Achter deze prachtige foto’s schuilt een belangrijke boodschap

18.05.2021 13:30

Het moeder zijn heeft lang niet voor alle vrouwen te maken met een roze wolk of een soort oerdrift waar natuurlijke instincten de overhand nemen. Toen fotograaf Sophie Ebrard op haar 36ste ontdekte dat ze zwanger was, huilde ze het hele weekend. Het waren geen tranen van geluk. 

In haar expositie ‘I didn’t want to be a mum’ laat Sophie zichzelf en de relatie der relaties, die tussen een moeder en haar kind, op haar kwetsbaarst zien. De foto’s zijn eerlijk en rauw, en tegelijkertijd een liefdesbetuiging aan zoon Jules met wie ze pas na vijf jaar, na de komst van haar dochter, echt een connectie voelde. 

Lees ook

Waarom ‘Maternal Mental Health Week’ zo belangrijk is

Zwak en kwetsbaar

‘Mijn lichaam was al die jaren mijn lichaam geweest. Om te zien hoe het buiten mijn controle om veranderde, was angstaanjagend’, zegt Sophie. ‘Toen mijn zoon in het ziekenhuis op mijn borst werd gelegd, voelde ik niet het instinct hem vast te houden. De maanden daarna voelde ik me zwak en op mijn kwetsbaarst. Ik was het tegenovergestelde van de dappere, onafhankelijke vrouw die ik was voor de bevalling.’ Pas toen vijf jaar later haar dochter werd geboren, zag Sophie wat ze haar zoon al die tijd had onthouden.

In de expositie ‘I didn’t want to be a mum’ laat Sophie de beeldschone en indringende beelden uit die tijd zien. We mogen hier alvast een greep uit de beelden laten zien. De complete expositie is nog tot en met 30 mei in Republiek Store in Amsterdam te bezichtigen. 

Fotografie: Sophie Ebrard

 

Meer Kek Mama? Neem nu een abonnement en profiteer van leuke aanbiedingen!