Ouderlijk gezag aanvragen: dit verandert er per 1 januari 2023

24.11.2022 15:28
ouderlijk gezag

Niet getrouwd en geen geregistreerd partnerschap? Dan krijgt alleen de moeder automatisch gezag over het kind. Voor gezamenlijk gezag moet je dan het een en ander regelen. Vanaf 1 januari 2023 verandert dat.

Dit moet je erover weten.

Wet moet anders

Op dit moment is het zo dat gezamenlijk gezag alleen automatisch geregeld is als ouders getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben. En dat moet anders, vindt de overheid. De wet sluit volgens hen niet meer aan bij de huidige samenleving, waarin meer dan de helft van de eerstgeboren kinderen ongetrouwde ouders heeft. Bovendien past de regeling niet bij álle vormen van ouderschap, zoals draagmoederschap of meemoeders, ook wel duomoeders genoemd.

Ouderlijk gezag aanvragen

Niet getrouwd en geen geregistreerd partnerschap? Dan krijgt alleen de moeder automatisch gezag over het kind, en moet gezamenlijk gezag dus apart geregeld worden. Het probleem? Veel ouders doen dat niet. Vervelend, want daardoor kunnen problemen ontstaan, bijvoorbeeld als ouders uit elkaar gaan. Kijk maar naar de situatie tussen ex-geliefden Lil Kleine en Jaimie Vaes, die in een ingewikkelde juridische zaak zijn verwikkeld, over spullen en de zorg voor zoon Lío. Lil Kleine zou Lío namelijk wel erkend hebben, maar geen ouderlijk gezag hebben. Volgens het Ministerie van Justitie en Veiligheid kan het niet regelen van gezamenlijk gezag zorgen voor allerlei ‘ongewenste situaties omtrent gezag die niet in het belang van het kind zijn’. Zo mag een ouder met gezag zomaar verhuizen met het kind zonder toestemming van de ouder zonder gezag.

Lees ook: Waar moet je aan denken als je kinderen hebt en gaat scheiden?

Nieuwe wet vanaf 1 januari 2023

Om zulke vervelende situaties te voorkomen en het regelen van gezamenlijk gezag zo laagdrempelig mogelijk te maken, verandert de wet per 1 januari 2023. Vanaf dat moment krijgen ongehuwde en niet-geregistreerde partners bij het erkennen van hun kind automatisch ouderlijk gezag. Zij hoeven dit niet langer aan te vragen bij de rechtbank, zoals nu. Heb je al oudere kinderen? Dan verandert de wetswijziging voor jou niets. Als je ouderlijk gezag wilt aanvragen, moet je dat alsnog zelf regelen bij de rechtbank.

Bron: Ministerie van Justitie en Veiligheid

Lees elke maand de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste tips voor jou en je kids. Abonneer je nu op Kek Mama en krijg tot 45% korting.