Beeld: Getty
Beeld: Getty

Kiki (41), single, moeder van een zoon van 5 en dochter van 9, werkt 36 uur per week als projectmanager bij een marktonderzoek-bureau.

“Zondag kwamen mijn kinderen met merkgympen aan hun voeten terug van het weekend bij hun vader. ‘Van papa gekregen!’, riepen ze enthousiast. ‘Lief hè?’ ‘Heel aardig’, kreeg ik er met moeite uitgeperst. Ik zou ze ook graag eens blij willen maken met nieuwe kleren, een Wii of een elektrisch drumstel: de droom van mijn zoon. Maar ja, geen geld.

 

We redden het nét

Terwijl ik met mijn € 38.000 per jaar toch een modaal inkomen verdien. Maar ja, de helft ervan gaat op aan de huur van mijn vrijesectorwoning. Onze fietsen staan op de parkeergarageplek die ik er gratis bij kreeg: de auto heb ik verkocht. Na de vaste lasten, de rekening van de buitenschoolse opvang en de dagelijkse boodschappen houd ik zo’n € 150 per maand over. We redden het nét. Of eigenlijk net niet. Als de wasmachine stukgaat, heb ik een probleem.

Intussen zie ik op Facebook dat mijn ex in een strandtent eet. Of een paar dagen naar Parijs is met zijn nieuwe vriendin. Toen hij me twee jaar geleden vertelde dat hij verliefd was op een ander, dacht ik: dat kun je je helemaal niet permitteren. Mijn ex is hoogopgeleid. Zijn LinkedIn-profiel vermeldt dat hij modefotograaf is – een  glamoreus beroep waarmee hij aanvankelijk ook mij zand in de ogen strooide. Maar hij verdient bijna niets en als hij eens geld heeft, smijt hij ermee in het rond.

 

Recipe for disaster

Vrienden en familie begrijpen niet waarom ik hem niet voor de rechter sleep om hem te dwingen alimentatie te betalen. Maar van een kale kip kun je niet plukken. En, nog belangrijker: een rechtszaak is een recipe for disaster. Nu kunnen we het tenminste nog opbrengen gezamenlijk Sinterklaas te vieren, en de verjaardagen van de kinderen.

Mijn beste vriendin heeft het er wél op  gewaagd, zo’n rechtszaak. Zij is nu twee jaar vechtscheiden verder, krijgt nog steeds geen cent en haar ex zet hun dochtertje af op de hoek van de straat. Ik moet er niet aan denken. Dan maar geen vakantie of hockeykamp voor mijn dochter. Als ik op weg naar mijn werk langs de tennisclub fiets, zie ik vaak moeders van school op de baan staan, onbezorgd een balletje slaand in de zon. Dat steekt soms even. Maar daarna denk ik: wacht maar tot je man je in de steek laat. Ik ben er trots op dat ik mijn hand niet hoef op te houden.

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

BN'er-moeders op Instagram

Van het Jeugdjournaal kijken tot ontbijt op bed: deze bekende moeders waren er op Instagram maar druk mee. Wij hebben de leukste Instagramposts van BN'er-moeders van afgelopen week voor je op een rij gezet.

Lekker bankhangen

 

Eindelijk, languit op de bank! #jeugdjournaal #bankhangen #mijnzoon❤️ @mees_kingston

Een bericht gedeeld door Bridget (@bridgetmaasland) op

 

Zou die ook eieren leggen?

 

🤔

Een bericht gedeeld door Nicolette Kluijver (@nicolettekluijver_) op

 

De beste leraar

 

Kan best zwaar zijn, zo'n modellenleven

 

Setlife #modelforaday #SammyRose

Een bericht gedeeld door Marly Van der Velden (@marlyvd) op

 

Alsof het niks is

 

Next level @lisaamil . #tweewaggies #alsoftniksis

Een bericht gedeeld door Tess Milne (@tessmilne_) op

 

Ontbijt op bed

 

Lees ook
Fotoserie: 8x Moederdag fails >

 

Kleine meisjes worden groot

 

So proud❤️ #vallenenopstaan #waarismijnbabygebleven #grotemeid💗

Een bericht gedeeld door Estavana Polman (@estavana) op

 

De beste selfie

 

Onze beste selfie EVER 🐻❤

Een bericht gedeeld door Liza Sips (@lizasips) op

 

Hallo dames...

 


 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

geen slechte moeder
Beeld: Unsplash

Iedereen die kinderen heeft, vraagt zich wel eens af: ben ik wel een goede moeder? Blogger Chaunie Brusie is klaar met die twijfels. ‘Ik ben een moeder die haar best doet. En dat is genoeg.’

‘De druk die we onszelf als moeder opleggen, is enorm’, schrijft ze op Babble.
 

Hele lijst

‘Elke avond kan ik een lijstje maken van situaties waaruit blijkt dat ik geen goede moeder ben’, vertelt Chaunie. ‘Ik strijk niet, zet mijn kinderen voor de televisie in plaats van met ze te spelen en breng veel te veel tijd door op mijn telefoon. Des te meer ik stil sta bij alles waarin ik niet goed ben, des te slechter ik als moeder lijk te zijn.'
 

Lees ook:
'Schreeuw jij tegen je kind? Dan ben je heus geen slechte moeder' >

 

Teveel druk

Volgens Chaunie leggen moeders zichzelf een enorme druk op. Ze moeten een goede moeder zijn en een goed mens, omdat de maatschappij dat van ze verwacht. ‘Maar als je aan kinderen begint’, zegt ze, ‘vertelt niemand je hoe je met die druk moet omgaan. We krijgen allerlei praktische tips aangereikt, zoals speciale pyjama’s waardoor je kinderen beter zouden moeten slapen, maar op het mentale vlak staan we er alleen voor. Ons idee ‘Ik ben een slechte moeder omdat ik X, Y of Z doe’, staat snel gelijk aan ‘Ik ben een slecht persoon.’ En dat is een heel moeilijke cirkel om te doorbreken.’
 

‘We doen ons best’

Chaunie vindt dat je eerst genoeg van jezelf moet houden om je kinderen lief te kunnen hebben. En dat betekent dat je de ‘slechte-moeder-gedachten’ in de ban moet doen. ‘We zijn geen ‘slechte’ moeders als we de kinderen even snel in bed stoppen of ongeduldig worden’, zegt ze. ‘En zelfs niet, zoals mijn middelste kind waarschijnlijk nooit zal vergeten, als je hun verjaardag overslaat om zonder hen op reis te gaan naar Mexico. Wij moeders doen ons best. En dat is echt genoeg.'

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >