Tienermoeders krijgen voor veertigste gemiddeld vijf kinderen

06.07.2022 12:35
zoon wil minder knuffelen en dat doet pijn Beeld: Shutterstock

Vrouwen die jong moeder worden, krijgen voor hun veertigste gemiddeld bijna vijf kinderen. Dat terwijl vrouwen wereldwijd juist minder kinderen krijgen. Dat blijkt uit onderzoek van de VN. 

Het aantal tienerzwangerschappen is vooral groot in ontwikkelingslanden, blijkt uit het onderzoek. De Verenigde Naties maakt zich zorgen over de uitkomsten van het onderzoek en over de vrouwenrechten in het algemeen. In ontwikkelingslanden wordt bijna een derde van de meisjes voor het eerst moeder als ze nog maar een tiener zijn. De helft van hen was zelfs jonger dan 17 jaar. Voor hun 20e verjaardag kreeg veertig procent van deze groep al drie kinderen.

Ook nemen kindhuwelijken toe, waardoor het opleidingsniveau van meisjes daalt. Zo krijgen ze minder toegang tot informatie over veilige en gewenste seks. “De wereld faalt in het beschermen van meisjes”, zegt directeur Natalia Kanem van het VN-bevolkingsfonds terecht. Dit fonds roept overheden, hulporganisaties en gezinnen op meisjes beter te beschermen via een speciaal beleid en economische steun.

Met een abonnement op Kek Mama geniet je van mooie voordelen:
*Goedkoper dan in de winkel
*Lees elke maand als eerst Kek Mama
*Gratis verzonden
Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.