Beeld: Getty
Beeld: Getty

Op vakantie gaan is heerlijk. Eindelijk tijd om bij te komen, dat ene boek uit te lezen en lang in de zon te liggen. Maar wacht eens even...je gezin is ook nog mee.

Natuurlijk is het supergezellig om met het hele gezin op vakantie te gaan, maar voor je het weet heb je na drie weken nog steeds geen letter van je boek gelezen. Daarom: vijf tips voor me-time tijdens je gezinsvakantie.

 

1. Verboden te storen

Spreek af dat je om de beurt een hele ochtend vrij hebt. Tot half twaalf mag niemand je storen. Dus kun je heerlijk uitslapen. Of vroeg opstaan om een wandeling te maken. Of met een boek aan het zwembad liggen. Mag je helemaal zelf weten, want de ochtend is voor jou. Verboden voor "Mamaaaaa"-roepers.

 

2. Alleen uit eten

Tuurlijk, je moet er geld voor hebben en het voelt de eerste keer misschien wat ongemakkelijk, maar alleen uit eten gaan is heerlijk. Bestel wat je wil, ook als dat iets is waar je kinderen normaal van gaan gillen. Eet het in alle rust op, drink er een glas (of een paar glazen) wijn bij en vergeet vooral niet om een toetje te nemen. Dat je met niemand hoeft te delen. 

 

3. Nu ga je wel hardlopen

Al maanden voor de vakantie zei je dat je nu echt ging hardlopen, maar ja, het regende steeds, of er moest weer iemand naar zwemles, streetdance of een partijtje, je was moe van je werk en, en, en... Ach, laten we maar eerlijk zijn: je had gewoon geen zin. Nu zijn er geen excuses meer. Sta extra vroeg op om voor de hitte begint een heerlijk rondje door de mooie omgeving te rennen. Kun je bij terugkomst meteen aanschuiven bij het ontbijt.

 

4. Thuis blijven als je gezin weggaat

Deze vergt wat onderhandeling en het zit er dik in dat jij ook een dagje alleen met de kinderen op pad moet, maar wat is het heerlijk om gewoon een dagje niet mee te doen. Terwijl je gezin over de plaatselijke markt wandelt of in een waterpark is, doe jij een dag even he-le-maal niets. Boek, bedje, kortom: prima dag.

 

5. In je eentje boodschappen doen, koffie erachteraan

"Lief, blijf jij maar lekker hier, dan doe ik de boodschappen wel." Razendsnel door de supermarkt, alles pakken wat je nodig hebt en daarna in één rechte lijn door naar het dichtstbijzijnde terras. Sms'je naar het thuisfront: "Je zal niet geloven hoe druk het is in de supermarkt, dit duurt nog wel even". En doe jou nog maar een frappuchino.

 

BN'er-moeders op Instagram

Van weekendboodschappen tot aan huiswerk: deze bekende moeders waren er op Instagram maar druk mee. Wij hebben de leukste Instagramposts van BN'er-moeders van afgelopen week voor je op een rij gezet.

Kusje

 

Zò trots en zò gek op dit heerlijke jochie, #LUX ❤️

Een bericht gedeeld door Bettina Holwerda (@bettina_holwerda) op


Lievelingsplek

 

Mijn lievelingsplekje. #brabant #mijnthuis #familie #❤️

Een bericht gedeeld door Vivian Reijs - VIVONLINE (@vivianreijs_vivonline) op


Hard aan het werk

 

Hier wordt een boekbespreking voorbereid. #lampje

Een bericht gedeeld door Georgina Verbaan (@gverbaan) op


Zou het genoeg zijn?

 

Lees ook
Boodschappen doen met drie kinderen: zo doe je dat in 15 minuten >


'Spontane foto'

 

Zie hier het resultaat van het maken van een ‘spontane foto’ 😂❤️

Een bericht gedeeld door Carolien Karthaus-Spoor (@carolienkarthaus_spoor) op


Wijze woorden

 

✨door Rupi Kaur via @mothermusemag

Een bericht gedeeld door Romy Boomsma 🌿 (@romyboomsma) op


Prachtige foto

 

 

 


 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

harde werker en moeder
Beeld: Pexels

Als advocaat staat blogger Candace Alnaji vrouwen bij die gediscrimineerd worden op de arbeidsmarkt omdat ze zwanger zijn of kinderen hebben. ‘Hun kansen worden ontnomen omdat ze het lef hadden om een kind ter wereld te brengen.’

‘Maar je kunt heel goed én een harde werker én moeder zijn’, schrijft ze op Scary Mommy.
 

Identiteit

Candace las een essay van een zwangere vrouw, waarin zij uitlegde dat zij zichzelf geen ‘moeder’ zou gaan noemen. De reden: ze wilde niet dat haar identiteit als moeder de rest van haar leven zou overschaduwen. ‘Inmiddels heeft ze een baby en beschrijft ze zichzelf in haar blogs nog steeds niet als moeder’, zegt Candace. ‘Daar is niets mis mee - iedereen moet zichzelf op zijn eigen manier uiten. Maar als ik een blog schrijf, zal ik mezelf altijd moeder noemen.’

 

Lees ook:
'Het moederschap staat gelijk aan 2,5 fulltime baan' >

 

Discriminatie

Candace is advocaat op het gebied van arbeidsdiscriminatie. ‘Voordat ik kinderen kreeg’, vertelt ze, ‘vertegenwoordigde ik moeders. Zij werden door hun werkgevers gediscrimineerd op basis van hun status als moeder. Ze werden lastig gevallen omdat ze een miskraam hadden of omdat ze leden aan een postnatale depressie.’ Sinds Candace zelf kinderen heeft, kan ze hun pijn en frustratie heel goed voorstellen. ‘Veel moeders worden hun kansen ontnomen – gewoon omdat ze het lef hadden om een kind ter wereld te brengen en vervolgens blijven werken.’
 

‘Moeder én goede werker’

Volgens Candace is het belangrijk om de huidige en toekomstige generatie vrouwen te laten zien dat je heel goed een moeder én iets anders kunt zijn. ‘Het moederschap vormt een heel groot deel van je identiteit’, legt ze uit, ‘maar daarnaast kun je ook een goede werker zijn. We hebben vrouwen nodig die zeggen: ‘Ik ben advocaat en ook een moeder. Ik ben verpleegster en ook een moeder.’ Dus of ik nou tachtig of twaalf uur per week werk, ik zal in mijn blogs altijd schrijven dat ik een advocaat, schrijfster én moeder ben.’


 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >