‘Tijdens mijn stage stond ik als enige vrouw op een bouwplaats’

12.09.2022 06:25
Lieke Teurlings portret Miss Kitter Beeld: Nine IJff

Lieke Teurlings (48) is single moeder van Sam (10). Ze heeft haar eigen bedrijf in kitwerk: Miss Kitter.

“Een aantal jaar geleden werd mijn badkamer vernieuwd. Toen ik de kitranden zag, dacht ik: wauw. Geen saai wit, maar verschillende tinten grijs en superstrakke lijnen. Vraag me niet waarom, maar ik dacht: dit wil ik zelf ook kunnen. Ik ben zo’n type dat houdt van resultaat. Schoonmaken en klussen doe ik om een verschil te maken, anders begin ik er niet eens aan. Dat behendige zat er altijd al in.

Op de boerderij waar ik opgroeide, bouwde ik uitkijktorens en pakte ik zelf een boor om dingen op te hangen. Kitten daarentegen is echt een vak apart. Het is precisiewerk. Je moet de spuit rechthouden en in één vloeiende beweging langs de voeg trekken – niet te veel kit, niet te weinig. Daarna is het de kunst om netjes af te strijken.

Lees ook – Mama houdt van hard werken: ‘Soms stuit ik op onbegrip’ >

Kitten

Toen mijn badkamer klaar was, dacht ik: dat kitten heb ik vast zo onder de knie. Ha, ik deed er vervolgens twee jaar over. Ik was net mijn baan kwijtgeraakt als projectmedewerker in de culturele sector en speelde al langer met het idee om een eigen bedrijf te starten.

“Bij mijn eerste douchecellen zat alles onder de kit. Maar hoe meer uren ik maakte, des te strakker het werd”

Om te onderzoeken of kitten iets voor me was, belde ik een groot kitbedrijf om te vragen of ik er stage mocht lopen. Niet lang daarna stond ik als enige vrouw op een bouwplaats van studentenwoningen. Een jonge knul zou me het vak gaan leren. Het klikte tussen ons – hij vond een dame met helm en stalen neuzen een welkome afwisseling als collega en ik vond hem gezelliger dan een oude knar. Bij mijn eerste douchecellen en toiletten zaten de muren en vloeren onder de kit. Maar hoe meer uren ik maakte, des te strakker het werd.

Lieke Teurlings portret Miss Kitter

Eigen bedrijf

Vorig jaar ben ik voor mezelf begonnen. Volgens familie en vrienden als ‘meid met ballen’, want welke vrouw gaat nou kitten? Soms sta ik er zelf ook nog van te kijken. Ik vind het heerlijk om met mijn handen te werken. De focus op één ding, nergens anders aan denken. Na een werkdag is mijn hoofd leeg en voel ik alleen mijn rug.

“Mijn zoon roept trots dat zijn moeder kitter is en wil het vak zelf ook leren”

Eigenlijk zou ik in de sportschool mijn spieren sterker moeten maken, maar vind de tijd maar eens. Ik organiseer ook nog naschoolse activiteiten op basisscholen en zorg fulltime voor mijn zoon. Hij roept trots dat zijn moeder kitter is en wil het vak zelf ook leren. Laatst ging hij in onze caravan met een kitspuit aan de haal – zat alles meteen onder. Gelukkig is het geen verf en kan het er altijd weer af.”

Dit artikel staat in Kek Mama 08-2022.

 

Wil je nog meer mooie en herkenbare verhalen van mede-mama’s lezen? Neem nu een abonnement en ontvang Kek Mama elke maand als eerst op jouw deurmat.