gourmetstress
Beeld: Getty

Vier op de vijf Nederlanders gourmetten met kerst, blijkt uit onderzoek. Wie dit jaar ook het stel weer uit de mottenballen haalt, herkent deze kwesties ongetwijfeld.

 1. Dat je de traditie natuurlijk niet wilt verbreken maar ook je plafond niet opnieuw wilt witten en daarom maar voorstelt om met z’n allen in een huisje te gaan zitten, maar daar heeft de rest van de familie helemaal geen zin in.
   
 2. Dat je de hele tijd de handjes van je kinderen veel te dicht bij het gourmetstel ziet komen, maar dat je niet het gedonder wilt van ze verbieden om het zelf te doen, aangezien dat wel een beetje het hele idee achter gourmetten is.
   
 3. Dat de helft van wat je eet te gaar is en de andere helft niet gaar genoeg.
   
 4. Dat je altijd veel te veel inslaat waardoor je na kerst nog drie dagen lang ministukjes vlees in een koekenpan staat te bakken.
   
 5. Dat precies de lekkerste dingen helemaal aan de andere kant van de tafel staan, waardoor je of de hele tijd over alles en iedereen heen moet buigen. Of niet en dan eet je wat recht voor je staat, maar dat is eigenlijk minder lekker en uiteindelijk eindig je met keuzestress, wat sowieso een bekend probleem is bij gourmetten.
   
 6. Dat de mensheid in twee groepen verdeeld blijkt te kunnen worden: de plaat-bakkers en zij die zweren bij het pannetje, en dat beide groepen de ander nooit zullen kunnen overtuigen.
   
 7. Dat je daadwerkelijk discussies voert welk stukje groente op de plaat van wie was, terwijl de tafel zo vol staat met groente dat je met gemak de buren nog kunt uitnodigen.
   
 8. Dat er altijd wel iemand bijna of helemaal over het snoer struikelt en dat het gourmetstel dan vervaarlijk richting randje tafel beweegt.
   
 9. Dat je er altijd aan het einde achterkomt dat je iets heel lekkers over het hoofd hebt gezien, maar dat je dan veel te vol zit om überhaupt nog iets te kunnen eten.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

moeder-sportouders-schreeuw-niet.

De dochter van Christine Burke vindt het lastig om contact te leggen, dus was het even spannend toen ze zei dat ze op basketbal wilde. Maar wat bleek: niet de kinderen uit haar team, maar de ouders langs de lijn waren het probleem.

Aan al deze 'overfanatieke' oudersschrijft Christine nu een brief.

 

Schreeuwen

'Ik was verbijsterd toen ik voor het eerst bij een wedstrijd was', vertelt ze. Ze schrok ervan hoe andere ouders de jonge kinderen op het veld kleineren. En toen Christine een andere moeder een opmerking hoorde maken over haar dochter, was ze helemaal van slag. 'Even serieus: zijn jullie vergeten dat jullie als kind ook beginners waren? En door jullie als veroordelende, schreeuwende ouders langs de lijn wordt het voor mijn dochter nóg moeilijker om te leren. Mijn mooie, verlegen, maar dappere dochter moet al die opmerkingen maar aanhoren.'

 

Lees ook
Waarom deze slapende moeder op het voetbalveld 'held' wordt genoemd >

 

'Laat het maar zien'

Christine is van mening dat al dat commentaar juist angst opwekt bij de kinderen. 'Jullie hebben geen idee hoe spannend het misschien voor die kinderen is geweest om het veld op te lopen. Het vereist veel lef om met zoveel publiek te spelen. En als je het zelf zo goed denkt te weten: laat het maar zien dan.'

 

Voetbalcontract

'Natuurlijk, deelnemen aan een team kost tijd, ook als ouders', gaat ze verder. 'Na uren rijden naar de training en kijken naar wedstrijden, wil je je kind zien winnen. En gebeurt dat niet? Dan is dat frustrerend, maar ik wil jullie één ding meegeven: het is geen professionele sport. Ze doen dit voor hun lol dus het is geen enorm 'ding'. En tot een scout de naam van jouw kind niet op een voetbalcontract van veertig miljoen heeft gezet, vraag ik je om je mond te houden als mijn kind niet speelt volgens jouw verwachtingen.'

Bron: Scary Mommy

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

moeder-mooie-spullen-kopen

Of je nou een mooie tas, lekkere parfum of crème in de winkel ziet staan: gewoon kopen als je portemonnee dat toelaat, vindt blogger en moeder Rita Templeton.

'Schuif dat 'moederschuldgevoel' eens opzij', schrijft ze op Scary Mommy.

 

'Denk aan jezelf'

Wanneer je iets duurs in je hand hebt, is het logisch dat je als moeder denkt: 'Hier kan ik drie paar broeken voor m'n kind van kopen.' En dat je liever een volle kar met boodschappen of stofzuiger koopt in plaats van kleding voor jezelf, is ook niet zo gek. Maar toch vindt Rita dat je ook aan jezelf moet blijven denken. 'Of je nu ziek, gestrest of verdrietig bent, je houdt het gezin als moeder altijd draaiende. Alleen al omdat je bereid bent om je eigen wensen op te offeren en je kinderen voorop te stellen, verdien je zelf af en toe iets moois.'

 

Lees ook
Inge (40): 'Door m'n zus moest ik mijn zoon een goedkopere fiets geven' >

 

'Draag het met trots'

Rita vergelijkt het moederschap met een betaalde baan: 'Als je een baan hebt, kun je vrije dagen aanvragen. Je krijgt misschien extra vakantiedagen of een bonus, maar moeders? Die krijgen nooit een vrije dag, laat staan iets extra's. En toch ben je er altijd, doe je je best en geef je je hart voor iets wat zoveel energie kost. Dus koop dat boek, die outfit, die nieuwe mascara of andere prullaria. Weet dat je het verdiend hebt.'

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >