‘Hoe betrek ik mijn nieuwe liefde in het leven van mijn kind?’ Orthopedagoog geeft advies
Valerie (28) is een orthopedagoog die graag buiten de gebaande paden denkt en nieuwe inzichten in haar werk met kinderen brengt. In haar vrije tijd reist ze en ontdekt nieuwe culturen, die ze meeneemt in haar werk. Valerie inspireert moeders om creatief en bewust te zijn in het ouderschap.
Je bent uit elkaar, je hebt de liefde weer gevonden en het is serieus. Je nieuwe vlam is een schot in de roos, en je wil hem dolgraag in het leven van je kind introduceren. Maar… hoe pak je dat aan zonder een emotionele chaos te veroorzaken? Geen paniek, dit is een fijn stappenplan die je kunt volgen.
Rustig aan, tijger
We snappen het: je bent hoteldebotel en zou het liefst elke dag samen zijn. Maar voordat je je kind erbij betrekt, is het slim om eerst de tijd te nemen om je nieuwe liefde écht te leren kennen. Is jullie toekomstvisie wel hetzelfde? Hoe denkt je nieuwe vlam over kinderen? Bouw eerst een stabiele relatie op. Zo voorkom je dat je je kind meeneemt in een emotionele achtbaan vol onzekerheden.
Lees ook – ‘Na jaren op pauze gestaan te hebben, staat mijn seksleven weer aan met mijn nieuwe partner’
Stap voor stap kennismaken
Heb je al een tijdje een stabiele relatie en is hij klaar om je kind te ontmoeten? Doe het dan rustig aan. Spring niet direct in het diepe met grote veranderingen zoals samenwonen. Kinderen zijn gebaat bij rust en regelmaat. Begin met een luchtig gesprek waarin je je kind op een kindvriendelijke manier vertelt dat je iemand hebt ontmoet. Luister naar de vragen en gevoelens van je kind en geef hem of haar de tijd om aan het idee te wennen. Pas daarna kun je een eerste, laagdrempelige kennismaking plannen, zoals samen iets leuks doen. Geef je kind de ruimte om in zijn eigen tempo een band op te bouwen.
Moet hij ook opvoeden?
Je vraagt je misschien af of je nieuwe partner ook een rol in de opvoeding moet krijgen. Het antwoord? Dat hangt af van de situatie. Als de relatie tussen hem en je kind nog pril is, kan het beter zijn om hem niet direct in de opvoedersrol te plaatsen. Is er echter al een goede band ontstaan? Dan kan het juist fijn zijn om samen afspraken te maken over regels en verwachtingen.
Papa 2.0?
De grote vraag blijft: moet je kind je nieuwe partner ‘papa’ noemen? Dit hangt af van de gevoelens van je kind en de situatie met de biologische vader. Maak duidelijk dat je nieuwe liefde nooit de plek van de vader zal innemen om loyaliteitsconflicten te voorkomen. Voelt je kind zich ongemakkelijk bij het kiezen van een titel? Werk samen aan een koosnaampje dat voor iedereen fijn voelt.
Lees ook – ‘Moet ik toestaan dat mijn kinderen hun stiefvader papa noemen?’
En nu?
Je nieuwe liefde voorstellen aan je kind is een flinke stap, en het vraagt om geduld en aandacht voor de emoties van je kind. Richt je eerst op het versterken van je relatie en neem kleine stappen om je kind te laten wennen aan de nieuwe situatie. Vind je het toch lastig, vooral als de relatie met de biologische vader gecompliceerd is? Schakel dan gerust een professional in voor advies op maat.
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.