Twee derde van de samengestelde gezinnen gaat binnen vijf jaar weer uit elkaar

02.09.2022 09:31
getrouwd-en-gescheiden

Met je nieuwe partner en jullie kinderen een samengesteld gezin vormen: het klinkt romantisch, maar toch blijkt dit in de praktijk lang niet altijd zo te zijn. Twee van de drie gezinnen gaan binnen vijf jaar weer uit elkaar.

Dat blijkt uit onderzoek van de vereniging Familie- en erfrecht Advocaten en Scheidingsmediators (vFAS).

Ouderschapsplan

Opvallende resultaten: 44 procent van de ex-partners draagt niet (meer) bij aan de kosten van het kind en 62 procent van de kinderen wordt niet betrokken bij het nemen van belangrijke beslissingen. En dat terwijl bij de scheiding daarover wél vaak afspraken zijn gemaakt in een ouderschapsplan.

‘Zeer complex’

Alexander Leuftink, voorzitter van de vFAS, geeft in het AD een verklaring. “In eerste instantie kies je voor een nieuwe partner en niet voor elkaars kinderen. Dat is zeer complex en vaak de reden dat het ook misgaat. Het duurt gewoon even voordat de nieuwe situatie door iedereen geaccepteerd is.” Hij vindt dat ouders na de scheiding verder moeten kijken dan alleen de scheiding zelf. “Nu staat er in het ouderschapsplan vaak wél in dat het kind een nieuwe partner geen papa of mama mag noemen, maar is er niets geregeld over toekomstige zorgtaken.”

Meer over het onderzoek lees je hier

Lees elke maand de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste tips voor jou en je kids. Abonneer je nu op Kek Mama en krijg tot 45% korting.