Schokkend: een op de vijf kinderen gaat nooit naar de tandarts

13.07.2022 12:00
Patricia van Liemt tandarts kind kiezen trekken Beeld: Shutterstock

Mondzorg is in Nederland tot 18 jaar gratis, maar toch gaat een op de vijf kinderen nooit naar de tandarts. Om kinderen uit arme gezinnen weer toegang te geven tot de juiste zorg pleit Minister Carola Schouten van Armoedebeleid voor de terugkeer van de schooltandarts. 

Afgelopen mei werd al bekend dat een op de tien Nederlanders al twee jaar of langer niet bij de tandarts is geweest. Dat komt omdat ze niet durven of bang zijn voor een te hoge rekening.”Er zijn mensen die niet meer naar de tandarts gaan omdat ze het niet kunnen betalen. Hun kinderen gaan ook niet naar de tandarts”, zegt Schouten in een interview met het AD. En dat kan grote gevolgen hebben. Zo lopen kinderen juist het risico dat ze op latere leeftijd tegen grotere kosten aan lopen. Een slecht gebit kan niet alleen slecht voor de gezondheid zijn, maar ook tot een verminderd zelfbeeld leiden.

Schouten geeft aan dat zijzelf vroeger met haar hele klas bij de schooltandarts langsging. “Hoe je dat vormgeeft, of het met zo’n bus moet of dat de tandarts op school komt, daar kunnen we het over hebben. Maar als dat maakt dat kinderen later niet meer de angst of schaamte hebben voor een slecht gebit, dan is dat het waard”, aldus Schouten.

 

Lees elke maand de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste tips voor jou en je kids. Abonneer je nu op Kek Mama en krijg tot 45% korting.