Populairste babynamen van 2023: Noah en Julia voeren opnieuw de lijst aan

04.01.2024 10:31
populairste babynamen

Roep je “Noah” in de supermarkt, is de kans groot dat vijf koters je vragend aankijken. Noah blijft voor het vijfde opeenvolgende jaar de favoriete jongensnaam, terwijl Julia de kroon spant bij de meisjesnamen.

In 2023 werden jongens ook vaak Luca en Lucas genoemd, maar als verschillende schrijfwijzen van Mohammed meetellen, neemt deze Arabische naam de tweede plaats in, met in totaal 721 kinderen die deze naam kregen. Verrassend genoeg maakt Noud zijn entree in de top tien van jongensnamen met 567 aanmeldingen. Levi is ook aan het klimmen, en bij de meisjes zien we Olivia en Mila opkomen, terwijl oude favorieten zoals Julia en Emma wat terrein verliezen.

Genderneutrale babynamen

Riley onderscheidt zich als de meest genderneutrale naam. Met 84 toekenningen aan meisjes en 82 aan jongens, laat Riley zich niet in een specifiek hokje plaatsen. Op de tweede en derde plaats staan Sky en Jonne. De SVB benadrukt dat deze namen niet per se de populairste zijn, maar dat ze juist opvallen door hun gelijke verdeling tussen jongens en meisjes.

Duizenden unieke namen

Gerrit Bloothooft, de naamkundige van de Universiteit Utrecht, wijst erop dat namen in de top tien slechts 7 procent van de pasgeborenen bedekken. Dus, terwijl Noah en Julia de show stelen, zijn er nog duizenden andere unieke namen die hun moment in de spotlights verdienen.

In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.