Artsen slaan alarm: steeds meer kinderen met diabetes type 2

14.11.2023 16:04

Steeds meer kinderen en jongeren krijgen diabetes type 2, ook wel suikerziekte genoemd. En dat is reden tot zorg, vinden kinderartsen. Vandaag, op Wereld Diabetes Dag, luiden het Diabetes Fonds en verschillende artsen de noodklok.

Kinderartsen zien tijdens hun spreekuur steeds vaker kinderen en jongeren met diabetes type 2. Een zorgelijke ontwikkeling, vinden ze. Volgens Erica van den Akker van het Erasmus MC gaat het om kinderen en jongeren met obesitas die al diabetes type 2 hebben of een voorfase hiervan. “De jongste met een voorstadium was nog maar vijf jaar oud,” aldus Van den Akker. Daarom trekken het Diabetes Fonds en verschillende artsen dinsdag aan de bel.

Steeds meer kinderen diabetes type 2

Ongeveer 1,1 miljoen Nederlanders hebben diabetes type 2 (suikerziekte) en nog eens evenveel mensen een voorfase daarvan. Als je diabetes type 2 hebt, reageert je lichaam niet meer goed op insuline of maakt het te weinig insuline aan, legt het Diabetes Fonds uit. Overgewicht vergroot de kans op diabetes type 2. Vroeger werd deze vorm van diabetes nog weleens ouderdomssuiker genoemd, maar ook jonge mensen kunnen het krijgen. Al neemt het aantal kinderen met diabetes type 2 nu wel erg hard toe. “Als kinderarts zagen we tot een paar jaar terug nauwelijks kinderen in de spreekkamer met diabetes type 2”, zegt Van den Akker. “Dat beeld is aan het veranderen.”

Ernstige ziekte

Artsen maken zich veel zorgen om deze ontwikkeling, omdat diabetes type 2 tot ernstige gezondheidsproblemen kan leiden. “Diabetes type 2 bij jongeren is een ernstige ziekte,” zegt kinderarts Edgar van Mil van het Jeroen Bosch Ziekenhuis. “Zelfs nog ernstiger dan bij volwassenen, omdat de complicaties zoals schade aan nieren, ogen en zenuwen op jongere leeftijd optreden. Hoe jonger je de diagnose krijgt, hoe groter de kans op complicaties.”

Een belangrijke oorzaak van diabetes type 2 is overgewicht. Volgens kinderarts Anita Vreugdenhil van Maastricht UMC+ is er sprake van een disbalans tussen te weinig bewegen en te veel eten, zo meldt RTL Nieuws. Ook eten we vaak te veel suikers en bewerkte voeding. In veel gevallen is een gezonde leefstijl de beste behandeling tegen diabetes type 2. Maar dat is niet altijd makkelijk. “We leven in een omgeving vol verleidingen om ongezond te eten. Dat maakt het heel moeilijk om kinderen en jongeren gezond en gelukkig te laten opgroeien,” aldus Vreugdenhil.

Het Diabetes Fonds en andere gezondheidsfondsen roepen het nieuwe kabinet op om gezonde keuzes makkelijk en betaalbaar te maken, bijvoorbeeld met een suikertaks op alcoholvrije dranken en het goedkoper maken van groente en fruit.