moeder noemen.’

 

Lees ook:
'Het moederschap staat gelijk aan 2,5 fulltime baan' >

 

Discriminatie

Candace is advocaat op het gebied van arbeidsdiscriminatie. ‘Voordat ik kinderen kreeg’, vertelt ze, ‘vertegenwoordigde ik moeders. Zij werden door hun werkgevers gediscrimineerd op basis van hun status als moeder. Ze werden lastig gevallen omdat ze een miskraam hadden of omdat ze leden aan een postnatale depressie.’ Sinds Candace zelf kinderen heeft, kan ze hun pijn en frustratie heel goed voorstellen. ‘Veel moeders worden hun kansen ontnomen – gewoon omdat ze het lef hadden om een kind ter wereld te brengen en vervolgens blijven werken.’
 

‘Moeder én goede werker’

Volgens Candace is het belangrijk om de huidige en toekomstige generatie vrouwen te laten zien dat je heel goed een moeder én iets anders kunt zijn. ‘Het moederschap vormt een heel groot deel van je identiteit’, legt ze uit, ‘maar daarnaast kun je ook een goede werker zijn. We hebben vrouwen nodig die zeggen: ‘Ik ben advocaat en ook een moeder. Ik ben verpleegster en ook een moeder.’ Dus of ik nou tachtig of twaalf uur per week werk, ik zal in mijn blogs altijd schrijven dat ik een advocaat, schrijfster én moeder ben.’


 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >