Beeld: 123RF
Beeld: 123RF

Aisha Scheuer (bekend van DIWMOTZ) heeft een relatie met Marleen en kreeg met haar ex-vrouw zoon Shai (6). Voor Kek Mama schrijft ze iedere maand een column over het ouderschap van een zoon met twee moeders.

Door alle drukte rondom kerst loop ik rond deze tijd van het jaar achter de feiten en tegen mezelf aan. Ik denk dat ik het allemaal wel kan en plan mezelf een ongeluk. Het loopt op rolletjes. ’s Ochtends werk ik en ’s avonds zit ik vrolijk aan het kerstdiner. Ik voel me een vrouw van de wereld: ik run twee bedrijven tussen de feestdagen door en kan de hele wereld aan!
 

'Geen nood, ook dit kan ik aan'

En toen kwam Shai zijn tweede week kerstvakantie bij mij vieren. Hij is de eerste week bij mijn ex-vrouw geweest en dus is het nu mijn tijd. Maar geen nood, ook dit kan ik aan. Ik stel een schema op waar we leuke dingen op plannen en spreek met Shai af dat ik af en toe wel een beetje moet werken. De leuke dingen die op ons vakantieplan staan, compenseren de werkmomenten en alles voelt stabiel.

De eerste dag besluit ik met hem naar een binnenspeeltuin te gaan. Er is Wifi dus ik kan daar even een flinke lading werk verrichten.

Zodra we binnenkomen, schieten we allebei in een lichamelijke error. We staan stil voor de ingang en gedachteloos houd ik mijn pinpas tegen de betaalautomaat. Ik ga er vanuit dat mijn lichaam vanzelf zal wennen aan het geluid van gillende kinderen en de lucht van kinderschoenen en zweet.
 

Andere planeet

Niets is minder waar. Ik doe mijn best om mijn laptop open te klappen en kijk naar de ouders om me heen – die naar mij kijken alsof ik van een andere planeet kom. Ik voel me eigenlijk ook wel zo. Waar ben ik aan begonnen?! Ondertussen is Shai zich prima aan het vermaken, af en toe komt hij even langs gescheurd en wenst me veel plezier met mijn werk. Zo is hij dan ook wel weer.

Het gegil zorgt voor een lichte hoofdpijn en ik doe mijn best om alle kinderen, die meekijken over mijn schouder in de hoop dat ik YouTube voor ze opstart, te negeren.
 

'Ik ben er nu meer voor hem dan ooit'

Langzaam maar zeker krijg ik meer van mijn to do list gedaan. Ik werk mezelf door het lawaai heen omdat ik mezelf ondanks dit alles gelukkig prijs met wat ik doe. De eerste vijf jaar van zijn leven was ik er niet voor hem. Ik werkte 36 uur in de week en was uitgeteld als ik thuiskwam. Ik kon hem niet van school halen omdat ik tot laat werkte. Ik ben er nu meer voor hem dan ooit, en dat zou ik niet willen missen.

Maar ik zou nu wel graag opgehaald willen worden uit de ballenbak.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

Beeld: Shutterstock
Beeld: Shutterstock

Je sterk houden als je verdrietig bent: veel moeders doen het om hun kinderen te beschermen. Maar Karen Johnson, een Amerikaanse blogger en moeder van drie, verbergt haar emoties niet langer.

'Ik leer mijn kinderen dat zelfs de sterkste mensen huilen', schrijft ze op Scary Mommy.

 

Leugen

‘Ik las een interview met Angelina Jolie, waarin ze zei dat ze na de scheiding met Brad onder de douche huilde. Niet voor het oog van haar kinderen, want die moesten denken dat alles goed zou komen’, vertelt Karen. ‘Dat raakte me. Als moeder begreep ik haar – het is toch onze taak om onze kinderen te troosten? Te zeggen dat ze niet bang moeten zijn en dat alles goed komt, zelfs als dat niet zo is?’
Karen herinnert zich dat ze een paar jaar geleden met haar drie kinderen – toen 6, 4 en 2 – in de kelder ging schuilen voor een tornado. ‘Mijn man was niet thuis en ik fluisterde tegen de kinderen: ‘Het komt allemaal wel goed.’ Wat een leugen was, want ik had geen idee. Maar ik dacht: als moeder moet je soms tegen je kinderen liegen om je werk als mama goed te doen.’

 

Lees ook:
Moeders huilen niet: 'Ik vind het moeilijk om mijn kinderen mijn tranen te laten zien' >


 

De waarheid van het moederschap

Inmiddels ziet Karen het anders. ‘Op een dag zagen mijn kinderen me breken. Ze zagen dat ik bang was en dat ik huilde. Ik zei niet dat alles goedkwam. En dat was goed – want weet je wat ik de afgelopen jaren van het moederschap en het huwelijk heb geleerd? Dat het oké is – zelfs noodzakelijk – dat mijn kinderen andere gevoelens bij mij zien dan geluk, vreugde en geduld.’
Karen vindt nog steeds dat moeders sterk, betrouwbaar en geruststellend moeten zijn voor hun kinderen. ‘Maar het is net zo belangrijk dat mijn kinderen weten dat hun moeder menselijk is. Iemand die gevoelens heeft, die soms even breekt, maar ook weer opkrabbelt. Hoe kan ik ze leren dat het goed is om emoties te hebben, als ik die zelf niet uit? Laatst huilde ik, maar daarna waste ik mijn gezicht en stond ik er weer. Dát is de moeder die ik wil zijn. Iemand die haar kinderen soms de waarheid laat zien van het moederschap. Ik wil dat ze weten dat zelfs op hun ergste dagen de wolken zullen verdwijnen en de zon zal doorbreken. Dat ze oké zullen zijn en dat zelfs de sterkste mensen huilen.’

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

 

moeders-altijd-boos

Er zijn van die dagen dat je kind maar één sok hoeft te laten slingeren voordat de stoom uit je oren vliegt. En zo vreemd is dat helemaal niet: blogger Karen Jonson legt op Scary Mommy uit waarom.

‘Boosheid komt altijd voort uit een andere emotie’, schrijft ze.

 

Onderzoek

Karen vervolgt: ‘In dit onderzoek wordt uitgelegd dat boos worden vaak een onderliggende oorzaak heeft: je voelt je onbegrepen, onbelangrijk, onzichtbaar of machteloos tegenover anderen. En vervolgens moeten de mensen van wie je houdt het ontgelden.’ Volgens de blogger is praten de beste manier om hier als moeder mee om te gaan. ‘Vertel waar je behoefte aan hebt, zodat je niet hoeft te exploderen om één klein ding.’

 

Lees ook
'Ik vertel mijn kind liever wat er in míj omgaat dan boos te worden' >

 

'Rondje lopen'

Of, schrijft Karen verder, ‘Loop een rondje buiten, haal een frisse neus en bedenk wat het probleem is: ben je oververmoeid? Heb je te veel aan je hoofd? Houden je kinderen zich niet aan hun afspraken? Zet voor jezelf op een rij wat jou boos heeft gemaakt en kijk wat je hiertegen kunt doen. Niemand verdient het om te leven in een huis vol boosheid - je gezin niet en jij niet. Máár: accepteer ook dat je af en toe je dag niet hebt.’

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >