Onderzoek wijst uit: ‘Kinderen bron van spanning in huis’

08.09.2023 11:15
hekel aan stiefkinderen Beeld: Unsplash

Hij is niet streng genoeg, jij niet consequent. Korte nachten, korte lontjes. Om nog niet te spreken over het eindeloze welles-nietes-gepingpong aan tafel. Kinderen kunnen het bloed onder je nagels vandaan halen én degene met wie je ze hebt gemaakt al helemaal. Uit panelonderzoek blijkt dat de opvoeding een prominente oorzaak is van huiselijke spanning.

Vergelijkingswebsite Slimster deed een panelonderzoek onder 2000 Nederlanders en kwam tot de conclusie dat 10% van de stellen het vaakst ruzie heeft over de kinderen. “In het bijzonder zijn het ouders tussen de 40 en 49 jaar die hierover ruziën: 17,5% van deze groep noemt de opvoeding als voornaamste ruziethema.”

Kleine kinderen, kleine zorgen…

We bekvechten dus niet massaal boven de box, maar over de (pre)pubers die we achter het behang willen plakken. En hun vader erbij. Reden voor heibel? De onafhankelijkheid en eigen identiteitsvorming draagt Slimster aan als redenen voor de botsingen. In Friesland knalt het het meest; daar noemt 13,9% van de ondervraagden de opvoeding als knelpunt.

Ruim jij die vaatwasser in?

Toch ruziën we nog altijd we vaker over huishoudelijke klusjes die maar niet gedaan worden. Wie moet er stofzuigen? Wie ruimt de vaatwasser in? Zet jij nou voor de 843281ste keer de kliko aan de weg? 20% van de dertigers geeft aan zich daar flink over op te winden. Gelukkig wordt het vanzelf beter: lopen we tegen de 60 stoort nog maar 13% zich hieraan…