In de winter is de kans op zwanger worden groter, blijkt uit onderzoek. En nee, dat is niet alleen omdat we in de winter graag bij elkaar kruipen.
Lees verder onder de advertentie
Het heeft alles te maken met de kwaliteit van sperma. Die is een stuk beter in de winter dan in de zomer. Sterker nog: het kan wel 2 miljoen zaadcellen per milliliter schelen.
Grotere kans op zwanger worden in de winter
Een man met een ‘normale’ spermaproductie produceert in de lente zo’n 68 miljoen zaadcellen per milliliter. In de winter zijn dat er zo’n 70 miljoen. Ook zijn de spermacellen in de winter een stuk sneller. Dat kan een flink verschil maken, want hoe sneller sperma bij de eicel is, hoe groter de kans op een bevruchting.
Lees verder onder de advertentie
Onderzoek
Dit alles blijkt uit onderzoek dat werd gehouden in Texas en werd gepubliceerd in Obstetrics & Gynecology. Er werden tussen 1994 en 1998 1.178.607 eenlinggeboorten geanalyseerd. Wat bleek? Aan het einde van het jaar vond er een piek plaats (een stijging van 9,1% in december) en in de zomer juist een dal (van 7,5% in augustus).
Lees verder onder de advertentie
Minder afwijkingen
Het AD schreef in 2013 al over een Israëlische studie met hetzelfde resultaat. Voor deze studie werd het zaad van 600 mannen die werden behandeld voor onvruchtbaarheid onderzocht. Wat bleek? Hun sperma zwom in de winter sneller en het vertoonde die maanden minder afwijkingen.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Tikkie ontvangen voor een halve wortel uit iemand anders’ maaltijdsalade? Serieus?! In deze rubriek verzamelen we de meest onterechte, ongemakkelijke en gewoon ronduit gênante betaalverzoeken. Wat ze gemeen hebben? Je zag ze in ieder geval niet aankomen.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.