Met je nieuwe partner en jullie kinderen een samengesteld gezin vormen: het klinkt romantisch, maar toch blijkt dit in de praktijk lang niet altijd zo te zijn. Twee van de drie gezinnen gaan binnen vijf jaar weer uit elkaar.
Lees verder onder de advertentie
Dat blijkt uit onderzoek van de vereniging Familie- en erfrecht Advocaten en Scheidingsmediators (vFAS).
Ouderschapsplan
Opvallende resultaten: 44 procent van de ex-partners draagt niet (meer) bij aan de kosten van het kind en 62 procent van de kinderen wordt niet betrokken bij het nemen van belangrijke beslissingen. En dat terwijl bij de scheiding daarover wél vaak afspraken zijn gemaakt in een ouderschapsplan.
Lees verder onder de advertentie
‘Zeer complex’
Alexander Leuftink, voorzitter van de vFAS, geeft in het AD een verklaring. “In eerste instantie kies je voor een nieuwe partner en niet voor elkaars kinderen. Dat is zeer complex en vaak de reden dat het ook misgaat. Het duurt gewoon even voordat de nieuwe situatie door iedereen geaccepteerd is.” Hij vindt dat ouders na de scheiding verder moeten kijken dan alleen de scheiding zelf. “Nu staat er in het ouderschapsplan vaak wél in dat het kind een nieuwe partner geen papa of mama mag noemen, maar is er niets geregeld over toekomstige zorgtaken.”
Meer over het onderzoek lees je hier
Lees verder onder de advertentie
Lees elke maand de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste tips voor jou en je kids. Abonneer je nu op Kek Mama en krijg tot 45% korting.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…