Van leven naar herinnering: het vooruitzicht van een overvloed aan social media-accounts van overledenen

30.05.2024 10:52

Social media is niet meer weg te denken uit ons leven. Het is een vast onderdeel geworden van de dagelijkse kost. En begrijpelijk ook: je kunt kijken wat je beste vrienden doen, je kunt er inspiratie opdoen voor het avondeten en je kunt ook je eigen content delen. Het is daarom ook geen wonder dat social media zo snel zo populair is geworden. Er zijn zelfs mensen die een fulltime baan hebben gemaakt van hun social media kanalen. Alles is mogelijk met social media. Maar heb je er weleens over nagedacht wat er gebeurt met je account nadat je overlijdt? Waarschijnlijk niet! Maar gelukkig heeft ExpressVPN een uitgebreid onderzoek gedaan naar de social media-accounts van overledenen en wij delen samen met hen wat daar uit kwam.

Een digitale begraafplaats op social media

Volgens het onderzoek van ExpressVPN vind je op social media in de VS in 2050 128 miljoen accounts van mensen die niet langer met ons zijn. Dat is een gigantisch aantal accounts en dat is helemaal niet zo ver weg. Buiten de VS zal het aantal accounts van overledenen in Europa ook gigantisch groeien. Natuurlijk komt dat ook omdat het aantal gebruikers op social media alleen maar groeit. Er komen elke dag nieuwe accounts bij op al deze platformen en weinig mensen denken na over wat er met deze accounts gebeurt mochten ze er ooit niet meer zijn. Begrijpelijk natuurlijk, want social media is nog relatief jong. Maar het is zeker iets om over na te denken.

Wat wil jij met je accounts doen?

Nadenken over overlijden is nooit leuk, maar ervoor zorgen dat je je zaakjes goed op orde hebt voordat je gaat is wel heel erg belangrijk. Je nabestaanden hebben dan natuurlijk een ontzettend moeilijke periode en daar komt ook nog een hoop werk bij kijken. Als jij ze al een beetje op weg helpt, dan zorgt dat voor een enorme opluchting en daar zullen zij heel erg blij mee zijn. Daarom is het absoluut de moeite waard om een soort digitaal testament te maken. Gewoon een simpel document waarin je zet welke social media accounts je hebt, wat je gegevens zijn en wat je wilt dat er met die accounts gebeurt. Dan kunnen je nabestaanden je wensen makkelijk naleven zonder al te veel extra werk.

Een gedenkaccount

Ook de grote social media platformen Instagram en Facebook zijn zich bewust van de toename van accounts van overledenen. Ze hebben nu zelfs een speciaal soort account ontwikkeld: een gedenkaccount. Dit is een soort status voor accounts van mensen die zijn overleden. Als ze het account willen laten bestaan, wordt dit account aangemerkt als een gedenkaccount. Hier kunnen vrienden en familieleden dan samen herinneringen ophalen en delen met elkaar. Het account wordt dan gemarkeerd met ‘herinnering’ en er zijn bepaalde functionaliteiten van het account die dan worden uitgesloten. Je kunt dan zelf kiezen wie het beheer heeft over dit account. Instagram heeft een soortgelijke functie en het zal niet lang duren voordat andere platformen de twee marktleiders volgen.