Beeld: Getty
Beeld: Getty

Op vakantie gaan is heerlijk. Eindelijk tijd om bij te komen, dat ene boek uit te lezen en lang in de zon te liggen. Maar wacht eens even...je gezin is ook nog mee.

Natuurlijk is het supergezellig om met het hele gezin op vakantie te gaan, maar voor je het weet heb je na drie weken nog steeds geen letter van je boek gelezen. Daarom: vijf tips voor me-time tijdens je gezinsvakantie.

 

1. Verboden te storen

Spreek af dat je om de beurt een hele ochtend vrij hebt. Tot half twaalf mag niemand je storen. Dus kun je heerlijk uitslapen. Of vroeg opstaan om een wandeling te maken. Of met een boek aan het zwembad liggen. Mag je helemaal zelf weten, want de ochtend is voor jou. Verboden voor "Mamaaaaa"-roepers.

 

2. Alleen uit eten

Tuurlijk, je moet er geld voor hebben en het voelt de eerste keer misschien wat ongemakkelijk, maar alleen uit eten gaan is heerlijk. Bestel wat je wil, ook als dat iets is waar je kinderen normaal van gaan gillen. Eet het in alle rust op, drink er een glas (of een paar glazen) wijn bij en vergeet vooral niet om een toetje te nemen. Dat je met niemand hoeft te delen. 

 

3. Nu ga je wel hardlopen

Al maanden voor de vakantie zei je dat je nu echt ging hardlopen, maar ja, het regende steeds, of er moest weer iemand naar zwemles, streetdance of een partijtje, je was moe van je werk en, en, en... Ach, laten we maar eerlijk zijn: je had gewoon geen zin. Nu zijn er geen excuses meer. Sta extra vroeg op om voor de hitte begint een heerlijk rondje door de mooie omgeving te rennen. Kun je bij terugkomst meteen aanschuiven bij het ontbijt.

 

4. Thuis blijven als je gezin weggaat

Deze vergt wat onderhandeling en het zit er dik in dat jij ook een dagje alleen met de kinderen op pad moet, maar wat is het heerlijk om gewoon een dagje niet mee te doen. Terwijl je gezin over de plaatselijke markt wandelt of in een waterpark is, doe jij een dag even he-le-maal niets. Boek, bedje, kortom: prima dag.

 

5. In je eentje boodschappen doen, koffie erachteraan

"Lief, blijf jij maar lekker hier, dan doe ik de boodschappen wel." Razendsnel door de supermarkt, alles pakken wat je nodig hebt en daarna in één rechte lijn door naar het dichtstbijzijnde terras. Sms'je naar het thuisfront: "Je zal niet geloven hoe druk het is in de supermarkt, dit duurt nog wel even". En doe jou nog maar een frappuchino.

 


Het tijdschrift Flow bestaat tien jaar en viert dat met De Grote Vertraag-campagne: een actie die ervoor zorgt dat iedereen af en toe heerlijk offline (en onbereikbaar) kan zijn.

Want om écht te kunnen vertragen, is dat hard nodig.

 

Lees ook
6x heerlijke wellness hotels >

 

#flowsocialooo

Daarom komt Flow met de Social Out of Office (Social OOO): grappige gifjes, ontworpen samen met illustrator Penelope Dullaghan, die duidelijk maken dat je even offline bent. Ze zijn te gebruiken op alle social media, omdat ze automatisch gekoppeld zijn met Giphy: supermakkelijk te vinden, te plaatsen óf te versturen, dus. Het enige wat je hoeft te doen is te zoeken op #flowsocialooo, jouw telefoon, tablet of computer doet de rest. Oh, en een extra uitleg vind je hier.

 

Alvast zien welke gifjes je kunt gebruiken? Alsjeblieft.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >
Kim Pieters

Kim Pieters (39), actrice en moeder van Jacob (7) en Ebe (4) vond de babytijd van haar jongens pittig. “Nu ze groter worden en we hele gesprekken voeren, vind ik moeder zijn leuker.”

Ze deed een tijdje wat rustiger aan na haar hoofdrol in de serie Julia's Tango en het tv-programma Wie is de Mol?. Kreeg twee zonen en speelde in in kleine theaterproducties. Drie jaar geleden had ze een rol in Meiden van de Herengracht en onlangs in Zomer in Zeeland. Nu staat ze op de planken in de reizende theatervoorstelling Guilty pleasures - onderdeel van de Powervrouwen-reeks van Bos Theaterproducties. “Een lekkere lichte avond met veel meezingliedjes,” zegt Kim, “vol herkenbare situaties. Over schoolpleinmoeders en vriendinnen op een paaldanscursus. Na afloop van de voorstelling bouwen we een feestje in de foyer, waar we nog even doorgaan.” Guilty pleasures zijn er namelijk om gevierd te worden, vindt ze.

“Waarom zou je je schamen voor wat je leuk vindt? Ik hou er wel van, een tacky randje. Dansen op de Backstreet Boys, Rick Astley en John Denver.” Ze schaamt zich hoe dan ook niet snel. “Ook niet nu ik opeens moet zingen op het podium. Schijt, denk ik dan. Ik ben niet de beste zangeres, maar ik vind het gewoon leuk om te doen.”
 

Schuldgevoel

Deze generatie worstelt met schuldgevoel, vindt Kim. In Guilty pleasures zit een diepere laag over de verplichtingen die schudgevoelens met zich meebrengen. “We zijn zó bezig met wat anderen van ons denken. Dat draagt niet bij aan een positief zelfbeeld. Jammer vind ik dat. Nu ik ouder word, maak ik me gelukkig minder druk om wat de buitenwereld denkt en vertoon ik minder sociaal wenselijk gedrag.

Ik heb een vriendin die elke keer als we elkaar zagen cadeautjes meenam voor mijn kinderen. Superlief, maar daardoor kreeg ik het gevoel dat ik dat terug moest doen. Voor mijn gevoel schiep het een verplichting, terwijl het voor mij helemaal niet draait om materie. Ik ben liever attent met aandacht. Ik waardeer het enorm als ik díe terugkrijg van vriendinnen. Een belletje om te vragen hoe een auditie ging, bijvoorbeeld. Ik heb ook een vriendin die structureel elke verjaardag vergeet, maar wel altijd voor me klaarstaat. Dáár gaat het voor mij om.
 

Lees ook
Jan legt het nog een keer uit: schuldgevoel >

 

Cadeautjes

Al die gedragscodes en verplichtingen; ik durf me er nu steeds meer tegen uit te spreken. Soms best eng om te doen, maar ik merk dat anderen dat waarderen. Op het schoolplein van de kinderen had ik het onlangs met een paar moeders over cadeautjes voor een kinderverjaardag. Vroeger kreeg ik gewoon vijf gulden van mijn ouders, en daar moest ik het dan voor regelen.

Als je nu kijkt naar de bedragen... Ik vind vijftien euro voor een partijtje best veel; als we allemaal een tientje inleggen, kopen we met z’n tienen één mooi voetbalpak en is dat kind dolgelukkig. Toen Jacob drie jaar geleden net op school zat, ging ik daar nog wel in mee. Dacht: o, dat hoort dus blijkbaar zo. Net als die klassenapps die maar doorgaan. Nu zet ik die gewoon op stil. Ik laat me niet meer gek maken. Al scheelt het dat ik niet zoveel op het schoolplein sta, omdat mijn vriend Peter de jongens meestal wegbrengt, op weg naar zijn werk.”
 

Betrokkenheid

Natuurlijk draagt Kim wel haar steentje bij als hulpmoeder: “Luizenpluizen bijvoorbeeld. Of de klas versieren met sinterklaas en vlak voor de vakantie speelgoed schoonmaken. Als ik drie keer per jaar iets doe op school, vind ik dat echt zat. Ik vind het prima om te helpen, maar doe het vooral uit gevoel van betrokkenheid met mijn kinderen.”
 

Het hele interview staat in Kek Mama 10-2018.

 

 

 


Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >