De kerstboom ligt al weken bij het grofvuil, de champagnevlekken zijn uit de jurk geboend, en het normale leven is weer begonnen. Maar niet voor alle koppels. Januari is steevast de maand waarin veel stellen beseffen: we moeten hier iets aan doen.
Lees verder onder de advertentie
En nee, we hebben het niet over de goede voornemens om eindelijk eens gezond te eten. De vraag naar relatietherapeuten schiet namelijk elk jaar omhoog na de feestdagen. Net als het aantal scheidingen, trouwens.
December: de maand van liefde én latente ergernissen
Klinkt herkenbaar? De feestdagen brengen naast gezelligheid ook een overdosis verplicht samenzijn met zich mee. Kerstdiners met schoonfamilie, de discussie over wíé de kalkoen te droog heeft gebakken en kinderen die continu om aandacht schreeuwen – het is een recept voor opgekropte frustraties. En die komen in januari keihard naar boven. Geen wonder dat veel koppels juist dán besluiten om hun relatie eens grondig onder de loep te nemen.
Lees verder onder de advertentie
Volgens relatie-experts is deze ‘relatiedip’ geen verrassing. De feestdagen leggen bestaande spanningen bloot. Wat in de zomer wellicht nog werd weggewuifd met een cocktail in de zon, komt tijdens de donkere maanden ineens heel confronterend naar voren. Januari voelt dan als het moment om de knoop door te hakken: samen verder en investeren in de relatie, of een andere weg inslaan.
Niet alleen na de feestdagen, ook na de zomervakantie
En dit fenomeen is niet alleen een januari-ding. “We zien ook na de zomervakantie, vooral in oktober, een soortgelijke, zij het kleinere, stijging”, aldus Lars Freriks, medeoprichter van platform Trustoo.nl. Via Trustoo vind je eenvoudig dienstverleners bij jou in de buurt, zo ook relatietherapeuten. De feestdagen en de zomervakantie zijn voor veel mensen bij uitstek momenten om een nieuwe start te maken, ziet relatietherapeut Jeanine van Beek. “Veel stellen nemen hun relatie in die periodes onder de loep. Mogelijke spanningen spelen dan vaak al langer.”
Lees verder onder de advertentie
Relatietherapie: niet falen, maar investeren
Toch is het besluit om in therapie te gaan volgens Jeanine juist een krachtig signaal. “Relatietherapie is geen teken van falen, maar juist een teken van moed. Het laat zien dat je bereid bent te investeren in je relatie.”
Drie inzichten die volgens Jeanine het verschil kunnen maken:
Doorbreek patronen – In elke relatie ontstaan patronen die onbewust de dynamiek beïnvloeden. Het doorbreken van deze patronen voorkomt dat je steeds in dezelfde ruzies belandt. Veel conflicten komen door emotionele triggers. Het herkennen van deze patronen biedt de kans om te veranderen.
(H)erken emoties – Emoties spelen een grote rol in relaties. Het is belangrijk om ze te herkennen en verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen gevoelens, in plaats van je partner de schuld te geven. Zelfreflectie helpt je om beter te begrijpen wat je raakt en creëert ruimte voor een diepere verbinding.
Blijf investeren – Een gezonde relatie vereist continue aandacht, zelfs bij moeilijke gesprekken. Blijf met elkaar praten, luister zonder oordeel, neem elkaars behoeften serieus en zoek samen naar manieren om dichter bij elkaar te komen.
Dus, mocht jij na de feestdagen ook denken: ‘Mwah, misschien kunnen we hier en daar nog wat bijschaven’ – je bent niet de enige. En relatietherapie? Dat is gewoon groot onderhoud voor de liefde.
En als je alles hebt geprobeerd en het is toch echt op, weet dan dat je niet de enige bent. Columnist Patricia is ook recent gescheiden en deelt erover in haar columns. Dat lees je hier.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.