#Persvrijheid: ‘Vrouwen moeten zelf kunnen blijven kiezen waar ze bevallen’

05.04.2022 13:48
manieren-van-bevallen

Thuis, in het ziekenhuis, het geboortecentrum of poliklinisch: in Nederland heb je als zwangere vrouw zonder medische indicatie doorgaans zélf de keuze in waar (en hoe) je wil bevallen. Ontzettend fijn, maar helaas niet vanzelfsprekend.

Door een voorgenomen besluit, de zogenoemde ‘Integrale Bekostiging’, wil minister Kuipers van Volksgezondheid namelijk dat het hele budget voor zwangerschap en bevallen naar ziekenhuizen gaat. Dit zou betekenen dat je als zwangere vrouw minder keuze hebt in hoe en waar je kan bevallen.

Forse consequenties

Belachelijk, vindt de Koninklijke Nederlandse Organisatie Verloskundigen (KNOV). “Wat klinkt als slechts een technisch verhaal, heeft forse consequenties voor de geboortezorg en zwangere vrouwen. Het betekent dat ziekenhuizen en verloskundigen samen zullen worden gecontracteerd. Samen verdelen ze het geld, waarbij het ziekenhuis aanzienlijk meer macht heeft dan de verloskundige. Onder het nieuwe systeem bepaalt het ziekenhuis straks wanneer en waarvoor een verloskundige betaald krijgt, wat hun autonomie en het zelfstandigheid aantast.”

Petitie

De KNOV wil dat de integrale bekostiging wordt vervangen door passende bekostiging, waardoor vrouwen de mogelijkheid houden om te kiezen waar en hoe ze willen bevallen. Om hier aandacht voor te vragen en de Tweede Kamer wakker te schudden, hebben ze een PERSconferentie georganiseerd. Dit keer geen minister achter de spreekstoel, maar twee zwangere vrouwen onder begeleiding van hun verloskundige. Zij vertellen over hun persoonlijke situatie, het belang van keuzevrijheid én roepen Nederland op om in actie te komen door onder andere deze petitie te ondertekenen. Benieuwd? Kijk de PERSconferentie hier terug.

 

Meer Kek Mama? Volg ons op Facebook >