Thuis, in het ziekenhuis, het geboortecentrum of poliklinisch: in Nederland heb je als zwangere vrouw zonder medische indicatie doorgaans zélf de keuze in waar (en hoe) je wil bevallen. Ontzettend fijn, maar helaas niet vanzelfsprekend.
Lees verder onder de advertentie
Door een voorgenomen besluit, de zogenoemde ‘Integrale Bekostiging’, wil minister Kuipers van Volksgezondheid namelijk dat het hele budget voor zwangerschap en bevallen naar ziekenhuizen gaat. Dit zou betekenen dat je als zwangere vrouw minder keuze hebt in hoe en waar je kan bevallen.
Lees verder onder de advertentie
Forse consequenties
Belachelijk, vindt de Koninklijke Nederlandse Organisatie Verloskundigen (KNOV). “Wat klinkt als slechts een technisch verhaal, heeft forse consequenties voor de geboortezorg en zwangere vrouwen. Het betekent dat ziekenhuizen en verloskundigen samen zullen worden gecontracteerd. Samen verdelen ze het geld, waarbij het ziekenhuis aanzienlijk meer macht heeft dan de verloskundige. Onder het nieuwe systeem bepaalt het ziekenhuis straks wanneer en waarvoor een verloskundige betaald krijgt, wat hun autonomie en het zelfstandigheid aantast.”
Lees verder onder de advertentie
Petitie
De KNOV wil dat de integrale bekostiging wordt vervangen door passende bekostiging, waardoor vrouwen de mogelijkheid houden om te kiezen waar en hoe ze willen bevallen. Om hier aandacht voor te vragen en de Tweede Kamer wakker te schudden, hebben ze een PERSconferentie georganiseerd. Dit keer geen minister achter de spreekstoel, maar twee zwangere vrouwen onder begeleiding van hun verloskundige. Zij vertellen over hun persoonlijke situatie, het belang van keuzevrijheid én roepen Nederland op om in actie te komen door onder andere deze petitie te ondertekenen. Benieuwd? Kijk de PERSconferentie hier terug.Meer Kek Mama? Volg ons op Facebook >
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…
Tikkie ontvangen voor een halve wortel uit iemand anders’ maaltijdsalade? Serieus?! In deze rubriek verzamelen we de meest onterechte, ongemakkelijke en gewoon ronduit gênante betaalverzoeken. Wat ze gemeen hebben? Je zag ze in ieder geval niet aankomen.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.