wachtwoordtips

Informatie opzoeken voor een spreekbeurt, spelletjes spelen of Skypen met familie: het internet biedt voor kinderen veel moois. En toch is het goed om je kroost tegen zaken als geweld, drugs, cybercrime en cyberpesten te beschermen.

Hoe je dit doet? Met deze tips kom je als ouder al een heel eind.
 

1. Gemeenschappelijke ruimte

Zorg ervoor dat de computer, laptop, tablet of smartphone altijd in een gemeenschappelijke ruimte wordt gebruikt door je kind. Je hoeft 'm niet de hele tijd op de nek te zitten, maar het is wel goed om af en toe eens te kijken waar hij of zij zich online mee bezighoudt. Ook slim: maak afspraken met jouw kind over hoe en wanneer-ie op internet mag.
 

2. Beschermen van persoonlijke gegevens

Vertel je kind dat-ie nooit zijn/haar echte naam, adres, telefoonnummer of wachtwoorden mag doorgeven aan iemand die hij of zij via internet heeft ontmoet. En leg uit waaróm wachtwoorden zo belangrijk zijn: leer spelenderwijs om wachtwoorden geheim te houden, bedenk iedere week nieuwe wachtcombinaties en vertel waar ze goed voor zijn. Grote kans dat jouw kleuter nog geen mail, social media of andere accounts gebruikt, maar jong geleerd, is oud gedaan.

 

 

3. Samen internetten

Maak regelmatig tijd vrij om samen met je kind te internetten. Zo kan hij of zij leren wat wel/niet toegestaan is en wordt jouw koter op een veilige manier geconfronteerd met de mogelijke gevaren. Vraag welke websites jouw kind regelmatig bezoekt en hoe deze sites zijn gevonden: zo kom je meer te weten over hoe handig jouw kind met internet is. En echt: dat zal je nog verbazen.
 

Lees ook
iPad-gebruik onder kinderen: zo pak je het aan >


 

4. Social media

Het is heel belangrijk dat kinderen weten hoe ze social media kunnen gebruiken en wat de gevaren hiervan zijn. Maak duidelijk dat iedereen kan zien wat ze op hun accounts zetten, dus ook dat de school en ouders me kunnen kijken. Leg ook uit dat het pesten van ander kind via social media net zo slecht is als op het schoolplein.
 

5. Veiligheidsmodus YouTube

YouTube staat vol met filmpjes die zelfs voor volwassenen geen pretje zijn om naar te kijken. Oplossing: de veiligheidsmodus instellen. Hoe je dat doet? Nou, zo: 

  • Scroll naar de onderkant van een YouTube-pagina en klik op de vervolgkeuzelijst in het gedeelte 'Veiligheid'.
  • Kies de opties Ingeschakeld of Uitgeschakeld om deze functie aan of uit te zetten.
  • Let op: als je de veiligheidsmodus inschakelt op YouTube, wordt ook Google SafeSearch ingeschakeld, een vergelijkbaar filter voor Google Zoeken.

 

Meer handige tips? Volg Kek Mama op Facebook en Instagram >

Article continues after the ad