Beeld: 123RF
Beeld: 123RF

Bij Kek Mama’s Jorinde thuis zijn ze ‘echt vet laat’ met de kerstboom, klagen haar zonen. Dus moet het er vandaag van komen: control freak uit, kerstlampjes aan.

 1. Ach, wat romantisch, met mijn hartenlapjes in de sneeuw tussen de kerstbomen. Net als in de film. Heerlijk.
   
 2. Kijk ze staan dan, zo opgewonden met de rode wangen onder dikke mutsen, op reusachtige moonboots. Fotomodellen, dat zijn ze. Ik vreet ze nog eens op, die gastjes.
   
 3. Wat? Dertig euro voor zo’n miniboompje? Tuigen ze hem voor dat geld ook voor je op?
   
 4. Wacht, alleenstaande moeders krijgen vast korting.
   
 5. Nee, niet? Tjonge, so much voor de kerstgedachte zeg. Ik help jou toch ook door in weer en wind hier die stomme boom te kopen. In mijn eentje. Met twee kinderen.
   
 6. Jongens, stop daarmee!! Nee, je broertje kan niet door de nettenmachine!
   
 7. Kan me niet schelen dat het op YouTube wel lukte! Zet hem neer!
   
 8. Ja, schat, het lijkt mij zéker ook heel rustig als we hem er wel doorheen halen, maar dan vraag ik deze meneer wel even of hij jou er achteraan schuift.
   
 9. O, de kerstbomenman heeft andere humor. Nou, vooruit. Dertig euro.
   
 10. Ben ik even blij dat ik die stationwagon heb gehouden na mijn scheiding. Wat zegt u, tilt u hem er wel even voor me in? Nou, da’s toch aardig.
   
 11. Als ‘ie maar niet denkt dat ie nu fooi krijgt – of is dat heel asociaal? Ja doei, ik kreeg ook geen korting. En ik kom hier toch elk jaar, dat is ook wat waard.
   
 12. Shit. Nu moet ik hem er natuurlijk zelf weer uit tillen.
   
 13. En in die standaard zetten.
   
 14. LOODRECHT.
   
 15. G#%^&#...
   
 16. Volgend jaar koop ik echt een nepper.
   
 17. Met de lampjes er al in.
   
 18. Spuit ik wel wat dennengeur in huis ofzo.
   
 19. Nee, liefje, wacht maar even met die ballen, mama sorteert ze eerst even op maat en kleur.
   
 20. En volgorde.
   
 21. Nee schat, die slingers moet pas na de lampjes, maar dat doet ma…
   
 22. Ja, die rode ballen zijn zéker heel mooi, maar dit jaar wordt de boom brons met bruin en roze, weet je nog?
   
 23. Ja, die kerstmanbal is prachtig, maar schat, kijk, zijn muts is rood hè?
   
 24. Nou, dat doe je goed hoor lieverd, gezellig hoor. Ik hang die glitterbal alleen héél even daar, oké? Kijk, daar past ‘ie precies, met betrekking tot afstand tot de andere ballen. En qua variatie enzo.
   
 25. Ach, wat een beeldig tafereel dit, die jongens bij die kerstboom, en dan draaien ze nog Last Christmas op de radio ook.
   
 26. Gauw een Facebook-foto maken, voordat ze elkaar de hersens inslaan met de piek.
   
 27. Liefje, niet huilen, de boom wordt heus heel mooi, let maar op. Maar die Mickey Mouse-bal die je nu… Ja… Nou ja, vooruit, hang hem maar even hier dan.
   
 28. Kan ik die hele boom dus nog gaan restylen wanneer ze slapen.
   
 29. Jongens: ik heb een idee! Als we nou eens een aparte kinderboom maken, met álle kinderballen erin die jullie mooi vinden?
   
 30. Ik heb zelfs een nog beter idee: dan mogen jullie die op je kamer!
   
 31. Willen jullie ook chocoladekransjes in de boom? Mag! Maar dan moeten ze wel aan een roze lintje hè, dan heeft mama er ook nog wat aan.
   
 32. Of jullie nu mogen gamen? Tuurlijk schatten, maak ik de boom wel verder af. Pak er maar lekker alvast een kerskransje bij.
   
 33. Hé mannen, kijk eens, hij is af! Ja mooi hè? Hebben we maar weer mooi gefixt met z’n drietjes.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

kinderen kamer delen
Beeld: Unsplash

Als kind wil je het liefst een kamer voor jezelf, maar in huis is daar niet altijd ruimte voor. Bij moeder en blogger Christine Organ is die ruimte er wel, maar ze laat haar kinderen toch samen slapen. En daar heeft ze zo haar redenen voor.

'Zo leren ze dat groter niet altijd beter is', schrijft ze op Scary Mommy.

 

Schone sokken

Vroeger wist Christine het zeker: als ik later kinderen heb, zorg ik ervoor dat ze een eigen slaapkamer krijgen. ‘Zelf deelde ik als kind een kamer met mijn jongere zus’, legt ze uit. ‘Dat kon niet anders, gezien de ruimte, maar soms had ik echt behoefte aan mijn eigen plek. Mijn zusje en ik zetten kasten in het midden van de kamer om een ‘eigen’ kamer te creëren, maar dat duurde maar een paar dagen. Tot één van ons geen schone sokken meer had en naar ‘de andere kant’ moest om een nieuw paar te lenen. Lastig, want ik wilde ruimte en onafhankelijkheid.’

 

Lees ook:
Kamertje kijken: 'Als het maar schattig is' >

 

Blijvende herinneringen

Toch hebben haar twee kinderen tegenwoordig niet een eigen kamer – ook al is daar in huis wel plek voor. ‘We laten onze kinderen bewust samen slapen, want daar hebben we een aantal heel goede redenen voor’, vervolgt Christine. ‘Ten eerste leren ze zo om ruimte te delen, wat later alleen maar goed van pas komt – of het nou om een huisgenoot, partner of collega gaat. Daarnaast zullen ze blijvende herinneringen hebben: hun moeder die boos de trap op komt dat ze moeten gaan slapen, maar hopelijk óók dat ze samen mooie gesprekken hebben gehad ’s avonds laat.’

Christine denkt ook dat het delen van een kamer haar kinderen dichter bij elkaar brengt. ‘Onze kinderen schelen 3,5 jaar en delen verder niet heel veel. Maar als het licht uitgaat, hoor ik ze giechelen en grapjes maken of fluisteren over wat er op school is gebeurd. En de laatste levensles? Ze leren dat groter niet altijd beter is. Spullen – huizen, slaapkamers, bezittingen – zijn niet zo belangrijk als relaties.’

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

fastfood-kind

Vroeger zou blogger Marjorie Brimley ouders veroordelen als kinderen fastfood voorgeschoteld kregen, maar sinds ze door het overlijden van haar partner alleenstaande moeder is, denkt ze hier wel anders over.

Op Scary Mommy vertelt ze hoe dat komt.

 

'Het is soms onmogelijk'

''Waarom kan ze niet gewoon een eenvoudige maaltijd met groenten op tafel zetten vanavond?', dacht ik vaak genoeg als ik een moeder door de drive zag rijden', schrijft Marjorie. 'Maar nu weet ik het antwoord op die vraag: ze kan het niet omdat het simpelweg verdomd moeilijk is. Als je de hele dag druk bent met werk en kinderen, ben je uitgeput. En als alleenstaande moeder weet ik nu dat het niet alleen een enorme uitdaging is om de perfecte maaltijd op tafel te zetten, het is soms zelfs onmogelijk.'

 

Lees ook
Deze restaurants serveren de lekkerste burgers >

 

Glimlach

Marjorie snapt de 'drive thru-moeder'. 'Zodra ik financieel de mogelijkheid heb, sta ik daar ook. Dan kijk ik naar je een glimlach ik, omdat ik weet dat we allebei het beste willen voor onze kinderen.'

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >