wachtwoordtips

Informatie opzoeken voor een spreekbeurt, spelletjes spelen of Skypen met familie: het internet biedt voor kinderen veel moois. En toch is het goed om je kroost tegen zaken als geweld, drugs, cybercrime en cyberpesten te beschermen.

Hoe je dit doet? Met deze tips kom je als ouder al een heel eind.
 

1. Gemeenschappelijke ruimte

Zorg ervoor dat de computer, laptop, tablet of smartphone altijd in een gemeenschappelijke ruimte wordt gebruikt door je kind. Je hoeft 'm niet de hele tijd op de nek te zitten, maar het is wel goed om af en toe eens te kijken waar hij of zij zich online mee bezighoudt. Ook slim: maak afspraken met jouw kind over hoe en wanneer-ie op internet mag.
 

2. Beschermen van persoonlijke gegevens

Vertel je kind dat-ie nooit zijn/haar echte naam, adres, telefoonnummer of wachtwoorden mag doorgeven aan iemand die hij of zij via internet heeft ontmoet. En leg uit waaróm wachtwoorden zo belangrijk zijn: leer spelenderwijs om wachtwoorden geheim te houden, bedenk iedere week nieuwe wachtcombinaties en vertel waar ze goed voor zijn. Grote kans dat jouw kleuter nog geen mail, social media of andere accounts gebruikt, maar jong geleerd, is oud gedaan.

3. Samen internetten

Maak regelmatig tijd vrij om samen met je kind te internetten. Zo kan hij of zij leren wat wel/niet toegestaan is en wordt jouw koter op een veilige manier geconfronteerd met de mogelijke gevaren. Vraag welke websites jouw kind regelmatig bezoekt en hoe deze sites zijn gevonden: zo kom je meer te weten over hoe handig jouw kind met internet is. En echt: dat zal je nog verbazen.
 

Lees ook
iPad-gebruik onder kinderen: zo pak je het aan >

 

4. Ouderlijk toezicht

Maar we snappen dat je niet de godganse dag naast je kind kunt zitten om te checken wat-ie aan het doen is op het scherm. Daarom is Ouderlijk toezicht van KPN Veilig heel handig. Hiermee kun je het computer- en internetgebruik van jouw kind reguleren: schadelijke websites worden door instellingen te wijzigen automatisch geweerd en zoekresultaten worden gefilterd op geweld, sex en grof taalgebruik.
 

5. Social media

Het is heel belangrijk dat kinderen weten hoe ze social media kunnen gebruiken en wat de gevaren hiervan zijn. Maak duidelijk dat iedereen kan zien wat ze op hun accounts zetten, dus ook dat de school en ouders me kunnen kijken. Leg ook uit dat het pesten van ander kind via social media net zo slecht is als op het schoolplein.
 

6. Veiligheidsmodus YouTube

YouTube staat vol met filmpjes die zelfs voor volwassenen geen pretje zijn om naar te kijken. Oplossing: de veiligheidsmodus instellen. Hoe je dat doet? Nou, zo: 

 • Scroll naar de onderkant van een YouTube-pagina en klik op de vervolgkeuzelijst in het gedeelte 'Veiligheid'.
 • Kies de opties Ingeschakeld of Uitgeschakeld om deze functie aan of uit te zetten.
 • Let op: als je de veiligheidsmodus inschakelt op YouTube, wordt ook Google SafeSearch ingeschakeld, een vergelijkbaar filter voor Google Zoeken.

 

Mariette Middelbeek uitspraken
Beeld: Getty

Mariette zei ooit best coherente dingen, maar sinds ze kinderen heeft, is dat wel voorbij. 16 dingen waarvan je niet dacht dat je ze ooit zou zeggen.

Ooit, in een prekindertijdperk, was ik best normaal, vond ik zelf. Niet dat alles wat ik zei nou meteen relevant was voor – ik noem maar wat – de wereldvrede, maar er was nog wel enige logica in te ontdekken. Nu niet meer. Nu heb ik twee kinderen en zeg ik zonder knipperen heel vreemde dingen. ‘Lieverd, een soepstengel is geen kikker’, probeerde ik Casper dit weekend bijvoorbeeld uit te leggen.
 

Misverstand

Het bleek hier te gaan om een hardnekkig misverstand, want ik moest deze zin een keer of twintig herhalen, voordat hij eindelijk begon door te krijgen dat er toch wel degelijk verschil zit tussen die twee. Tegen die tijd dachten de buren – we waren in de tuin – waarschijnlijk dat ik iets te diep in het roséglas had gekeken dan wel rijp was voor het gesticht. Ikzelf kijk al niet eens meer op van dit soort uitspraken, ik kraam tegenwoordig nogal veel dingen uit waarvan ik nooit had gedacht dat ik ze ooit zou zeggen. Zoals dit: 

 1.  ‘Nou dag bruggetje, lekker slapen!’ (En dan zwaai ik er ook nog bij. Gewoon op straat.) 
   
 2. ‘Waarom heb je eigenlijk een slipper in je mond?’ 
   
 3. ‘Wil je geen politieauto tegen de muur smijten, alsjeblieft?’ 
   
 4. ‘Kom, pak je bouwhelm, dan gaan we naar de supermarkt.’ (Casper verlaat het huis liever niet zonder zijn blauwe Gamma-helm.) 
   
 5. ‘Je mag best een onderbroek op je hoofd, maar liever niet op straat.’ 
   
 6. ‘Niet slaan met een vliegtuig! En ook niet met een trekker!’ 
   
 7. ‘Wat had ik gezegd over eten uit de vuilnisbak?!’ 
   
 8. ‘Kijk, hier is je mokaat!’ (Nee, ik zou geen peutertaal gaan praten tegen mijn kind. Ik niet. Ook niet als ik mokaat heel schattig zou vinden en ik het niet over mijn hart kon verkrijgen hem uit te leggen dat zo’n ding eigenlijk tomaat heet.) 
   
 9. ‘De iPad is moe. Leg de iPad maar onder een deken.’ 
   
 10. ‘Heb jij de boer gezien die hoort bij dat dansende varken met dat rokje aan?’ (En dan weet mijn man dus ook gewoon wat ik bedoel.) 
   
 11. ‘Je kunt een lantaarnpaal niet opeten.’ 
   
 12. ‘Kom, dan gaan we tandenpoetsen met de aap.’ (Niet dat het helpt: zelfs de supersonische apen-tandenborstel voorkomt niet het geschreeuw dat doet vermoeden dat ik Caspers tanden poets met een kettingzaag.) 
   
 13. ‘Wil je niet aan het oor van de hond likken, alsjeblieft?’ 
   
 14. ‘Waarom ligt de afstandsbediening in de wc?’ 
   
 15. ‘Als je nu ophoudt met gillen, krijg je een kindersurprise-ei.’  (Ik nam me ooit voor ongevoelig te worden voor peutergezeur en -gegil. Het is mislukt.) 
   
 16. ‘Ik snap wel dat je boos bent, maar ik probeerde alleen maar je leven te redden.’

 

Dit artikel is al een keer eerder gepubliceerd.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

kind vertelt niet gepest
Beeld: Unsplash

Veel ouders denken 'het wel aan hun kind te merken' of gaan ervan uit dat hun kind het zelf wel vertelt als hij gepest wordt. Maar nieuw onderzoek wijst uit dat kinderen niet alleen vaker gepest worden dan gedacht, maar het ook vaak aan niemand vertellen.

De nieuwe cijfers die RTL Nieuws publiceerde zijn schokkend: Dertig procent van alle kinderen wordt weleens gepest. Eén op de 14 kinderen is zelfs meerdere keren het slachtoffer van pestgedrag. Van alle gepeste kinderen geeft 1 op de 3 aan nooit aan iemand - niet thuis, niet aan een docent en niet aan een vriendje - te hebben verteld dat ze worden gepest. Dat blijkt uit onderzoek van vijf universiteiten en het Trimbos Instituut.

 

Verborgen houden

Hoofdonderzoeker Bram Orobio de Castro vertelt aan RTL Nieuws geschrokken te zijn van het hoge percentage kinderen dat het pesten voor alles en iedereen verzwijgt. 'We dachten dat het aantal kinderen dat gepest wordt in de praktijk wat groter zou zijn, maar dat het op deze schaal was, daar waren we van onder de indruk.' Volgens de onderzoeker houden kinderen het pesten verborgen omdat ze vrezen voor de gevolgen: 'Ze zijn vaak bang dat volwassenen niet goed met die informatie omgaan. Dat ze het aan iedereen vertellen. Of dat je de reputatie van huilebalk krijgt, omdat je bij volwassenen geklaagd hebt.' Daarnaast speelt schaamte een rol: veel kinderen denken ten onrechte dat het hun eigen schuld is dat ze worden gepest.

 

Lees ook
PERSOONLIJK: Column Anke: Pesten >

 

In vertrouwen

Sinds 2015 zijn scholen wettelijk verplicht om ieder jaar te monitoren of de leerlingen zich veilig voelen op school. Het tegengaan van pesten valt ook onder deze plicht. In hun onderzoek vroegen de onderzoekers kinderen zelf naar pesten en gepest worden. 79 procent van de gepeste kinderen zei dat het pesten al meerdere schooljaren duurde. 'Dat geeft aan dat de kinderen zelf bevragen essentieel is om pestgedrag op scholen in kaart te brengen,' aldus hoogleraar Orobio de Castro. Volgens hem moeten docenten in gesprek met leerlingen om erachter te komen wat er echt onderling speelt: 'Als je het niet aan de kinderen die gepest worden in vertrouwen vraagt of ze gepest worden, dan kun je er dus heel ver naast zitten.'

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >