In samenwerking met Kek Mama

6x geen financiële zorgen voor de toekomst

06.03.2017 08:00
Beeld: Getty Beeld: Getty

Je hebt er misschien nog nooit over nagedacht, maar naast je hypotheek zijn er ook andere vaste lasten die betaald moeten worden als jou iets overkomt. Denk aan de studiekosten van je kind, maar ook de contributie voor de hockey- of voetbalclub. En dan is het wel zo fijn als je alles goed geregeld hebt.

Met deze zes tips weet je waar je op moet letten.

 

1. Laat geen schulden na

Met een overlijdensrisicoverzekering krijgen je nabestaanden eenmalig een bedrag uitgekeerd als jij komt te overlijden. Bij de meeste banken is zo’n verzekering verplicht bij het afsluiten van een hypotheek: de bank heeft daarmee de zekerheid dat je hypotheekschuld wordt afgelost. Heb je samen met je partner een huis gekocht? Dan kun je elkaar verzekeren. Kan natuurlijk ook als je huurt, want ook dan lopen de kosten gewoon door. Weet je tenminste zeker dat niemand voor problemen komt te staan.

 

2. Kijk naar je andere vaste lasten

Je hypotheek of huurwoning is nu misschien geregeld, maar hoe zit het met de auto die nog afbetaald moet worden? En zo zijn er nog veel meer lasten die doorlopen. Denk: de contributie voor hockey, muziekles en de (latere) studiekosten van je kind. Bedragen die jij of je partner misschien niet alleen kunnen opbrengen, maar die wel gedekt zijn met een overlijdensrisicoverzekering.

 

3. Regel een voogd

Het zal je maar gebeuren dat je iets ergs overkomt en je niet meer voor je kinderen kunt zorgen. Denk je liever niet aan, maar je kunt het maar geregeld hebben, voor het geval dat. Bedenk wie je jouw kinderen het liefst toevertrouwt en regel een voogd. En denk dan ook meteen aan een plek waar je huisdieren welkom zijn.

 

4. Deel informatie

Zorg dat je nabestaanden niet eindeloos hoeven te zoeken naar informatie en maak een overzicht van je verzekeringspapieren, contracten, koopaktes, abonnementen en lidmaatschappen. Maak ook alvast een beveiligd bestand met je wachtwoorden en deel dit alleen met iemand die je vertrouwt. Je hebt hier ook speciale apps voor.

 

5. Schenk bij leven

Als je kinderen groter zijn, kun je al schenkingen bij leven doen. Zo verminder je het bedrag waar je kinderen straks erfbelasting over moeten betalen en ze kunnen het dan bijvoorbeeld al gebruiken voor de aankoop van een huis.

 

6. Ja of nee?

Laat familie en vrienden weten of je wel of geen orgaandonor bent. Dan hoeven zij die keuze niet voor jou te maken en komt niemand voor dilemma’s of verrassingen te staan.

 

Wil je meer weten over hoe je het zo goed mogelijk regelt voor je nabestaanden? Op de website van Centraal Beheer vind je alle informatie.