Steeds meer kinderen met streptokokkeninfectie: dit moet je erover weten

20.12.2022 15:14
koortsstuip kind Beeld: Shutterstock

Het afgelopen jaar hadden meer kinderen een ernstige groep A-streptokokkeninfectie. Sinds begin 2022 worden meer kinderen met deze infectie opgenomen in het ziekenhuis. Dat blijkt uit onderzoek van het Juliana Kinderziekenhuis samen met zes andere ziekenhuizen.

Ook in Frankrijk, Ierland, Spanje, Zweden en het Verenigd Koninkrijk neemt het aantal kinderen met de ziekte toe.

Meer kinderen met streptokokkeninfectie

In het tweede kwartaal van 2022 kwamen 28 kinderen met een infectie met de groep A-streptokok, de zogenoemde GAS-bacterie, in het ziekenhuis terecht. In 2019 waren dat er negen en in 2018 twee. Van de 61 kinderen die sinds de coronapandemie werden opgenomen in een van de zeven ziekenhuizen die meewerkten aan het onderzoek, overleefden vijf kinderen het niet. Opvallend veel, vinden de ziekenhuizen. Ernstige infecties kwamen vooral voor bij kinderen onder de vijf jaar. In de periode dat zij afweer moesten opbouwen, kon dat minder, omdat we toen nog in een coronapandemie zaten. Van tevoren werd gedacht dat het aantal infecties in de zomer zou afnemen, maar dat gebeurde niet. Waarom meer kinderen nu een streptokokkeninfectie hebben, wordt verder onderzocht.

Kinderen soms ernstig ziek

Een infectie met de GAS-bacterie kan onschuldig verlopen. Het veroorzaakt bijvoorbeeld keelpijn, een amandelontsteking, krentenbaard, roodvonk of wondroos. Heel soms komt de bacterie dieper in het lichaam terecht en verloopt de ziekte ernstiger. De huid, spieren, botten, hart, nieren, hersenen en hersenvliezen kunnen dan ontstoken raken. “Een infectie kan binnen een dag van mild naar zeer ernstig gaan,” vertelt kinderarts infectioloog-immunoloog Michiel van der Flier tegen Het Parool. In dat geval is het belangrijk om zo snel mogelijk te starten met antibiotica. Bij mildere gevallen is antibiotica niet altijd nodig. Groep A-streptokokken worden overgedragen door druppeltjes die vrijkomen bij het praten, hoesten en niezen of door (in)direct contact.

Lees ook: ‘Iedere moeder zou deze bacterie moeten kennen’

Link met andere ziektes

Hoewel een streptokokkeninfectie meestal mild verloopt, kan het levensgevaarlijk zijn. Kinderarts Mirjam van Veen van het Juliana Kinderziekenhuis ziet vaak een link tussen ernstige infecties en andere ziektes. Zo komt de infectie vaker voor bij kinderen met waterpokken, omdat de groep A-streptokok door de blaasjes makkelijker in de huid kan komen. Ook in combinatie met griep kan een infectie heftiger verlopen. Van Veen adviseert ouders om goed op te letten. “Als een kind na waterpokken toch weer heel ziek wordt of een ontsteking van de huid krijgt, dan is dat wel iets om alert op te zijn”, vertelt ze tegen NOS. “Gelukkig hebben de meeste kinderen met koorts een onschuldige infectie.” Heeft je kind koorts? Je leest hier waar je dan op moet letten.

Bron: NOS, Het Parool, Thuisarts