Ouders van ernstig zieke kinderen verdienen meer steun, vindt Vereniging Kinderkanker Nederland

12.06.2024 11:00

Als we in ons land betaald geboorteverlof kunnen uitbreiden, waarom dan niet ook meer doen voor ouders met ernstig zieke kinderen? Dat vraagt de Vereniging Kinderkanker Nederland zich af. Samen met andere organisaties gaan ze actievoeren voor betere regelingen voor deze moeders en vaders.

Ouders in de knel

Ouders van ernstig zieke kinderen raken vaak klem tussen werk en zorg, vertelt de vereniging. Onderzoek laat zien dat ongeveer de helft van deze gezinnen financiële problemen heeft door inkomensverlies en hoge, niet-vergoede zorgkosten. Tien procent van de gezinnen zit zelfs in echte financiële nood.

De huidige regelingen schieten tekort. Ouders in loondienst kunnen maar twee maanden per jaar bij hun kind zijn voor noodzakelijke zorg. En daarvan moeten ze zes weken zelf betalen. “Ook voor werkgevers schiet de huidige regelgeving tekort. Ze willen vaak wel helpen, maar de regels beperken hun mogelijkheden,” zegt de organisatie.

Een onmogelijke keuze

Ouders van ernstig zieke kinderen moeten nu vaak kiezen tussen hun kind en het gezinsinkomen. “Een onethische keuze, die bovendien in strijd is met het familierecht en het Internationaal Verdrag voor de Rechten van het Kind waaraan Nederland zich heeft verbonden,” benadrukt de vereniging.

De overheid kan dit oplossen door een passende betaalde zorgverlofregeling in te voeren. “In onze buurlanden en Scandinavië zijn de verlofregelingen al veel ruimhartiger,” zegt de vereniging bij het begin van hun campagne voor betere regelingen. Ze wijzen ook op de petitie van een vader, René Kops, die al langer kan worden getekend.

Samen strijden

De Vereniging Kinderkanker Nederland spreekt namens het Prinses Máxima Centrum voor Kinderoncologie, Stichting Kind en Ziekenhuis, Kenniscentrum Kinderpalliatieve Zorg, Stichting Mag ik dan bij jou, Stichting Villa Joep en Stichting Stomaatje. Samen strijden ze voor een betere toekomst voor gezinnen met ernstig zieke kinderen.

Bron: ANP

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.