Zwangerschapsdiscriminatie op de werkvloer komt nog té vaak voor

26.06.2024 16:56
zwangerschapsdiscriminatie Bron: Pexels

Het College voor de Rechten van de Mens deed onderzoek naar zwangerschapsdiscriminatie en de uitkomsten zijn niet mis. Zo blijkt dat maar liefst de helft van de zwangere werknemers met discriminatie te maken krijgt.

Dit is geen nieuw probleem: eerdere onderzoeken tonen dezelfde cijfers aan. Dit komt grotendeels doordat werkgevers vaak niet weten wat zwangerschapsdiscriminatie precies inhoudt. Ook vrouwen zelf zijn vaak niet op de hoogte van hun rechten.

Zwangerschapsdiscriminatie is volgens de wet verboden

Zwangerschapsdiscriminatie kan bijvoorbeeld betekenen dat je wordt afgewezen bij een sollicitatie vanwege je zwangerschap. Of dat je je contractverlenging misloopt. En stel je voor, je komt terug van zwangerschapsverlof en krijgt ineens minder verantwoordelijkheden. Dit is allemaal verboden volgens de wet, maar gebeurt nog steeds te vaak, zo blijkt uit het onderzoek. Zowel werknemers als werkgevers zijn zich vaak niet bewust van wat wel en niet mag.

Hannah Jans, stafjurist bij het College voor de Rechten van de Mens, zegt hierover: “Zwangerschapsdiscriminatie op de arbeidsmarkt neemt dus niet af. Ook in de meldingen die we nu binnenkrijgen, zien we dat het veel speelt.” Jans vertelt ook dat ze situaties heeft gezien waarbij een werkgever gewoon toegeeft dat een werknemer vanwege zwangerschap niet is aangenomen. Dat is dus pure zwangerschapsdiscriminatie.

Vragen naar zwangerschap mag niet op de werkvloer

Céline de Vries, jurist bij rechtsbijstandverzekeraar ARAG, laat weten dat weinig vrouwen melding maken van zwangerschapsdiscriminatie, omdat ze simpelweg niet weten wat daaronder valt. Wist je bijvoorbeeld dat je tijdens een sollicitatiegesprek nooit hoeft te antwoorden op de vraag of je zwanger bent? Sterker nog, de werkgever mag hier niet eens naar vragen volgens de wet.

Jans voegt toe: “Het is daarom belangrijk om aanstaande moeders te vertellen wat zwangerschapsdiscriminatie is en wat hun rechten zijn.” Als je denkt dat je gediscrimineerd wordt, staat de wet aan jouw kant. De werkgever moet namelijk bewijzen dat er geen sprake is van discriminatie door zwangerschap.

Ongelijkheid tussen mannen en vrouwen is er nog steeds

Natuurlijk ligt de verantwoordelijkheid niet alleen bij de werknemer, maar ook bij de werkgever. Die moet op de hoogte zijn van de wet en weten dat zo’n vraag tijdens een sollicitatiegesprek niet gesteld mag worden. “De verantwoordelijkheid wordt nu nog vaak gelegd bij de werknemer. Dat moet veranderen. Hoewel de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen afneemt, is die op de werkvloer nog heel zichtbaar,” aldus Jans.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.