Slechter presteren op school? Uit onderzoek blijkt dat de leerprestaties van kinderen gemiddeld lager liggen als ze last hebben van stress en minder kunnen ontspannen. Maar liefst 1 op de 3 kinderen in groep 5 heeft last van stress, met name door problemen rondom geld.
Lees verder onder de advertentie
Hebben de kinderen toegang tot cultuur of kunnen ze op andere manieren ontspannen? Dan heeft dat juist weer een positieve invloed op de leerprestaties. Ook ontspanning in de vorm van logeren bij vriendjes, het bos in gaan en de natuur ontdekken of buiten sporten hebben een positief effect. Verder bepaald de lesmethode voor kinderen hoe ze zich voelen. Niet elke methode sluit even goed aan op het kind. Dat is ook de reden dat bijvoorbeeld bewegend leren erg in opkomst is omdat kinderen daardoor op een minder stressvolle manier spelenderwijs leren.
Lees verder onder de advertentie
“Het hoofd zit vol”
Bijna 800 basisscholen deden mee aan het onderzoek ‘Kansenongelijkheid in Nederland’ van SEO Economisch Onderzoek. Dit werd gedaan in opdracht van de ABN AMRO Foundation en het Jeugdeducatiefonds.
Lees verder onder de advertentie
Hans Spekman, directeur van het Jeugdeducatiefonds, vindt de conclusie schrikbarend en zegt hierover tegen RTL Nieuws: “Eén op de drie kinderen is echt ontzettend veel. Als kinderen stress ervaren, dan presteren ze minder goed op school omdat het hoofd vol zit met problemen. Sommige kinderen slaan dan dicht en worden heel stil, maar andere kinderen worden juist heel luidruchtig.”
Schooladvies
Ook de thuissituatie blijkt grote invloed te hebben op hoe de kinderen presteren op school. Kinderen die (gemiddeld) een kaderberoepsgericht advies krijgen, komen uit een gezin met een lager inkomen van minder dan 20.000 euro. Kinderen die opgroeien met een hoger inkomen van zo’n 40.000 euro, krijgen (gemiddeld) een havo-advies.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Sara (37) was er klaar mee dat de mental load altijd op haar bordje kwam zonder enige waardering en dus besloot ze het een week aan haar man Daan over te laten.
Tikkie ontvangen voor een halve wortel uit iemand anders’ maaltijdsalade? Serieus?! In deze rubriek verzamelen we de meest onterechte, ongemakkelijke en gewoon ronduit gênante betaalverzoeken. Wat ze gemeen hebben? Je zag ze in ieder geval niet aankomen.