Worden oudste dochters echt eerder volwassen? Dit is wat onderzoek erover zegt

06.03.2024 11:37

Het Eerstgeboren Dochters Syndroom – klinkt als iets uit een stoffig psychologieboek, toch? Nou, vergeet dat maar, want een gloednieuw onderzoek bewijst dat oudste dochters echt de snelweg naar volwassenheid nemen.

Het is algemeen bekend dat de oudste dochter vaak klaarstaat om mama te helpen met de jongere bende. Tijdens de research is ontdekt dat er een specifiek verband is tussen vroege puberteitssignalen in de bijnieren en de stresslevels van de moeder tijdens de zwangerschap.

Voorloper op de puberteit

Adrenarche is het moment waarop de manieren, de organen bovenop de nieren, beginnen met het produceren van mannelijke hormonen. Deze hormonen worden zowel bij jongens als meisjes aangemaakt. Adrenarche verwijst naar een fase waarin bepaalde lichamelijke veranderingen beginnen, en is een voorloper op de puberteit.

In de bijnierpuberteit, naast de komst van gebruikelijke puistjes en lichaamshaar, gebeurt er ook iets in de hersenen. Het stimuleert sociale en cognitieve verbeteringen – de uiterlijke veranderingen komen dus hand in hand met emotionele volwassenheid.

Een belangrijk punt: tijdens bijnierpuberteit groeien meisjes nog niet in hun borsten of beginnen ze niet met menstrueren, en jongens krijgen nog geen grotere testikels. Het onderzoek geeft aan dat meisjes in hun hoofd al volwassen genoeg zijn om voor hun jongere broertjes en zusjes te zorgen, ook al zijn ze lichamelijk nog niet klaar voor het ouderschap.

Lees ook: – 5 mentale problemen waar oudste kinderen vaak last van hebben

Helper in het nest

Wanneer moeders tijdens de zwangerschap gestrest zijn, speelt het in het voordeel van de moeder als haar dochter sneller sociaal volwassen wordt, aldus Jennifer Hahn-Holbrook, een co-auteur van de studie. “Dit biedt de moeder eerder een ‘helper-in-het-nest’, wat vrouwen ondersteunt bij het overleven van latere nakomelingen in uitdagende omstandigheden,” merkt ze op.

Opvallend is dat oudere broers lijken te worden ontzien van deze ouderlijke verantwoordelijkheid: de onderzoekers vonden geen vergelijkbaar resultaat bij jongens die als eerstgeborenen werden geboren. “Een reden waarom we dit effect niet bij eerstgeboren jongens hebben vastgesteld, kan zijn dat mannelijke kinderen over het algemeen minder frequent directe kinderopvang bieden dan vrouwelijke kinderen. Hierdoor hebben moeders minder reden om de sociale ontwikkeling van hun zonen in de puberteit te versnellen,” legt Hahn-Holbrook uit.

Bovendien wijst ze erop dat eerdere onderzoeken suggereren dat de timing van de puberteit bij meisjes meer beïnvloedbaar is door vroege levenservaringen dan bij jongens.

In de extra dikke special van Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.