Ook bij de jolige actrice Anne-Marie Jung (41) stroomt het weleens over. “Dan denk ik: kak, ik heb geen zin vandaag.”

Nog geen vijf minuten op de bank in het Haagse café-restaurant Cortenaer of ze heeft al twee complimenten binnen over haar knalgroene glitterlaarsjes. “De zwaartekracht kun je niet tegenhouden als je ouder wordt”, zegt ze, “maar het is wel zo leuk om gezellig gekleed door het leven te gaan. Laatst hoorde ik iemand zeggen: ‘Daar ben ik te oud voor.’ Toen dacht ik: wanneer zal ik ooit zulke dingen gaan zeggen?”
 

'Het was mijn geheim'

Een feest vindt ze het, om zichzelf leuk aan te kleden, elke dag weer. Mode en make-up: ze heeft het altijd heerlijk gevonden. Op haar tiende zette ze haar wimpers aan met zwartepietenschmink en ze wilde door de grond zakken toen de gymjuf riep dat haar mascara was uitgelopen nadat ze van de bok was gekukeld. “Het was mijn geheim, dat ik er ineens heel knap uitzag en niemand wist waardoor.”
 

'Dat is echt iets voor mijn kind'

Als klein meisje was ze al in de ban van toneelspelen. In haar jeugd was er naast ballet of hockey niet veel bijzonders te doen voor kinderen. Zodra haar moeder hoorde dat de eerste jeugdtheaterschool werd geopend, zei ze: dat is echt iets voor mijn kind. Op haar twaalfde speelde Anne-Marie in een musical van het Rotterdamse Jeugdtheater Hofplein, op haar negentiende ging ze naar de kleinkunstacademie. “Ik had het aan mijn reet hangen. Ik zie de geschiedenis zich herhalen bij Sue. Hoe ze contact zoekt, grapjes maakt, met iedereen kletst. En dat theatrale, die timing. Het moet raar lopen als ze niet ook iets met theater gaat doen.”
 

Jij bent het

Burt. Acteur, decorbouwer, manusje van alles, verzamelt vintage en design. De man van wie ze meteen wist: jij bent het. Ze ontmoetten elkaar twaalf jaar geleden in restaurant In de Waag op de Amsterdamse Nieuwmarkt. Anne-Marie had daar een gesprek met een producent over een nieuwe pilot. Ze was klaar en wilde net weggaan toen Burt binnenkwam. Droog: “Hij is superknap.” Ze bleven hangen tot ze door het personeel op de schouder werden getikt. Het was sluitingstijd. Toen hadden ze al over van alles en nog wat gepraat, zelfs over kinderen.
 

'Ik heb de man van mijn leven gezien'

Toen ze het restaurant verlieten, was de wereld wit. “De sneeuw kraakte onder onze voeten, het was stil op straat, zo romantisch.” Hij reed weg, raakte twee hoeken verder in een slip en dacht: als ik nu doodga, heb ik in ieder geval de leukste vrouw van de wereld ontmoet. Anne-Marie belde meteen haar beste vriend: ‘Ik heb de man van mijn leven gezien.’ Burt heeft precies de goede melange van humor en bravoure. Anne-Marie: “Ik hou van jongens met bubbly personalities. Met Burt is het nooit saai. Hij heeft pit, daagt me uit – het is altijd lachen met hem.”
 

Reuring

Ze noemt zichzelf een zigeuner die gewend is overal neer te strijken en het gezellig te maken. Ze houdt van reuring, van feestjes met vrienden en familie. Altijd kletsen, lekker eten, hard praten. Sleur kent ze niet. “Als mensen vragen of ik die en die Netflix-serie heb gezien, is het antwoord altijd nee. Elke avond is anders. De ene keer zit ik in een of andere opruimtrip, de avond erop zijn we op bezoek bij vrienden of sta ik op de planken. Ik zit ’s avonds niet op de bank, ik stort me overal in. Ik wil altijd verrijkt worden, iets meemaken, iets doen.”

Het hele interview staat in Kek Mama 12-2017.

 

 

 

BN'er-moeders op Instagram

Van weekendboodschappen tot aan huiswerk: deze bekende moeders waren er op Instagram maar druk mee. Wij hebben de leukste Instagramposts van BN'er-moeders van afgelopen week voor je op een rij gezet.

Kusje

 

Zò trots en zò gek op dit heerlijke jochie, #LUX ❤️

Een bericht gedeeld door Bettina Holwerda (@bettina_holwerda) op


Lievelingsplek

 

Mijn lievelingsplekje. #brabant #mijnthuis #familie #❤️

Een bericht gedeeld door Vivian Reijs - VIVONLINE (@vivianreijs_vivonline) op


Hard aan het werk

 

Hier wordt een boekbespreking voorbereid. #lampje

Een bericht gedeeld door Georgina Verbaan (@gverbaan) op


Zou het genoeg zijn?

 

Lees ook
Boodschappen doen met drie kinderen: zo doe je dat in 15 minuten >


'Spontane foto'

 

Zie hier het resultaat van het maken van een ‘spontane foto’ 😂❤️

Een bericht gedeeld door Carolien Karthaus-Spoor (@carolienkarthaus_spoor) op


Wijze woorden

 

✨door Rupi Kaur via @mothermusemag

Een bericht gedeeld door Romy Boomsma 🌿 (@romyboomsma) op


Prachtige foto

 

 

 


 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

harde werker en moeder
Beeld: Pexels

Als advocaat staat blogger Candace Alnaji vrouwen bij die gediscrimineerd worden op de arbeidsmarkt omdat ze zwanger zijn of kinderen hebben. ‘Hun kansen worden ontnomen omdat ze het lef hadden om een kind ter wereld te brengen.’

‘Maar je kunt heel goed én een harde werker én moeder zijn’, schrijft ze op Scary Mommy.
 

Identiteit

Candace las een essay van een zwangere vrouw, waarin zij uitlegde dat zij zichzelf geen ‘moeder’ zou gaan noemen. De reden: ze wilde niet dat haar identiteit als moeder de rest van haar leven zou overschaduwen. ‘Inmiddels heeft ze een baby en beschrijft ze zichzelf in haar blogs nog steeds niet als moeder’, zegt Candace. ‘Daar is niets mis mee - iedereen moet zichzelf op zijn eigen manier uiten. Maar als ik een blog schrijf, zal ik mezelf altijd moeder noemen.’

 

Lees ook:
'Het moederschap staat gelijk aan 2,5 fulltime baan' >

 

Discriminatie

Candace is advocaat op het gebied van arbeidsdiscriminatie. ‘Voordat ik kinderen kreeg’, vertelt ze, ‘vertegenwoordigde ik moeders. Zij werden door hun werkgevers gediscrimineerd op basis van hun status als moeder. Ze werden lastig gevallen omdat ze een miskraam hadden of omdat ze leden aan een postnatale depressie.’ Sinds Candace zelf kinderen heeft, kan ze hun pijn en frustratie heel goed voorstellen. ‘Veel moeders worden hun kansen ontnomen – gewoon omdat ze het lef hadden om een kind ter wereld te brengen en vervolgens blijven werken.’
 

‘Moeder én goede werker’

Volgens Candace is het belangrijk om de huidige en toekomstige generatie vrouwen te laten zien dat je heel goed een moeder én iets anders kunt zijn. ‘Het moederschap vormt een heel groot deel van je identiteit’, legt ze uit, ‘maar daarnaast kun je ook een goede werker zijn. We hebben vrouwen nodig die zeggen: ‘Ik ben advocaat en ook een moeder. Ik ben verpleegster en ook een moeder.’ Dus of ik nou tachtig of twaalf uur per week werk, ik zal in mijn blogs altijd schrijven dat ik een advocaat, schrijfster én moeder ben.’


 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >