‘Mijn betweterige zus bemoeit zich met de opvoeding van mijn kind’

07.11.2023 10:14

‘Mijn oudere zus heeft drie kinderen, ik ben drie maanden geleden bevallen van mijn eerste. Ik dacht dat ik er veel aan zou hebben, een zus met bakken ervaring, maar de realiteit is dat ik me dood erger aan haar betweterigheid. Als mijn dochter huilt, trekt mijn zus haar het liefst uit mijn handen, want haar oplossing is altijd beter. Het is alsof ik niks goed kan doen. Hoe ga ik hiermee om?’

Hoe ga je om met een betweterige zus?

It takes a village to raise a child: als nieuwbakken ouder is alle hulp welkom. Een betrokken familielid is goud waard. Soms heb je nu eenmaal oppas nodig of een helpende hand als het allemaal even teveel wordt. Maar wat als een familielid over je grenzen heengaat? En veel meer uit handen wil nemen dan waar je behoefte aan hebt? Zó ga je hiermee om:

Vertel je zus jouw belangrijkste opvoednormen

Ga bij jezelf na wat jij het allerbelangrijkste vindt met betrekking tot je kind. Is dat een strikte bedtijd? Geen schermen bij je baby in de buurt? Of later: geen snoep? Schrijf de belangrijkste opvoednormen op (pick your battles, kom niet met een lijst van twintig dingen aan) en bespreek deze met je zus. Vertel haar: “Misschien heb jij dit anders gedaan bij jouw kinderen, dat is oké, maar ik wil graag dat iedereen die op mijn kind past het zo aanpakt.” Mocht ze zich hier niet aan houden, dan kun je haar hier in het vervolg makkelijker op aanspreken.

Communiceer duidelijk

Ligt je baby in de box en wil je dat niemand haar oppakt? Zeg dit hardop. Wacht niet af tot het gebeurt om vervolgens uit je slof te schieten. Ook als je zus de baby van je over wil pakken, kun je ervoor kiezen om te zeggen: “Ik wil het graag even zelf doen.” Niemand kan immers gedachten lezen, ook je zus niet.

Laat je zus zien dat jij het zelf kan

Voor je zus is het een nieuwe, onwennige situatie: haar kleine zusje is opeens moeder. Het is duidelijk dat het haar eerste impuls is om alles van je over te nemen. Jij bent immers nieuw in het moederschap, zij weet al van wanten. Hoe je van dit gedrag afkomt? Door haar te laten zien dat je hartstikke goed weet wat je doet. Huilt je baby en komt zij gelijk met adviezen? Negeer haar, blijf rustig en los de situatie op zoals je dat ook zou doen als ze er niet was. Klinkt hard, maar zo ziet ze wel dat haar adviezen niet nodig zijn. De volgende keer zal ze zich misschien al wat meer afwachtend opstellen.

Zoveel mensen, zoveel meningen

Een kind opvoeden kun je nou eenmaal op honderd verschillende manieren doen. Het feit dat je zus al drie kinderen groot gebracht heeft, betekent niet dat haar mening de enige juiste mening is. Laat je dus niet onzeker maken. Je kind is je graadmeter: gaat het goed met haar? Dan zal je wel iets goed doen! Laat de mening van je zus geen graadmeter zijn. Vindt zij bijvoorbeeld dat je niet streng genoeg bent? Leg haar dan uit dat iedere ouder het op zijn eigen manier doet, en dat dit jouw manier is.

Ga niet in discussie

Doe jij iets anders dan je zus, omdat onderzoek heeft aangetoond dat dat beter is? Werp dit niet voor haar voeten. Ook niet als zij jou aanspreekt op jouw manier van handelen. Door uitgebreid uit te leggen waarom haar keuze niet de juiste is, kun je haar kwetsen. Met ‘bedankt voor de tip, maar ik doe het liever zo’ kom je vaak verder. Vraagt ze om tekst en uitleg? Blijf dan respectvol en benadruk dat er niks mis is met haar manier, maar dat jij voor een andere wijze hebt gekozen.

Blijf dankbaar

Laat de irritaties je niet opslokken. Besef dat alle bemoeienis uit een goed hart komt: je zus wil je helpen. De manier waarop is misschien niet altijd fijn, maar toch is het belangrijk om je dankbaarheid te blijven uiten. Anders wil je zus je in de toekomst misschien wel nooit meer helpen. Bedankt haar dus voor dat avondje oppassen, ook als niet alles precies verliep zoals jij het voor ogen had.

Nog meer Kek Mama? Schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >