Psycholoog waarschuwt: deze onbedoelde opmerkingen hebben grote impact op je kind

Psycholoog onthult welke opmerkingen ouders nooit moeten maken Beeld: Canva
Maaike Van Eijk
Maaike Van Eijk
Leestijd: 3 minuten

Als ouder wil je het beste voor je kind en probeer je altijd de juiste woorden te vinden. Maar soms zeggen we onbedoeld dingen die een grote (negatieve) impact kunnen hebben op de emoties en het zelfbeeld van onze kinderen.

Lees verder onder de advertentie

Psycholoog Rachel Tomlinson deelt welke opmerkingen je beter kunt vermijden en wat je wél kunt zeggen om je kind te steunen en te laten groeien.

Deze opmerkingen kan je beter achterwege laten:

1. Gewicht en lichaamsbeeld

Opmerkingen over gewicht kunnen een blijvende negatieve impact hebben. Uitspraken als:
“Ik voel me zo dik vandaag” of “Niet te veel eten, dan word je dik” sturen de boodschap dat iemands waarde afhangt van het uiterlijk. Dit kan leiden tot schaamte, een laag zelfbeeld en zelfs een verstoorde relatie met eten. Beter is het om de focus te leggen op gezonde gewoontes en wat het lichaam kan, zoals: “Wauw, je armen zijn zo sterk, je kunt zware dingen tillen.”

Lees verder onder de advertentie

2. Financiële zorgen

Uitspraken over geldproblemen kunnen stress en angst bij kinderen vergroten. Opmerkingen als:
“We kunnen nooit iets betalen” of “Er is geen geld meer” kunnen gevoelens van schaamte en onzekerheid oproepen. Leg kinderen liever op een gepast moment uit hoe je kunt budgetteren en sparen.

3. Omkoping of dreigementen

Zinnen zoals: “Als je je kleren opruimt, krijg je … (een beloning)” werken misschien op korte termijn, maar leren kinderen niet om intrinsiek gemotiveerd te zijn. Beter is het om natuurlijke gevolgen te benoemen, bijvoorbeeld: “De regel is dat als je niet deelt, je niet met het speelgoed mag spelen.”

Lees verder onder de advertentie

4. Seksuele onderwerpen verkeerd behandelen

Open en leeftijdsadequate gesprekken over seksualiteit zijn belangrijk, maar oversharing of veroordelen kan leiden tot schaamte en verwarring. Reageer zonder oordeel en moedig vragen aan om veiligheid en begrip te bevorderen.

Gratis MOSZ leren tas

Abonneer voordelig en krijg een gratis MOSZ tas t.w.v. €119,95

Aangeboden door:

Logo Kekmama

3. Harde kritiek

Zeg niet: “Je bent altijd zo tegendraads” of “Waarom kun je niks goed doen?” Dit vermindert het zelfbeeld van kinderen. Gebruik liever positieve bekrachtiging, bijvoorbeeld: “Ik zie dat je het moeilijk hebt, maar ik waardeer hoe hard je je best doet.” Focus op het positieve. Dan gaat je kind dat ook doen.

Lees verder onder de advertentie

4. Ruzies en ouderlijk conflict

Ruzies in het bijzijn van kinderen kunnen angst en een gevoel van onveiligheid veroorzaken. Als kinderen getuige zijn van conflicten, leg dan rustig uit dat meningsverschillen normaal zijn en zij er niet de schuld van hebben. Houd het simpel en geruststellend.

Hoe dan wél?

Kinderen bloeien op als ze zich veilig en gesteund voelen. Door gevoelige of lastige onderwerpen op een slimme manier te benaderen, geef je je kind de ruimte om vragen te stellen en hun eigen gedachten te delen. Zo ontstaat een veilige sfeer waarin ze zich gehoord én serieus genomen voelen. Het gaat niet om alles verzwijgen, integendeel. Maar let op je timing, je toon, en pas je woorden aan aan de leeftijd van je kind. Dat zorgt ervoor dat een lastig gesprek juist leerzaam wordt, in plaats van verwarrend of overweldigend.

Lees verder onder de advertentie

Wil jij weten hoe je de band tussen je kinderen goed houdt (of verbeterd)? Uit onderzoek blijkt hoe je dit het beste kunt doen. Je leest het hier.

Lees verder onder de advertentie

Meest bekeken