Thuis, in het ziekenhuis, het geboortecentrum of poliklinisch: in Nederland heb je als zwangere vrouw zonder medische indicatie doorgaans zélf de keuze in waar (en hoe) je wil bevallen. Ontzettend fijn, maar helaas niet vanzelfsprekend.
Lees verder onder de advertentie
Door een voorgenomen besluit, de zogenoemde ‘Integrale Bekostiging’, wil minister Kuipers van Volksgezondheid namelijk dat het hele budget voor zwangerschap en bevallen naar ziekenhuizen gaat. Dit zou betekenen dat je als zwangere vrouw minder keuze hebt in hoe en waar je kan bevallen.
Lees verder onder de advertentie
Forse consequenties
Belachelijk, vindt de Koninklijke Nederlandse Organisatie Verloskundigen (KNOV). “Wat klinkt als slechts een technisch verhaal, heeft forse consequenties voor de geboortezorg en zwangere vrouwen. Het betekent dat ziekenhuizen en verloskundigen samen zullen worden gecontracteerd. Samen verdelen ze het geld, waarbij het ziekenhuis aanzienlijk meer macht heeft dan de verloskundige. Onder het nieuwe systeem bepaalt het ziekenhuis straks wanneer en waarvoor een verloskundige betaald krijgt, wat hun autonomie en het zelfstandigheid aantast.”
Lees verder onder de advertentie
Petitie
De KNOV wil dat de integrale bekostiging wordt vervangen door passende bekostiging, waardoor vrouwen de mogelijkheid houden om te kiezen waar en hoe ze willen bevallen. Om hier aandacht voor te vragen en de Tweede Kamer wakker te schudden, hebben ze een PERSconferentie georganiseerd. Dit keer geen minister achter de spreekstoel, maar twee zwangere vrouwen onder begeleiding van hun verloskundige. Zij vertellen over hun persoonlijke situatie, het belang van keuzevrijheid én roepen Nederland op om in actie te komen door onder andere deze petitie te ondertekenen. Benieuwd? Kijk de PERSconferentie hier terug.Meer Kek Mama? Volg ons op Facebook >
Als ouder probeer je alles zo goed mogelijk te doen voor je kind. Maar wat als je goede intenties onverwacht botsten met de – soms bijzondere – schoolregels? Isa ontdekte dit op de harde manier toen een onschuldige waterfles voor drama zorgde.
Anouk is trotse echtgenote van Erwin en mama van vier meiden: Aurélie (10), Emeline (8), Vieve (7) en Lilou (4). In hun levendige huishouden is het soms één en al chaos, maar liefde, gelach en spontane dansfeestjes voeren steevast de boventoon. Anouk deelt vol enthousiasme haar avonturen in het ouderschap.
Bizarre, hormonale of gewoonweg crazy aankopen. We doen ze allemaal weleens. Wekelijks vertelt een moeder aan Kek Mama over haar grootste, duurste of vreemdste miskoop. Deze keer Chantal (35) die een dure winterjas kocht voor haar dochter.
Kinderen slepen hun knuffel overal mee naartoe. Ze slapen met hun lievelingsbeer en troosten zich ermee bij verdriet. Maar wist je dat sommige ouders de knuffels van hun kind regelmatig opbergen in de vriezer? De reden is verrassend.
Wat als je tegelijkertijd zwanger blijkt te zijn met je schoonzus, maar hun kindje niet levensvatbaar blijkt te zijn? Geluk en verdriet gaan hand in hand, ervaarde Natascha aan den lijve.
Schoonmoeders: je kunt niet zonder ze, maar soms halen ze ook het bloed onder je nagels vandaan. Zeker als ze, met de beste bedoelingen, over je grenzen heen walsen. Maria kon haar ogen niet geloven toen haar baby na een dagje bij oma met gaatjes in haar oren thuiskwam.