Beeld: Getty
Beeld: Getty

Je hebt er misschien nog nooit over nagedacht, maar naast je hypotheek zijn er ook andere vaste lasten die betaald moeten worden als jou iets overkomt. Denk aan de studiekosten van je kind, maar ook de contributie voor de hockey- of voetbalclub. En dan is het wel zo fijn als je alles goed geregeld hebt.

Met deze zes tips weet je waar je op moet letten.

 

1. Laat geen schulden na

Met een overlijdensrisicoverzekering krijgen je nabestaanden eenmalig een bedrag uitgekeerd als jij komt te overlijden. Bij de meeste banken is zo’n verzekering verplicht bij het afsluiten van een hypotheek: de bank heeft daarmee de zekerheid dat je hypotheekschuld wordt afgelost. Heb je samen met je partner een huis gekocht? Dan kun je elkaar verzekeren. Kan natuurlijk ook als je huurt, want ook dan lopen de kosten gewoon door. Weet je tenminste zeker dat niemand voor problemen komt te staan.

 

2. Kijk naar je andere vaste lasten

Je hypotheek of huurwoning is nu misschien geregeld, maar hoe zit het met de auto die nog afbetaald moet worden? En zo zijn er nog veel meer lasten die doorlopen. Denk: de contributie voor hockey, muziekles en de (latere) studiekosten van je kind. Bedragen die jij of je partner misschien niet alleen kunnen opbrengen, maar die wel gedekt zijn met een overlijdensrisicoverzekering.

 

3. Regel een voogd

Het zal je maar gebeuren dat je iets ergs overkomt en je niet meer voor je kinderen kunt zorgen. Denk je liever niet aan, maar je kunt het maar geregeld hebben, voor het geval dat. Bedenk wie je jouw kinderen het liefst toevertrouwt en regel een voogd. En denk dan ook meteen aan een plek waar je huisdieren welkom zijn.

 

4. Deel informatie

Zorg dat je nabestaanden niet eindeloos hoeven te zoeken naar informatie en maak een overzicht van je verzekeringspapieren, contracten, koopaktes, abonnementen en lidmaatschappen. Maak ook alvast een beveiligd bestand met je wachtwoorden en deel dit alleen met iemand die je vertrouwt. Je hebt hier ook speciale apps voor.

 

5. Schenk bij leven

Als je kinderen groter zijn, kun je al schenkingen bij leven doen. Zo verminder je het bedrag waar je kinderen straks erfbelasting over moeten betalen en ze kunnen het dan bijvoorbeeld al gebruiken voor de aankoop van een huis.

 

6. Ja of nee?

Laat familie en vrienden weten of je wel of geen orgaandonor bent. Dan hoeven zij die keuze niet voor jou te maken en komt niemand voor dilemma's of verrassingen te staan.

 

Wil je meer weten over hoe je het zo goed mogelijk regelt voor je nabestaanden? Op de website van Centraal Beheer vind je alle informatie.

BN'er-moeders op Instagram

Van weekendboodschappen tot aan huiswerk: deze bekende moeders waren er op Instagram maar druk mee. Wij hebben de leukste Instagramposts van BN'er-moeders van afgelopen week voor je op een rij gezet.

Kusje

 

Zò trots en zò gek op dit heerlijke jochie, #LUX ❤️

Een bericht gedeeld door Bettina Holwerda (@bettina_holwerda) op


Lievelingsplek

 

Mijn lievelingsplekje. #brabant #mijnthuis #familie #❤️

Een bericht gedeeld door Vivian Reijs - VIVONLINE (@vivianreijs_vivonline) op


Hard aan het werk

 

Hier wordt een boekbespreking voorbereid. #lampje

Een bericht gedeeld door Georgina Verbaan (@gverbaan) op


Zou het genoeg zijn?

 

Lees ook
Boodschappen doen met drie kinderen: zo doe je dat in 15 minuten >


'Spontane foto'

 

Zie hier het resultaat van het maken van een ‘spontane foto’ 😂❤️

Een bericht gedeeld door Carolien Karthaus-Spoor (@carolienkarthaus_spoor) op


Wijze woorden

 

✨door Rupi Kaur via @mothermusemag

Een bericht gedeeld door Romy Boomsma 🌿 (@romyboomsma) op


Prachtige foto

 

 

 


 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

harde werker en moeder
Beeld: Pexels

Als advocaat staat blogger Candace Alnaji vrouwen bij die gediscrimineerd worden op de arbeidsmarkt omdat ze zwanger zijn of kinderen hebben. ‘Hun kansen worden ontnomen omdat ze het lef hadden om een kind ter wereld te brengen.’

‘Maar je kunt heel goed én een harde werker én moeder zijn’, schrijft ze op Scary Mommy.
 

Identiteit

Candace las een essay van een zwangere vrouw, waarin zij uitlegde dat zij zichzelf geen ‘moeder’ zou gaan noemen. De reden: ze wilde niet dat haar identiteit als moeder de rest van haar leven zou overschaduwen. ‘Inmiddels heeft ze een baby en beschrijft ze zichzelf in haar blogs nog steeds niet als moeder’, zegt Candace. ‘Daar is niets mis mee - iedereen moet zichzelf op zijn eigen manier uiten. Maar als ik een blog schrijf, zal ik mezelf altijd moeder noemen.’

 

Lees ook:
'Het moederschap staat gelijk aan 2,5 fulltime baan' >

 

Discriminatie

Candace is advocaat op het gebied van arbeidsdiscriminatie. ‘Voordat ik kinderen kreeg’, vertelt ze, ‘vertegenwoordigde ik moeders. Zij werden door hun werkgevers gediscrimineerd op basis van hun status als moeder. Ze werden lastig gevallen omdat ze een miskraam hadden of omdat ze leden aan een postnatale depressie.’ Sinds Candace zelf kinderen heeft, kan ze hun pijn en frustratie heel goed voorstellen. ‘Veel moeders worden hun kansen ontnomen – gewoon omdat ze het lef hadden om een kind ter wereld te brengen en vervolgens blijven werken.’
 

‘Moeder én goede werker’

Volgens Candace is het belangrijk om de huidige en toekomstige generatie vrouwen te laten zien dat je heel goed een moeder én iets anders kunt zijn. ‘Het moederschap vormt een heel groot deel van je identiteit’, legt ze uit, ‘maar daarnaast kun je ook een goede werker zijn. We hebben vrouwen nodig die zeggen: ‘Ik ben advocaat en ook een moeder. Ik ben verpleegster en ook een moeder.’ Dus of ik nou tachtig of twaalf uur per week werk, ik zal in mijn blogs altijd schrijven dat ik een advocaat, schrijfster én moeder ben.’


 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >