Scholen vragen veel van ouders in december: ‘Niet iedereen kan dat betalen’

21.12.2023 10:05
scholen december Beeld: Getty Images

De laatste weken van het jaar zijn vaak een groot feest voor kinderen, maar behoorlijk stressvol voor de ouders. Scholen vragen namelijk best veel en dat kan geldzorgen met zich mee brengen.

Oase, kaarsjes en kerstballetjes voor het kerststukje, een foute kersttrui, een bijdrage aan het kerstontbijt of het kerstdiner: ouders krijgen soms een flinke boodschappen mee. Niet iedereen kan zich dat veroorloven. RTL Nieuws vroeg ouders in een oproep om hun ervaringen te delen en daaruit blijkt dat dit voor veel ouders behoorlijk stressvol is.

Scholen vragen veel van ouders in december

“Het lukte soms niet om een hapje te maken voor het kerstdiner omdat de financiën het niet toelieten”, wordt er gereageerd. Net als: “Ik vind het ervan uitgaan dat iedereen dit maar kan betalen wel heftig. Alles wordt maar medegedeeld.” Sommige ouders moeten heel goed nadenken waar ze hun geld aan besteden in december. Als je niet veel te besteden hebt, kan het al best een puzzel zijn om voor iedereen een sinterklaas- en kerstcadeau te realiseren en dan komt de boodschappenlijst van school daar ook nog bij. Het argument dat het vrijblijvend is, gaat volgens een van de moeders die reageert op de oproep niet op: “Als de hele klas een foute kersttrui heeft en jouw kind niet…”

Geld én tijd

Naast het financiële aspect, speelt tijd ook een rol. December is een loeidrukke maand en er moet vaak ook nog gewoon gewerkt worden. Moeder Nathalie schrijft: “Ik heb meer moeite met de drukte en de tijd die je eraan kwijt bent, dan de kosten. Ik ben altijd blij als het weer januari is. Ik kan het dragen, maar ik vind de verwachtingen veel.”

Wat kan een oplossing zijn?

Volgens de ouders realiseren scholen zich onvoldoende dat hun verzoekjes, zowel in tijd als in geld, behoorlijk kunnen oplopen. Bij ouders speelt vaak schaamte mee: zij durven niet te zeggen dat ze de verwachtingen niet kunnen waar maken. Lobke Vlaming, directeur van stichting Ouders en Onderwijs, vertelt aan RTL Nieuws wat hierin een oplossing zou kunnen zijn: “Je kunt allerlei dingen verzinnen die een leuke feestelijke kerstdag maken, die voor de ouders geen extra geld kosten. Denk aan met zijn allen een kerstfilm kijken bijvoorbeeld.” Zo hoeven de kerstactiviteiten niet worden afgeschaft en blijft het voor de ouders ook leuk.

Nog meer Kek Mama? Schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief