heimwee-zomers-vroeger

Op de achterbank van een volgestouwde auto naar de camping in Zuid-Limburg of avondenlang buitenspelen met je springtouw of lolobal: man, wat waren de zomers vroeger toch heerlijk.

Zin in een stukje nostalgie? Bekijk deze lijst vol fijne herinneringen.

 

1. Buitenspelen

Geen tablet, smartphone of ander technisch spul: vroeger speelde je (zodra de temperatuur ook maar een beetje draaglijk was) buiten. Met de buurtkinderen touwtjespringen, bliklopen, rolschaatsen - je weet wel, van die plastic dingen met zo'n enorme rem op de neus, of balanceren op de lolobal. En er was altijd wel een kind dat met een zakje smurfensnot aan kwam.

 

2. Op de achterbank

Onvergetelijk. Met handdoeken voor het raam om het zonlicht tegen te houden luisterde je naar cassettebandjes of de kraakradio, terwijl je ouders aan het pielen waren met de kaart. Als ze weer op de goede weg zaten, speelden jullie 'Ik zie, ik zie wat jij niet ziet'. Onmisbaar op de achterbank: een rol Fruittella. Je hoeft ze nu maar te zien en je krijgt alweer een lekker-van-vroeger gevoel. Komt dat even goed uit vlak voor de zomervakantie: naast de bekende variant is er nu ook Fruittella 30% minder suiker*. Nog even lekker als altijd. Daar is Anouk (36) het mee eens: "Lekker fris en fruitig, gelijk aangeraden bij de familie", vertelt ze na het testen**. De nieuwe Fruittella's zitten in een handige hersluitbare zak. Kan je er extra lang van genieten én ideaal voor onderweg. 

 

3. Met z'n allen naar het pretpark

Koelbox mee vol drinken en zelfgemaakte broodjes (die aan het eind van de dag zompig waren door de dikke laag boter) en je was de hele dag zoet. Je ging gemiddeld 36 keer in de achtbaan en dat je kleddernat uit de splash kwam maakte je niks uit. Moe en misselijk van alle attracties, viel je aan het eind van de dag in slaap in de auto - vonden je ouders vast lekker.

 

4. IJsjes

Een ijsje ging er altijd wel in. Een Gompie bijvoorbeeld, (met zo'n kauwgombal in de onderkant waarvan de smaak er na drie keer kauwen af was), of Knetterpops. Ook Fruitvriendjes, Dubbellikkers en Fruit Joy waren populair. En nam je een schatkist? Nou, dan was het helemaal feest.

 

De nieuwe Fruittella's bevatten 30% minder suiker* en zijn gemaakt met fruitsap en natuurlijke kleur- en smaakstoffen. Ze zijn verkrijgbaar in een handige hersluitbare stazak in de smaken Strawberry en Summerfruits en Mini. 

*Ten opzichte van de standaard Fruittella.

 

Proef met korting

92% van de testers** vindt Fruittella 30% minder suiker (erg) lekker. Probeer nu zelf voor €1,- met SCOUPY. Koop waar jij maar wilt, upload de kassabon en krijg binnen 48 uur het verschil terug. Ook meedoen? Download de gratis Scoupy-app of ga naar Scoupy.nl.
Op=op. Max. 1 deelname p.p. Zie Scoupy.nl voor alle voorwaarden.

**Op basis van onderzoek onder 319 Nederlanders door Hettestpanel.nl, onderdeel van Sanoma, in mei 2017.

Beeld: Shutterstock
Beeld: Shutterstock

Je sterk houden als je verdrietig bent: veel moeders doen het om hun kinderen te beschermen. Maar Karen Johnson, een Amerikaanse blogger en moeder van drie, verbergt haar emoties niet langer.

'Ik leer mijn kinderen dat zelfs de sterkste mensen huilen', schrijft ze op Scary Mommy.

 

Leugen

‘Ik las een interview met Angelina Jolie, waarin ze zei dat ze na de scheiding met Brad onder de douche huilde. Niet voor het oog van haar kinderen, want die moesten denken dat alles goed zou komen’, vertelt Karen. ‘Dat raakte me. Als moeder begreep ik haar – het is toch onze taak om onze kinderen te troosten? Te zeggen dat ze niet bang moeten zijn en dat alles goed komt, zelfs als dat niet zo is?’
Karen herinnert zich dat ze een paar jaar geleden met haar drie kinderen – toen 6, 4 en 2 – in de kelder ging schuilen voor een tornado. ‘Mijn man was niet thuis en ik fluisterde tegen de kinderen: ‘Het komt allemaal wel goed.’ Wat een leugen was, want ik had geen idee. Maar ik dacht: als moeder moet je soms tegen je kinderen liegen om je werk als mama goed te doen.’

 

Lees ook:
Moeders huilen niet: 'Ik vind het moeilijk om mijn kinderen mijn tranen te laten zien' >


 

De waarheid van het moederschap

Inmiddels ziet Karen het anders. ‘Op een dag zagen mijn kinderen me breken. Ze zagen dat ik bang was en dat ik huilde. Ik zei niet dat alles goedkwam. En dat was goed – want weet je wat ik de afgelopen jaren van het moederschap en het huwelijk heb geleerd? Dat het oké is – zelfs noodzakelijk – dat mijn kinderen andere gevoelens bij mij zien dan geluk, vreugde en geduld.’
Karen vindt nog steeds dat moeders sterk, betrouwbaar en geruststellend moeten zijn voor hun kinderen. ‘Maar het is net zo belangrijk dat mijn kinderen weten dat hun moeder menselijk is. Iemand die gevoelens heeft, die soms even breekt, maar ook weer opkrabbelt. Hoe kan ik ze leren dat het goed is om emoties te hebben, als ik die zelf niet uit? Laatst huilde ik, maar daarna waste ik mijn gezicht en stond ik er weer. Dát is de moeder die ik wil zijn. Iemand die haar kinderen soms de waarheid laat zien van het moederschap. Ik wil dat ze weten dat zelfs op hun ergste dagen de wolken zullen verdwijnen en de zon zal doorbreken. Dat ze oké zullen zijn en dat zelfs de sterkste mensen huilen.’

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

 

moeders-altijd-boos

Er zijn van die dagen dat je kind maar één sok hoeft te laten slingeren voordat de stoom uit je oren vliegt. En zo vreemd is dat helemaal niet: blogger Karen Jonson legt op Scary Mommy uit waarom.

‘Boosheid komt altijd voort uit een andere emotie’, schrijft ze.

 

Onderzoek

Karen vervolgt: ‘In dit onderzoek wordt uitgelegd dat boos worden vaak een onderliggende oorzaak heeft: je voelt je onbegrepen, onbelangrijk, onzichtbaar of machteloos tegenover anderen. En vervolgens moeten de mensen van wie je houdt het ontgelden.’ Volgens de blogger is praten de beste manier om hier als moeder mee om te gaan. ‘Vertel waar je behoefte aan hebt, zodat je niet hoeft te exploderen om één klein ding.’

 

Lees ook
'Ik vertel mijn kind liever wat er in míj omgaat dan boos te worden' >

 

'Rondje lopen'

Of, schrijft Karen verder, ‘Loop een rondje buiten, haal een frisse neus en bedenk wat het probleem is: ben je oververmoeid? Heb je te veel aan je hoofd? Houden je kinderen zich niet aan hun afspraken? Zet voor jezelf op een rij wat jou boos heeft gemaakt en kijk wat je hiertegen kunt doen. Niemand verdient het om te leven in een huis vol boosheid - je gezin niet en jij niet. Máár: accepteer ook dat je af en toe je dag niet hebt.’

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >