Stel je voor: je bent zwanger en ontvangt niet alleen felicitaties, maar ook een doos vol babyspullen en maanden betaald verlof. In Schotland en Finland is dit de realiteit.
Lees verder onder de advertentie
In Schotland krijgt elke pasgeborene een ‘babybox’ gevuld met essentiële items zoals kleding, luiers en boeken. Het doel? Elke baby een gelijke start geven, ongeacht het inkomen van de ouders.
Babybox gaat viral
Maar de echte OG van de babybox? Finland. Daar krijgen ouders al sinds de jaren ’30 een babybox die niet alleen vol zit met spullen, maar zelfs kan dienen als eerste wieg. En het werkt: Finland heeft een van de laagste babysterftecijfers ter wereld.
Lees verder onder de advertentie
Niet alleen hebben Finland en Schotland een babybox, ook het zwangerschaps- en ouderschapsverlof is er goed geregeld. En hoewel Nederland afgelopen jaren stappen heeft gezet met het invoeren van gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof, blijft het achter bij de uitgebreide regelingen in Schotland en Finland.
Waarom deze voorzieningen werken
Het bieden van een babybox en ruim ouderschapsverlof is geen luxe, maar een investering in de toekomst. Onderzoek toont aan dat dergelijke maatregelen leiden tot:
Gezondere moeders en baby’s: Minder stress en betere postnatale zorg.
Gelijke kansen: Alle kinderen, ongeacht hun achtergrond, starten met dezelfde basisbenodigdheden.
Betere werk-privébalans: Ouders hebben de tijd om te herstellen en een band op te bouwen met hun kind, wat op lange termijn leidt tot hogere arbeidsparticipatie en tevredenheid.
Vooral in Amerika gaat de video van de Schotse Kamila Dziegielewska nu viral, logisch, want het contrast met Amerika kan haast niet groter. ‘Het enige dat ik kreeg was de ziekenhuisrekening’, reageert iemand. ‘Waarom is een eerlijke start voor ieder kind hier geen prioriteit?’, vraagt iemand anders zich af.
Lees verder onder de advertentie
Feit is dat ze in Amerika op dit gebied nog heel wat kunnen leren van de Schotse en Finse overheid.
Als werk onverwacht roet in het ouderschap gooit, moet je soms creatief zijn. Zo ook Carolien, die last-minute een oppas moest regelen voor haar dochter Saartje. Haar vriendin Melia bood hulp aan — met als resultaat een middag die niemand snel zou vergeten.
We kennen haar allemaal. Die ene moeder die haar halve inboedel inpakt alsof ze op wereldreis gaat in plaats van een weekje vakantie naar de camping in Frankrijk.
De zomervakantie: zes weken vol quality time, ijsjes, knutselprojecten en gezellige uitjes. In theorie. En voor sommige moeders pakt het ook vast zo uit…
Bernike (29) is getrouwd met Ruben (31) en moeder van een dochter (0). In haar columns schrijft ze scherp, geestig en met zelfspot over de realiteit van het jonge ouderschap – waarbij ze oog heeft voor het absurde in het alledaagse.