Mannen met gewrichtsklachten krijgen meer kinderen dan gezonde mannen

24.01.2024 12:56

In een onverwachte wending van het lot blijkt dat mannen met gewrichtsklachten vaker en meer kinderen krijgen dan hun gezonde tegenhangers. Hoe kan dat eigenlijk?

De eerste gedachte die opkomt is misschien dat het te maken heeft met levensstijl, maar niets is minder waar. Het antwoord ligt eerder in de behandeling van deze mannen met ernstige ontstekingsziekten aan de gewrichten, zoals reumatoïde artritis of de ziekte van Bechterew.

Opmerkelijke studie

De Noorse onderzoekers van het Stavanger University Hospital hebben ontdekt dat mannen met deze gewrichtsklachten minder vaak kinderloos zijn en gemiddeld meer kinderen krijgen. De exacte redenen hierachter zijn nog onduidelijk, maar het lijkt te maken te hebben met onbekende factoren rond de ontwikkeling van de ziekte of de behandeling ervan, die invloed hebben op de vruchtbaarheid van de patiënten. De studie, uitgevoerd tussen 1967 en 2021, analyseerde meer dan 65.000 mannen met inflammatoire gewrichtsziekten en ruim 111.000 geboortes. De gemiddelde leeftijd waarop mannen met gewrichtsaandoeningen voor het eerst vader werden, was 27, vergeleken met 28 voor gezonde mannen.

De geboortes werden verdeeld over drie tijdsperiodes die de evolutie van behandelingen weerspiegelden: voor de invoering van methotrexaat (1967-1985), met methotrexaat (1986-1999) en het tijdperk van biologicals (2000-2021). Biologicals zijn immuunmodulerende middelen (ImiDs) die het immuunsysteem beïnvloeden en de groei van zieke cellen remmen.

Opmerkelijke verschillen

Het gemiddelde aantal kinderen bij mannen met gewrichtsproblemen was 1,8, terwijl het in de controlegroep 1,7 was. Ongeveer één op de vijf patiënten was kinderloos, terwijl meer dan een kwart van de gezonde mannen geen kinderen had. Er waren ook verschillen in gezinsgrootte: mannen met gewrichtsproblemen hadden vaker twee of drie kinderen. 

Het meest opvallende effect deed zich voor bij mannen die na 2000 werden gediagnosticeerd: zij kregen gemiddeld 1,8 kinderen vergeleken met 1,6 in de controlegroep. Kinderloosheid kwam ook duidelijk minder voor bij de zieke mannen. Specifiek bij dertigers die na 2000 werden gediagnosticeerd, was het verschil nog groter: 22 procent bleef kinderloos tegenover 32 procent van de gezonde mannen.

Geen zorgen

De wetenschappers benadrukken dat het hier om een observationele studie gaat, en daarom is het niet zeker of er een oorzakelijk verband bestaat. Naast de ziekte kunnen ook psychische of sociaal economische factoren een rol spelen. Desondanks concluderen ze dat mannen met inflammatoire gewrichtsziekten zich geen zorgen hoeven te maken over een verminderde vruchtbaarheid.

Bron: Scientias

In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.