Patricia: ‘In de badkamer van ons hotel vind ik een opmerkelijk ding’

22.07.2022 06:34

Patricia van Liemt is radiopresentator, schrijver en moeder van Maria (12) en Phaedra (9). Elke vrijdag schrijft ze rake, eerlijke, grappige en vooral herkenbare columns over haar leven en het moederschap.

In de badkamer van ons hotel vind ik een vreemd object. Ik deel de badkamer met twee vriendinnen. We zijn even motherhood ontvlucht en neergestreken in Barcelona.

De eerste avond beloven we elkaar om echt vroeg naar huis te gaan. We belanden uren later licht beschonken op een wc ergens in de spelonken van de warme Spaanse stad. Op de wc is het feest. Letterlijk. Er zijn discolampen en in de hoek staat een heuse dj plaatjes te draaien. Via een geheime deur, die om middernacht open is gegaan, hebben we onze weg gevonden naar deze geheime locatie. The place to be!

‘Muchos Gracias’, zeggen we in koor als iemand de deur naar het toilet voor ons openhoudt. Waar zijn we ooit beland? Ik ben echt kneitermoe en denk heel even dat ik hallucineer. Maar we staan toch echt heel hard te dansen ergens in een wc.

Opmerkelijk ding

De volgende ochtend kruip ik naar de badkamer op zoek naar mijn ovaalvormige paracetamol. De ronde heb ik afgezworen sinds ik weet dat er ook ovale bestaan. Niets geen kokhalzen meer. Lekker makkelijk doorslikken en verder leven.

Ik vind mijn weg naar onze badkamer waar mijn oog weer valt op het opmerkelijke ding op de rand van de wasbak. Het lijkt niet op een hotelrelikwie, dus het moest van een van mijn vriendinnen zijn.

Menstruatiecup

‘Wat is dit?’ vraag ik als ik strompelend weer de hotelkamer betreed. ‘O dat is mijn cup’, roept er een. En toen ging er een wereld voor me open… Zij gebruikt dus sinds kort cups als ze ongesteld is. ‘Maar overstroomt hij dan niet?’, vraagt mijn andere vriendin vol verbazing.

“‘Maar overstroomt hij dan niet?’, vraagt mijn andere vriendin vol verbazing.”

Ik pak mijn telefoon erbij en google ‘cups’. Eerst krijg ik klein schattig tijgertje te zien, maar al snel kom ik op een beschrijving: ‘Een menstruatiecup is een klein bekertje met een steeltje dat je kunt gebruiken tijdens je ongesteldheid. De zachte cup is gemaakt van buigzaam en zacht hoogwaardig medisch siliconen, waardoor je deze comfortabel en veilig inwendig kunt dragen.’

Lees ook – Patricia over angst om door te lekken: ‘9 kilometer fietsen in een natte rode broek’ >

Gefascineerd

Ik moet toegeven dat ik getriggerd ben door het geheel. Bovendien is het ook duurzaam. Die avond liggen we vroeg in bed en kletsen we nog wat na over het wc-club avontuur van de avond ervoor. Als ik de volgende ochtend wakker word voel ik mijn buik. Voor het eerst kijk ik uit naar mijn ongesteldheid, want ik ga het zeker proberen. To be continued…

Wil je de columns van Patricia liever luisteren? Dat kan hieronder, op Spotify.

Ontvang elke maand Kek Mama met korting en gratis verzonden op jouw deurmat! Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.