Kind onverwacht ziek thuis? Dit zijn jouw rechten

29.02.2024 19:05

Daar sta je dan, druk bezig op je werk, en het kinderdagverblijf belt: je kind is ziek en moet per direct worden opgehaald. Paniek! Kan je zomaar je werk laten vallen, of zijn er verplichtingen naar je baas? En wat zijn eigenlijk je rechten als het gaat om zorgverlof voor je zieke kleine.

In de ingewikkelde wereld van verlofregelingen zijn er verschillende vormen voor ouders met een ziek kind. Calamiteitenverlof, kortdurend zorgverlof, langdurend zorgverlof – je zou er bijna een scriptie over schrijven. Maar laten we het simpel houden en de basics voor je op een rijtje zetten.

Calamiteitenverlof

Word je gebeld door het kinderdagverblijf of school omdat je kind acuut ziek is? Of gebeurt er iets onverwachts waar je direct naartoe moet? Bingo, calamiteitenverlof is jouw vriend. De duur varieert per situatie, bijvoorbeeld bij overlijden krijg je extra dagen om zaken te regelen. Als je kleine ziek is, krijg je de eerste dag verlof, en raad eens, het wordt nog doorbetaald ook.

Lees ook – ‘Alle vrouwen zouden vanaf 30 weken betaald met zwangerschapsverlof moeten kunnen’

Kortdurend zorgverlof

Is je koter serieus ziek en heeft het jouw helende krachten nodig? Dan komt kortdurend zorgverlof om de hoek kijken. Er zijn wel wat voorwaarden, jij moet bijvoorbeeld de enige zijn die de zorg kan bieden. Ligt je spruit in het ziekenhuis? Dan is het wat lastiger, want je moet wel degene zijn die verantwoordelijk is voor de zorg. Maar no worries, je kunt hierover in gesprek gaan met je werkgever. Met kortdurend zorgverlof mag je twee keer het aantal uren dat je per week werkt opnemen in twaalf maanden. Simpel gezegd: werk je 32 uur, dan krijg je 64 uur verlof per jaar.

Langdurend zorgverlof

Je kunt langdurend zorgverlof inzetten als je voor langere tijd moet zorgen voor je zieke kind. Voorwaarde is dat de zorg essentieel is en jij de enige bent die het kan bieden. Schriftelijk aanvragen bij je werkgever is de sleutel, maar houd er rekening mee dat je salaris niet altijd wordt doorbetaald. Je hebt recht op zes keer je werkuren per week in een jaar. Stel je werkt 32 uur, dan kun je 192 uur langdurend zorgverlof opnemen in een jaar.

Ouderschapsverlof

Een ziek kind en de druk van je werkgever levert de nodige stress op. Soms is het verstandiger om (een deel van) je ouderschapsverlof op te nemen als je kleine verzorging nodig heeft en langere tijd thuis is. De doorbetaling kan variëren, afhankelijk van je cao of afspraken met je werkgever. Het geeft je in ieder geval wat ademruimte in een stressvolle periode. En hey, vakantieverlof opnemen kan ook altijd.

In de extra dikke special van Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.