Veel kinderen zijn te zwaar: ‘De hulp moet niet alleen om eten en bewegen gaan’

26.06.2023 11:34
klachten na keizersnede

In Nederland heeft ruim één op de acht kinderen overgewicht of obesitas. Je zou denken dat minder eten en meer bewegen de oplossing is. “Dat is te makkelijk gedacht”, zegt gezondheidswetenschapper Leandra Koetsier.

Aan NU.nl laat ze weten dat er verschillende oorzaken zijn waardoor kinderen te zwaar worden en waardoor het ook niet zo eenvoudig is om minder te eten. “Daarom moet de hulp ook niet alleen om eten en bewegen gaan”, vindt Leandra die afgelopen week aan de Vrije Universiteit in Amsterdam hierop promoveerde. “Het kan dat er allemaal andere dingen spelen – zoals stress en niet lekker in je vel zitten – waardoor het niet lukt om gedrag te veranderen.”

Ongeveer 340.000 Nederlandse kinderen zijn te zwaar. Van hen hebben zo’n 80.000 kinderen obesitas of ernstige obesitas. “Als je dat als kind al hebt, is het super moeilijk om daar van af te komen”, vertelt ze.

Lees ook: ‘Mijn dochter (10) maakt zich druk om haar gewicht door mij’

Winst

Volgens haar wordt er te veel gefocust op het gewicht. “Natuurlijk is er een maat voor gezondheid, maar wij zien dat veel breder. Bijvoorbeeld iemand met overgewicht die eerst obesitas had en zich nu supergoed voelt. Dat is ook al winst.”

“Het gaat vooral om de kwaliteit van het leven van de kinderen en of ze meedoen in de maatschappij”, stelt ze. “Dat beïnvloedt namelijk ook hoe zij in hun vel zitten. Als je andere dingen aan je hoofd hebt, dan is het gewoon heel erg moeilijk om gezonde keuzes te maken.”

Ontvang elke maand Kek Mama met korting en gratis verzonden op jouw deurmat! Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.

Bron: NU.nl