Anouk: ‘Van een beetje suiker wordt mijn kind echt niet dik’

28.06.2024 15:56
chocoladekoekjes Beeld: Getty Images

Een bezoekje aan de GGD, het moment waarop ze je kind gaan beoordelen is niet altijd een pretje, maar wel handig om erachter te komen waar je kind staat. Soms krijg je alleen wel de raarste opmerkingen naar je hoofd geslingerd, zo ook Anouk, die de wind van voren kreeg.

“Jaren geleden ging ik met mijn 5-jarige dochter Jasmine naar de GGD voor een gezondheidsonderzoek, waar wij eerder die maand een oproep voor hadden gekregen. Het gesprek met de GGD-medewerker ging iets anders dan ik verwacht had.

Het weegmoment

Daar aangekomen kreeg ik een aantal vragen over hoe Jasmine is als persoon en of er problemen waren. Vervolgens werd ze gewogen en gemeten. Ze was ietsje langer en lichter dan gemiddeld, maar ach, dat zit in de familie. Alles binnen de gezonde richtlijnen. Toen vroegen ze naar wat ik haar te eten gaf. Ervan uitgaande dat het wel goed zat, begon ik te vertellen wat ze op een dag at.

Allemaal gezonde ingrediënten

Ik gaf haar ’s ochtends een boterham met pindakaas en ’s middags twee broodjes met kaas, vertelde ik. Af en toe kreeg ze een broodje met gekookt ei mee, dat zagen wij als een feestelijke maaltijd waar Jasmine altijd ontzettend blij van werd. ’s Avonds kookte ik altijd een gezonde maaltijd met belangrijke ingrediënten zoals kip, rijst, aardappels en/of groenten. Een tussendoortje vond Jasmine ook altijd wel lekker. Als ze thuis kwam van school planden we altijd een relaxmomentje in, zodat ze kon vertellen over haar dag, waarbij ze van mij een glas limonade met een lekker koekje kreeg. 

De sfeer veranderde compleet

Toen ik dit zei veranderde de sfeer compleet. De vriendelijke gezichtsuitdrukking die ik op het gezicht van de GGD-medewerker zag verdween. ‘Uw kind heeft aanleg om dik te worden’, zei de medewerker streng. Iets verward reageerde ik ‘Dik? Waarom?’

‘’Uw kind heeft aanleg om dik te worden’’

Zo slecht is dat toch niet?

‘Omdat ze te veel suiker binnenkrijgt als tussendoortje’, was de reactie. Zo slecht is dat toch niet, dacht ik. ‘Ze eet de rest van de dag gezond. Even iets van suiker tussendoor kan toch geen kwaad?’, zei ik. De medewerker schudde haar hoofd en maakte aantekeningen. Dit is doorgeslagen, alles moet tegenwoordig maar gezond, dacht ik. Maar in een discussie had ik geen zin. Ik ben de moeder en ik bepaal wat mijn kind te eten krijgt, dus dat tussendoortje heb ik zeker niet geschrapt.

‘’Aanleg om dik te worden, waar dan?’’

Jaren later

Jaren later moest Jasmine op 10-jarige leeftijd weer naar de GGD voor onderzoek. De medewerker keek de eerdere aantekeningen kritisch door en zei met een frons op haar gezicht ‘Aanleg om dik te worden, waar dan?’, zei ze en keek naar Jasmine, die nog steeds wat langer en lichter was dan het gemiddelde kind van haar leeftijd.

Jasmine keek de medewerker wat verward aan en snapte niet helemaal waarom ze dat zei. Ik vulde aan: ‘Ja, ze krijgt van mij een glas limonade en een koekje als ze thuis komt van school.’ Weer kijken twee paar ogen mij verward aan. Vervolgens hoor ik de medewerker zeggen: ‘Een beetje suiker kan wel, maar met mate. Volgens mij komt het met haar gewicht wel goed.’

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.