Adopties uit buitenland per direct stopgezet na vernietigend rapport

08.02.2021 11:31
adopties_stopgezet

Door een vernietigend rapport over het adoptiesysteem is het voorlopig niet meer mogelijk om kinderen uit het buitenland te adopteren. Dat heeft minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) bekendgemaakt. 

Wie al wel in een adoptieproces zit, mag die procedure na een extra toets wel afronden. 

 

Onder dwang

Uit het rapport, waarbij onderzoek werd gedaan naar adoptie van kinderen tussen 1967 en 1998, zijn grote misstanden aan het licht gekomen. Documenten werden vervalst, ouders moesten onder dwang of tegen betaling hun kinderen afstaan en er werd misbruik gemaakt van geboortemoeders. Zelfs nu nog is het systeem fraudegevoelig. 

 

‘Pijnlijk’

De Nederlandse overheid was eind jaren zestig al op de hoogte van deze problemen, maar heeft hier volgens Dekker jarenlang voor weggekeken. Hij meent dat een nieuw kabinet zich moet buigen over de vraag hoe het adopteren uit het buitenland weer op een goede manier kan worden opgestart. “Ik realiseer me dat dit grote consequenties heeft voor mensen die het adoptietraject al zijn gestart of adoptie overwegen”, zegt Dekker over het opschorten van de procedures. “Het is pijnlijk voor sommige mensen, maar laten we de reden niet uit het oog verliezen.”

 

Bron: NU.nl

 

Meer Kek Mama? Volg ons op Facebook >