Jannine over rolverdeling: ‘Ik ben blij met het niet-traditionele voorbeeld dat we ze geven’

30.05.2023 13:47
Jannine Berkelaar Beeld: Nine IJff

Jannine Berkelaar is hoofdredacteur van Kek Mama. Samen met haar man Erik heeft ze dochter Elin (10) en zoon Mats (8).

Erik werkt niet en ik werk fulltime. Zo, dat is eruit. Onze niet zo traditionele rolverdeling roept vaak vragen op. Hoe geëmancipeerd we onszelf ook mogen vinden, een man zonder betaald werk past nog steeds minder goed in de door onszelf opgelegde hokjes. Ik ben trots op zijn dappere keuze.

Voorbeeld

Toen Elin werd geboren stond Erik na welgeteld anderhalve dag verlof weer op de werkvloer. O, wat had ik dat met terugwerkende kracht graag anders willen doen. Maar met een eigen zaak was dat nou eenmaal hoe het ging. Liever kijk ik nu vooruit naar de komende waardevolle momenten tussen hem en de kinderen, waar ze alledrie zo van genieten. En ik ook.

Daarnaast ben ik heel blij dat we nu ook dit niet-traditionele voorbeeld kunnen geven aan Elin en Mats. Voor hen is het doodnormaal dat je als vrouw succesvol kunt zijn in je werk en ook nog een leuke en liefdevolle moeder kunt zijn. En dit zeg ik met heel veel overtuiging, want ik hoor nog steeds dagelijks dat ik de liefste mama van de wereld ben. Ha!

Lees ook – Papa stopte met werken: ‘Hij werd er dolgelukkig van’ >

Thuisblijvers

Bovendien is de rust in huis rondom de taakverdeling een verademing en de halvering in inkomen meer dan waard. Geen gekibbel over de vaatwasser of de voetbalwas. Ik voel me een grote geluksvogel, want ik weet ook dat dit niet voor elk gezin is weggelegd. Daarom krijgen alle drie de thuisblijvers extra dikke knuffels van mij voor ik wegga én als ik weer thuiskom.

Met een abonnement op Kek Mama geniet je van mooie voordelen:

*Goedkoper dan in de winkel
*Lees elke maand als eerst Kek Mama
*Gratis verzonden

Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.