Primeur in gezondheidszorg? België zet in op vaccinatie zwangere vrouwen tegen RS-virus

17.01.2024 08:53
rs-virus vaccinatie zwangere vrouwen belgië Bron: Pexels

Het RS-virus lijkt de laatste jaren aan een opmars bezig. Steeds vaker liggen de ziekenhuizen vol met baby’s en jonge kinderen die ernstige luchtwegproblemen hebben door het RS-virus. België wil daar iets aan doen met een vaccinatie tegen het RS-virus voor zwangere vrouwen.

Het RS-virus is een veelvoorkomende en potentieel ernstige luchtweginfectie die vooral bij jonge kinderen en ouderen ernstige symptomen kan veroorzaken. Het is ook een belangrijke oorzaak van luchtweginfecties zoals bronchiolitis en longontsteking.

Grootste doodsoorzaak wereldwijd

Het RS-virus is erg besmettelijk en verspreidt zich gemakkelijk van persoon tot persoon, meestal via kleine druppeltjes uit de neus of mond van een geïnfecteerde persoon tijdens hoesten of niezen. RS is vooral gevaarlijk voor newborns, waarbij de symptomen variëren van milde verkoudheid tot ernstige ademhalingsproblemen. Het wordt zelfs genoemd als de grootste doodsoorzaak wereldwijd bij kinderen onder de één.

Lees ook – De baby van Kimberly kreeg het RS-virus: ‘Ik was doodsbang’ >>

In België zijn er jaarlijks ongeveer 3.200 à 3.600 ziekenhuisopnames door het RS-virus. driekwart daarvan zijn kinderen onder de twee jaar. Het feit dat België nu sterk overweegt zwangere vrouwen te vaccineren tegen het RS-virus kan daarom een belangrijke stap zijn in de preventie van deze infectie, aangezien je op die manier de kwetsbaarste populatie, namelijk pasgeborenen, probeert te beschermen zelfs vóór de geboorte.

Primeur voor België

Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits hoopt op een primeur en wil volgende winter een starten met het vaccin tegen het RS-virus voor zwangere vrouwen. “Als we er in slagen, dan zouden we de eerste zijn, want er zijn nog geen andere landen die met vaccinatie gestart zijn”, zei Crevits.

In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.