Administratie van een oude zaaddonorbank in Leiden blijkt een zooitje

16.01.2024 11:19
zaaddonor zaaddonorbank leiden Bron: Pexels

Dat het vaker een zooitje is (of was) bij zaaddonorbanken weten we inmiddels. Artsen die hun eigen sperma gebruikten voor inseminatie, zoals Karbaat, bleken bijvoorbeeld vaker voor te komen. Nu heeft het LUMC ontdekt dat het ook bij hun eigen, inmiddels opgeheven, zaaddonorbank een rommeltje is.

Het gaat (voor zover bekend) gelukkig niet om sjoemelende vruchtbaarheidsartsen, maar wel om een chaotische administratie. De administratie van de in 2004 opgeheven zaaddonorbank van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) was namelijk niet om over naar huis te schrijven.

80 nakomenlingen weten niet wie hun vader is

Sterker nog van 80 van de 1141 geregistreerde kinderen die zijn geboren dankzij deze zaaddonorbank, kan niet worden nagegaan wie de donor is, doordat de registratiegegevens ontbreken. Dat meldt het ziekenhuis onlangs.

De problemen kwamen aan het licht toen het LUMC het archief van de donorbank doorzocht. Dat gebeurde op verzoek van nakomelingen die wilden weten wie hun vader is. Naast dat er van zeker 80 kinderen niet bekend is wie de vader is, blijkt dat ook hier verschillende donoren veel meer kinderen hebben verwekt via deze zaaddonorbank dan wettelijk toegestaan.

Een donor met meer dan 90 kinderen

Negen spermadonoren hebben meer biologische kinderen dan de grens van 25. Samen hebben deze negen donoren maar liefst 400 kinderen gekregen en met het zaad van één van de donoren zijn zelfs ongeveer negentig kinderen verwekt. “Dat vinden we een heel zorgelijk getal”, zegt Martin Schalij, lid van de raad van bestuur van het LUMC.

Dat het zorgelijk is, is niet in de laatste plaats omdat de spreiding van de kinderen waarschijnlijk minimaal is. De moeders die kinderen kregen via deze zaaddonorbank kwamen namelijk voornamelijk uit dezelfde regio. Grote kans dus dat hun kinderen ook nog steeds in deze regio wonen en elkaar zo mogelijk tegenkomen met kans op incest en inteelt.

Het ziekenhuis biedt excuses aan voor de rommelige administratie. “Het LUMC realiseert zich dat ouders, nakomelingen en donoren nu worden geconfronteerd met onrust en onzekerheid. De betrokkenen moeten een moeilijke en emotioneel belastende keuze maken om wel of geen verzoek tot informatie bij het LUMC in te dienen”, schrijven ze.

In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.