We vallen maar meteen met de deur in huis: 80% van de letsels bij baby’s en peuters ontstaat in of om het huis. Daarom is aandacht voor een kindveilig huis erg belangrijk. Ondanks dat jij veel van de risico’s al kent, zijn er meestal nog wel beschermende maatregelen te nemen. Zo liggen knoopcelbatterijen vaak binnen handbereik van kinderen en dat is een risico. Wist je dat?
Lees verder onder de advertentie
Ieniemini batterijtjes
Je kent ze vast wel: dat kleine, platte batterijtje dat is gehuisvest in een metalen omhulsel met een deksel. Er bestaan verschillende varianten van knoopcellen, elk met hun eigen afmetingen. De populariteit van deze batterijen is de afgelopen jaren gestegen. Ze zijn compact, rond en glanzend, en hebben vaak de allure van snoepjes, wat kinderen kan verleiden om ze in hun mond te stoppen. Wat velen echter niet weten, is dat het inslikken van zo’n batterij binnen twee uur een levensbedreigende chemische reactie kan teweegbrengen.
Door het kleine formaat van deze batterij kan hij vast komen te zitten in de slokdarm wanneer een kind hem inslikt. Dit kan leiden tot een elektrische stroom die wordt opgewekt door contact met het vochtige slijmvlies, wat ernstige, soms zelf fatale, schade kan veroorzaken. Het is dus van groot belang om hier zeer voorzichtig mee om te gaan.
Lees verder onder de advertentie
Tip: het is daarom belangrijk dat je in huis extra goed oplet waar deze batterijtjes inzitten en of ze goed vastzitten. Controleer altijd goed de klepjes van bijvoorbeeld speelgoed om te kijken of die niet zomaar openschieten.
Onderzoekstocht voor veiligheid
Uit een onderzoek van Duracell blijkt dat de helft van de Nederlandse ouders batterijen plaatst in hun top drie van meest riskante voorwerpen voor kinderen in huis. Toch zorgt slechts één op de drie ouders ervoor dat apparaten met knoopcelbatterijen buiten het bereik van kinderen worden geplaatst. Dit heeft te maken met het volgende: het gebeurt vaak dat ouders denken dat ze iets veilig hebben opgeborgen, terwijl kinderen heel andere toegankelijke plekken in huis weten te vinden dan volwassenen. Hun bereik is vaak groter dan je zou verwachten! Daarom is het slim om zelfs eens op ooghoogte van je kinderen door het huis te gaan om misschien nog nieuwe veiligheidsrisico’s te ontdekken.
Lees verder onder de advertentie
Kinderveiligheid
Meer weten? Kijk op kinderveiligheid.nl voor meer adviezen en tips om jouw kind veilig op te laten groeien. Met ‘de 4 van Veilig Ontdekken’ krijg je bijvoorbeeld de 4 belangrijkste tips voor een kindveilig huis. Makkelijk voor jou, veilig voor jouw kind.
Als ouder probeer je alles zo goed mogelijk te doen voor je kind. Maar wat als je goede intenties onverwacht botsten met de – soms bijzondere – schoolregels? Isa ontdekte dit op de harde manier toen een onschuldige waterfles voor drama zorgde.
Anouk is trotse echtgenote van Erwin en mama van vier meiden: Aurélie (10), Emeline (8), Vieve (7) en Lilou (4). In hun levendige huishouden is het soms één en al chaos, maar liefde, gelach en spontane dansfeestjes voeren steevast de boventoon. Anouk deelt vol enthousiasme haar avonturen in het ouderschap.
Bizarre, hormonale of gewoonweg crazy aankopen. We doen ze allemaal weleens. Wekelijks vertelt een moeder aan Kek Mama over haar grootste, duurste of vreemdste miskoop. Deze keer Chantal (35) die een dure winterjas kocht voor haar dochter.
Kinderen slepen hun knuffel overal mee naartoe. Ze slapen met hun lievelingsbeer en troosten zich ermee bij verdriet. Maar wist je dat sommige ouders de knuffels van hun kind regelmatig opbergen in de vriezer? De reden is verrassend.
Wat als je tegelijkertijd zwanger blijkt te zijn met je schoonzus, maar hun kindje niet levensvatbaar blijkt te zijn? Geluk en verdriet gaan hand in hand, ervaarde Natascha aan den lijve.
Schoonmoeders: je kunt niet zonder ze, maar soms halen ze ook het bloed onder je nagels vandaan. Zeker als ze, met de beste bedoelingen, over je grenzen heen walsen. Maria kon haar ogen niet geloven toen haar baby na een dagje bij oma met gaatjes in haar oren thuiskwam.