Steeds minder kinderen behalen een zwemdiploma, vooral als zwemles buiten het gezin onbetaalbaar is. Toch kiest het kabinet ervoor om verplicht schoolzwemmen niet opnieuw in te voeren, vanwege de hoge kosten en druk op de onderwijstijd.
Lees verder onder de advertentie
Het kabinet heeft besloten het verplichte schoolzwemmen niet opnieuw in te voeren, vanwege de hoge kosten en de tijdsinvestering die het van scholen vraagt. Volgens staatssecretaris Karremans van Jeugd, Preventie en Sport zou de herinvoering ongeveer 145 miljoen euro kosten en teveel beslag leggen op de onderwijstijd. Karremans: “Scholen moeten zich richten op basisvaardigheden zoals lezen, schrijven en rekenen.”
Lees verder onder de advertentie
Steeds meer kinderen geen zwemdiploma
De Tweede Kamer had aangedrongen op de terugkeer van schoolzwemmen, onder andere omdat steeds meer kinderen géén zwemdiploma behalen. En dat is zorgelijk. Het gaat vooral om kinderen uit armere gezinnen of met een migratieachtergrond die buiten school geen zwemlessen volgen, door de hoge kosten. Die kosten kunnen namelijk variëren van 500 tot 1100 euro per kind. Dit gaat niet alleen over het lesgeld, maar ook inschrijvings- en afzwemkosten en vervoer naar het zwembad.
Gemeentelijke regelingen voor gezinnen te ingewikkeld
Het kabinet erkent de daling in het aantal kinderen met een zwemdiploma; in 2022 had 13 procent geen enkel diploma. Hoewel er gemeentelijke regelingen bestaan om gezinnen met lagere inkomens te ondersteunen, blijken deze vaak moeilijk vindbaar en ingewikkeld. Staatssecretaris Karremans heeft gemeenten daarom verzocht om financiële hulp voor zwemlessen beter toegankelijk en inzichtelijk te maken voor mensen. Daarnaast wil hij alle kinderen zonder zwemdiploma beter in beeld krijgen om te zorgen dat zij alsnog een diploma kunnen behalen.
Lees verder onder de advertentie
Wil je ook je mening geven over of schoolzwemmen verplicht moet worden in Nederland? Vul onze zwemles-enquête in en lees erover terug in de zomereditie van Kek Mama.
Vind jij dat schoolzwemmen wel verplicht moet worden? Dat kan via onze Facebookpagina!
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.
Weet je wat jij op dinsdag moet doen? Nee, geen was vouwen of kind nummer drie ophalen van zwemles. Dinsdag is dé dag om je vakantie te boeken. Dat is niet zomaar een moedergevoel, maar keihard onderzocht door de CheapTickets.nl.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.