Waarom de kans op zwanger worden groter is in de winter dan in de zomer

15.12.2023 14:17
Waarom de kans op zwanger worden groter is in de winter dan in de zomer

In de winter is de kans op zwanger worden groter, blijkt uit onderzoek. En nee, dat is niet alleen omdat we in de winter graag bij elkaar kruipen.

Het heeft alles te maken met de kwaliteit van sperma. Die is een stuk beter in de winter dan in de zomer. Sterker nog: het kan wel 2 miljoen zaadcellen per milliliter schelen.

Grotere kans op zwanger worden in de winter

Een man met een ‘normale’ spermaproductie produceert in de lente zo’n 68 miljoen zaadcellen per milliliter. In de winter zijn dat er zo’n 70 miljoen. Ook zijn de spermacellen in de winter een stuk sneller. Dat kan een flink verschil maken, want hoe sneller sperma bij de eicel is, hoe groter de kans op een bevruchting.

Onderzoek

Dit alles blijkt uit onderzoek dat werd gehouden in Texas en werd gepubliceerd in Obstetrics & Gynecology. Er werden tussen 1994 en 1998 1.178.607 eenlinggeboorten geanalyseerd. Wat bleek? Aan het einde van het jaar vond er een piek plaats (een stijging van 9,1% in december) en in de zomer juist een dal (van 7,5% in augustus).

Minder afwijkingen

Het AD schreef in 2013 al over een Israëlische studie met hetzelfde resultaat. Voor deze studie werd het zaad van 600 mannen die werden behandeld voor onvruchtbaarheid onderzocht. Wat bleek? Hun sperma zwom in de winter sneller en het vertoonde die maanden minder afwijkingen.

Nog meer Kek Mama? Schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief