Zestig procent van ouders wil volledig geboorteverlof van vijftien weken opnemen

10.05.2022 17:06

Vanaf 1 augustus 2022 mag je als ouders vijftien weken deels betaald geboorteverlof opnemen. Zestig procent van de ouders is van plan om na de geboorte van hun kind de gehele vijftien weken vrij te zijn. Veertig procent neemt een deel van het verlof op of helemaal niet.

Dit blijkt uit een onderzoek van de Negenmaandenbeurs, gehouden onder 400 mensen.

Negen weken

Vanaf augustus 2022 hebben ouders recht op negen weken deels betaald verlof in het eerste jaar. Dat komt bovenop de vijf werkdagen die de partner vanaf 2019 mocht opnemen. Sinds 1 juli 2020 kregen de partners daar nog eens vijf weken extra bij, in de eerste zes maanden. Vanaf augustus hebben partners dus recht op vijftien weken deels betaald verlof. Moeders mogen ook gebruik maken van deze negen weken, naast het al bestaande zwangerschaps- en bevallingsverlof.

Verlof

Eén van de redenen die kandidaten opgaven om het verlof niet op te nemen, is omdat zij een eigen onderneming hebben of ZZP’er zijn. Zij kunnen geen gebruik maken van deze regeling. Een andere genoemde reden is dat werkgevers maar een gedeelte van het verlof zal betalen.

Zorgtaken

Als de kleintjes eenmaal geboren zijn, worden de zorgtaken tussen de partners eerlijk verdeeld. Daar was zes jaar geleden veel minder sprake van, dus dat is een positieve ontwikkeling. Ook het feit dat meer vaders verlof willen opnemen nu ze daar de mogelijkheid voor krijgen, is een positief keerpunt. Bij 27 procent van de deelnemers blijven de partners allebei evenveel werken na de geboorte. Toch verwacht nog 45 procent van de vrouwen minder te gaan werken na het verlof. Voor de vaders is dat een stuk lager, namelijk twaalf procent.

Voorkeuren

Hoewel een bevalling nooit helemaal te voorspellen is en je voor 100 procent voorbereiden heel lastig is, hebben de deelnemers aan het onderzoek wel duidelijke voorkeuren. 56 procent van de vrouwen ziet graag helemaal af van pijnbestrijding tijdens de bevalling. Ruim driekwart van de vrouwen wil het liefst in het ziekenhuis bevallen, waar hun partner bij is. Nog een leuk weetje: slechts zeven procent wil hun eigen moeder bij de bevalling hebben. En de schoonmoeder? Daar zit helemaal niemand zit op te wachten…

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >