Zo zorg je ervoor dat jouw kind internet veilig gebruikt

25.03.2021 10:30
kind veilig internet gebruiken

Maar liefst 78 procent van de ouders vraagt zich af hoe hun kind veilig het internet kan verkennen. Dat blijkt uit onderzoek van Iene Miene Media, gepubliceerd in het kader van de Media Ukkie Dagen. Toch is het belangrijk om een oogje in het zeil te houden.

Hoe je dat kunt doen, lees je hier.

 

1. Gemeenschappelijke ruimte

Zorg ervoor dat de computer, laptop, tablet of smartphone altijd in een gemeenschappelijke ruimte wordt gebruikt door je kind. Je hoeft ‘m niet de hele tijd op de nek te zitten, maar het is wel goed om af en toe eens te kijken waar hij of zij zich online mee bezighoudt. Ook slim: maak afspraken met jouw kind over hoe en wanneer-ie op internet mag. En: je kunt zien waar je kind mee bezig is geweest als je de ‘geschiedenis’ van bezochte sites bekijkt.

 

2. Beschermen van persoonlijke gegevens

Vertel je kind dat-ie nooit zijn/haar echte naam, adres, telefoonnummer of wachtwoorden mag doorgeven aan iemand die hij of zij via internet heeft ontmoet. En leg uit waaróm wachtwoorden zo belangrijk zijn: leer spelenderwijs om wachtwoorden geheim te houden, bedenk iedere week nieuwe wachtcombinaties en vertel waar ze goed voor zijn. Grote kans dat jouw kleuter nog geen mail, social media of andere accounts gebruikt, maar jong geleerd, is oud gedaan.

 

3. Samen internetten

Maak regelmatig tijd vrij om samen te internetten. Zo kan jouw kind leren wat wel/niet toegestaan is en wordt hij of zij op een veilige manier geconfronteerd met de mogelijke gevaren. Vraag welke websites jouw kind regelmatig bezoekt en hoe deze sites zijn gevonden, zo kom je meer te weten over hoe handig jouw kind met internet is. En echt: dat zal je nog verbazen.
 

Lees ook
7x leuke bordspellen voor kinderen vanaf 6 jaar >

 

4. Blijf zelf op de hoogte

Zorg dat je zelf mediawijs genoeg bent om te begrijpen waar je kind mee bezig is. Blijf op de hoogte van de belangrijkste mogelijkheden en gevaren. Kijk daarvoor op Mediawijsheid.nl of Mediaopvoeding.nl.

 

5. Social media

Het is heel belangrijk dat kinderen weten hoe ze social media kunnen gebruiken en wat de gevaren hiervan zijn. Maak duidelijk dat iedereen kan zien wat ze op hun accounts zetten, dus ook dat de school en ouders me kunnen kijken. Leg ook uit dat het pesten van ander kind via social media net zo slecht is als op het schoolplein.
 

6. Veiligheidsmodus en filters

YouTube staat vol met filmpjes die zelfs voor volwassenen geen pretje zijn om naar te kijken. Oplossing: de veiligheidsmodus instellen. Hoe je dat doet? Nou, zo: 

  • Scroll naar de onderkant van een YouTube-pagina en klik op de vervolgkeuzelijst in het gedeelte ‘Veiligheid’.
  • Kies de opties Ingeschakeld of Uitgeschakeld om deze functie aan of uit te zetten.
  • Let op: als je de veiligheidsmodus inschakelt op YouTube, wordt ook Google SafeSearch ingeschakeld, een vergelijkbaar filter voor Google Zoeken.

Ook hanig: zet filters op je apparaten waardoor sites met bijvoorbeeld geweld of porno niet geopend kunnen worden. Kijk voor meer informatie op Veiliginternetten.nl, VPNGids.nl en Kliksafe.

 

Van  26 maart t/m 2 april vinden weer de Media Ukkie Dagen plaats. Op deze dagen wordt aandacht gevraagd voor mediawijsheid in de opvoeding van kinderen van 0 tot 6 jaar. Hoe kan je als gezin samen plezier beleven aan media? Welke inhoud past goed bij je kind? Hoe kan je je kind veilig begeleiden op de tablet? En hoe zorg je voor de juiste balans in momenten met en zonder media? Lees hier meer over de campagne.

 

Meer handige tips? Volg Kek Mama op Facebook en Instagram >