Stress heeft grote invloed op de leerprestaties van basisschoolkinderen

13.06.2023 11:00
de juf Dylan uit huis Beeld: Getty Images

Slechter presteren op school? Uit onderzoek blijkt dat de leerprestaties van kinderen gemiddeld lager liggen als ze last hebben van stress en minder kunnen ontspannen. Maar liefst 1 op de 3 kinderen in groep 5 heeft last van stress, met name door problemen rondom geld.

Hebben de kinderen toegang tot cultuur of kunnen ze op andere manieren ontspannen? Dan heeft dat juist weer een positieve invloed op de leerprestaties. Ook ontspanning in de vorm van logeren bij vriendjes, het bos in gaan en de natuur ontdekken of buiten sporten hebben een positief effect. Verder bepaald de lesmethode voor kinderen hoe ze zich voelen. Niet elke methode sluit even goed aan op het kind. Dat is ook de reden dat bijvoorbeeld bewegend leren erg in opkomst is omdat kinderen daardoor op een minder stressvolle manier spelenderwijs leren. 

“Het hoofd zit vol”

Bijna 800 basisscholen deden mee aan het onderzoek ‘Kansenongelijkheid in Nederland’ van SEO Economisch Onderzoek. Dit werd gedaan in opdracht van de ABN AMRO Foundation en het Jeugdeducatiefonds.

Hans Spekman, directeur van het Jeugdeducatiefonds, vindt de conclusie schrikbarend en zegt hierover tegen RTL Nieuws: “Eén op de drie kinderen is echt ontzettend veel. Als kinderen stress ervaren, dan presteren ze minder goed op school omdat het hoofd vol zit met problemen. Sommige kinderen slaan dan dicht en worden heel stil, maar andere kinderen worden juist heel luidruchtig.”

Schooladvies

Ook de thuissituatie blijkt grote invloed te hebben op hoe de kinderen presteren op school. Kinderen die (gemiddeld) een kaderberoepsgericht advies krijgen, komen uit een gezin met een lager inkomen van minder dan 20.000 euro. Kinderen die opgroeien met een hoger inkomen van zo’n 40.000 euro, krijgen (gemiddeld) een havo-advies.

Lees elke maand de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste tips voor jou en je kids. Abonneer je nu op Kek Mama en krijg tot 45% korting.

Bron: RTL Nieuws