Zeer triest nieuws: geldstress bij ouders zorgt voor recordaantal verwaarloosde kinderen

06.11.2023 10:18
Beeld: Unsplash

Het zijn van die nieuwtjes die je liever niet leest, maar waarvoor aandacht van groot belang is. Veilig Thuis heeft in de eerste helft van dit jaar een recordaantal meldingen ontvangen over emotioneel verwaarloosde kinderen. Ook andere vormen van kindermishandeling zijn vaker gemeld.

Veilig Thuis ontving recordaantal meldingen

Veilig Thuis heeft in de eerste zes maanden van 2023 meer dan 50.000 casussen behandeld. Ruim een kwart van de casussen gaat over emotioneel verwaarloosde kinderen. Dat is het hoogste aantal in vijf jaar tijd. Ook het aantal meldingen van fysieke verwaarlozing is hoog: ruim 3000.

Geldstress onder ouders

Volgens Veilig Thuis ligt de oorzaak van deze stijging deels bij toegenomen stress onder ouders. De krappe huizenmarkt, hoge energierekeningen en andere vormen van geldstress door de inflatie: ouders kunnen hierdoor behoorlijk in de knel raken. Natuurlijk mogen kinderen hier nooit, maar dan ook nooit, de dupe van worden, maar in de praktijk gebeurt dit helaas wel.

Emotionele verwaarlozing

Majone Steketee is wetenschappelijk directeur van het Verwey-Jonker Instituut en gespecialiseerd in de opvoedpatronen van ouders die zelf in een onveilig gezin zijn opgegroeid. Zij vertelt aan het AD: “Niet iedereen die in armoede leeft, ervaart daar zo veel stress van dat het tot emotionele verwaarlozing van de kinderen leidt, maar het kán zo groot worden dat je hoofd te vol zit en je niet meer ziet wat je kinderen nodig hebben.” Emotionele verwaarlozing gaat verder dan even geen aandacht voor je kind hebben: “Natuurlijk is het hoe dan ook lastig om ouder te zijn, maar als je je kind emotioneel verwaarloost is dat écht schadelijk. Schadelijker zelfs voor een kind dan een klap krijgen.”

Melding maken bij Veilig Thuis

Vermoed je emotionele, fysieke of andere vormen van mishandeling? Neem dan contact op met Veilig Thuis. Je kunt bellen naar 0800-2000, maar ook chatten met een professional via Veiligthuis.nl.

Nog meer Kek Mama? Schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >