Beeld: Getty
Beeld: Getty

Tandpastavlekken op de spiegel, vuile voegen of een toilet dat niet zo fris meer ruikt: je badkamer kan nogal een schoonmaakklus zijn als je een gezin hebt. Gelukkig hebben wij vijf loeihandige tips waarmee je badkamer in mum van tijd weer blinkt.

1. Voegen

Door vuil kunnen je voegen – die ooit spierwit waren – verkleuren. Het goede nieuws: je maakt ze hartstikke makkelijk weer schoon. Kwestie van bleek en soda mengen, het goedje op je muur of vloer smeren en een kwartier laten intrekken. Even afspoelen met water en je voegen zien er weer mooi uit – zonder dat jij urenlang op de vloer met een sponsje hebt staan boenen. 

 

2. Wc-borstel

Koop niet meteen een nieuwe wc-borstel als je huidige exemplaar een beetje vies is, maar zet ‘m in plaats daarvan een nachtje in een pot met bleekwater en spoel daarna goed af met heet water. Op die manier kan je borstel weer even mee. En het is nog goedkoper ook.

 

3. Bad

Schoonmaakazijn en heet water: meer heb je niet nodig voor een schone badkuip. Laat het goedje een kwartier inwerken en neem het bad daarna af met een natte doek en azijn. Even schoonspoelen en afdrogen en klaar ben je. 

 

4. Spiegel

Hebben je kinderen staan priegelen met tandpasta en zit je hele spiegel weer eens onder, dan kom je met een simpel doekje en wat schoonmaakmiddel een heel eind. Maar nou komt het: je maakt de spiegel namelijk droog met een opengesneden aardappel (wel even goed schoonmaken van tevoren). Ja, echt. Daarna nog even afnemen met een droge krant en geloof ons: je spiegel blinkt als nooit te voren. 

 

5. Villeroy & Boch ViFresh toilet

De wc schoonmaken wordt een makkie met het gloednieuwe Villeroy & Boch ViFresh toilet: de wc heeft geen spoelrand (maar het water komt toch tot bovenaan het toilet) en is voorzien van een geïntegreerde toiletblokhouder in het keramiek – met kinderslot – zodat je toiletblokjes supermakkelijk vervangt. Gewoon vakje open, blokje erin en je krijgt een frisse bloemengeur en hygiënische reiniging zonder gedoe. En dan kun je ook nog kiezen voor een vuilafstotende toplaag, waardoor kalk en viezigheid zich bijna niet hechten. Ruikt dus niet alleen hartstikke fris, maar is hygiënisch en scheelt jou ook nog eens enorm in schoonmaaktijd – en dat is wel zo fijn als je het toch al druk hebt.  

 

Win!

Villeroy & Boch heeft trouwens een geweldige actie: als je meedoet met de Villeroy & Boch Flush Challenge prijsvraag, maak je kans op een frisse strand break in Noordwijk. Dat betekent uitwaaien op het strand, een heerlijk diner en een overnachting met champagne ontbijt toe in het luxe Boutique hotel Vesper in Noordwijk. Kans maken? Klik hier.


 

kinderen kamer delen
Beeld: Unsplash

Als kind wil je het liefst een kamer voor jezelf, maar in huis is daar niet altijd ruimte voor. Bij moeder en blogger Christine Organ is die ruimte er wel, maar ze laat haar kinderen toch samen slapen. En daar heeft ze zo haar redenen voor.

'Zo leren ze dat groter niet altijd beter is', schrijft ze op Scary Mommy.

 

Schone sokken

Vroeger wist Christine het zeker: als ik later kinderen heb, zorg ik ervoor dat ze een eigen slaapkamer krijgen. ‘Zelf deelde ik als kind een kamer met mijn jongere zus’, legt ze uit. ‘Dat kon niet anders, gezien de ruimte, maar soms had ik echt behoefte aan mijn eigen plek. Mijn zusje en ik zetten kasten in het midden van de kamer om een ‘eigen’ kamer te creëren, maar dat duurde maar een paar dagen. Tot één van ons geen schone sokken meer had en naar ‘de andere kant’ moest om een nieuw paar te lenen. Lastig, want ik wilde ruimte en onafhankelijkheid.’

 

Lees ook:
Kamertje kijken: 'Als het maar schattig is' >

 

Blijvende herinneringen

Toch hebben haar twee kinderen tegenwoordig niet een eigen kamer – ook al is daar in huis wel plek voor. ‘We laten onze kinderen bewust samen slapen, want daar hebben we een aantal heel goede redenen voor’, vervolgt Christine. ‘Ten eerste leren ze zo om ruimte te delen, wat later alleen maar goed van pas komt – of het nou om een huisgenoot, partner of collega gaat. Daarnaast zullen ze blijvende herinneringen hebben: hun moeder die boos de trap op komt dat ze moeten gaan slapen, maar hopelijk óók dat ze samen mooie gesprekken hebben gehad ’s avonds laat.’

Christine denkt ook dat het delen van een kamer haar kinderen dichter bij elkaar brengt. ‘Onze kinderen schelen 3,5 jaar en delen verder niet heel veel. Maar als het licht uitgaat, hoor ik ze giechelen en grapjes maken of fluisteren over wat er op school is gebeurd. En de laatste levensles? Ze leren dat groter niet altijd beter is. Spullen – huizen, slaapkamers, bezittingen – zijn niet zo belangrijk als relaties.’

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

fastfood-kind

Vroeger zou blogger Marjorie Brimley ouders veroordelen als kinderen fastfood voorgeschoteld kregen, maar sinds ze door het overlijden van haar partner alleenstaande moeder is, denkt ze hier wel anders over.

Op Scary Mommy vertelt ze hoe dat komt.

 

'Het is soms onmogelijk'

''Waarom kan ze niet gewoon een eenvoudige maaltijd met groenten op tafel zetten vanavond?', dacht ik vaak genoeg als ik een moeder door de drive zag rijden', schrijft Marjorie. 'Maar nu weet ik het antwoord op die vraag: ze kan het niet omdat het simpelweg verdomd moeilijk is. Als je de hele dag druk bent met werk en kinderen, ben je uitgeput. En als alleenstaande moeder weet ik nu dat het niet alleen een enorme uitdaging is om de perfecte maaltijd op tafel te zetten, het is soms zelfs onmogelijk.'

 

Lees ook
Deze restaurants serveren de lekkerste burgers >

 

Glimlach

Marjorie snapt de 'drive thru-moeder'. 'Zodra ik financieel de mogelijkheid heb, sta ik daar ook. Dan kijk ik naar je een glimlach ik, omdat ik weet dat we allebei het beste willen voor onze kinderen.'

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >