Petitie voor ouders van zieke kinderen: meer betaald verlof nodig

02.07.2024 12:00

Veel ouders met een ernstig ziek kind hebben moeite om rond te komen, omdat ze minder kunnen werken of zelfs helemaal moeten stoppen. Daarom is er nu een petitie gestart om dit probleem aan te pakken.

De uitkeringsinstantie pleit voor een regeling waarbij ouders één tot twee jaar lang tot 70 procent van hun loon doorbetaald krijgen als ze niet meer kunnen werken. Dit zou via het UWV geregeld worden. Op dit moment bestaat zo’n regeling nog niet, waardoor ouders zelf moeten zien rond te komen.

Lees ook – Kind onverwacht ziek thuis? Dit zijn jouw rechten

Vrij van werk

Leonie, moeder van de 13-jarige Seph uit Heino, weet hier alles van. Seph heeft al talloze behandelingen ondergaan en Leonie moest bij elke behandeling vrij nemen van haar werk. “Seph is al sinds zijn vijfde ziek. Zijn kanker is veranderd in een goedaardig gezwel, maar dat betekent niet dat hij beter is”, vertelt Leonie in Hart van Nederland. “Ik heb verhalen gehoord van ouders die hun proefperiode niet doorkwamen omdat ze vaak bij behandelingen moesten zijn.” De werkgever vond dit geen goed idee, waardoor de proefperiode niet werd verlengd naar een vaste aanstelling.

Lees ook – Ouders van ernstig zieke kinderen verdienen meer steun, vindt Vereniging Kinderkanker Nederland

De petitie

Daarom heeft de Vereniging Kinderkanker Nederland nu een petitie gestart om een regeling voor ouders in nood op te zetten. Met deze regeling kunnen ouders langer betaald verlof krijgen. Huidige regelingen bieden ouders in loondienst slechts twee maanden per jaar om bij hun kind te zijn voor noodzakelijke zorg, waarvan ze zes weken zelf moeten betalen.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.