Onderzoek: ‘Ouders zien nauwelijks de schadelijke effecten van beeldschermen’

25.03.2022 10:40
hoelang_peuters_achter_beeldscherm

Laten we eerlijk zijn: je kind even achter een iPad of televisie parkeren is fijn voor hem én voor jou. De meeste ouders maken zich dan ook niet druk om de schadelijke effecten van die beeldschermen, blijkt uit het Iene Miene Media-onderzoek.

En dat is volgens de onderzoekers geen goede ontwikkeling.

Schadelijke langetermijneffecten

Volgens het onderzoek, dat wordt gepresenteerd tijdens de Media Ukkie Dagen, zien ouders vooral de positieve effecten van media, zoals een betere taalontwikkeling, rekenvaardigheid en creativiteit. Over de schadelijke langetermijneffecten, waaronder overgewicht en bijziendheid, wordt minder nagedacht. Opvallend: ruim de helft van de ouders ziet wel de negatieve effecten van mediagebruik bij hun kind, zoals opstandig gedrag, verlegenheid of slaapproblemen. Mediaopvoeding is volgens de meeste ouders minder belangrijk dan gezonde voeding, voldoende beweging, sociaal gedrag en hygiëne.

Lees ook
Kinderen en internet: dít zijn de valkuilen volgens een deskundige

Te veel achter een scherm

Kinderen tot zes jaar zitten gemiddeld anderhalf uur per dag achter een scherm, blijkt uit het onderzoek. En dat is volgens de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) te veel. Zij adviseren zo min mogelijk beeldschermgebruik voor kinderen tot twee jaar en maximaal één uur per dag voor kinderen tot vijf jaar. Tijdens de Media Ukkie Dagen worden ouders gestimuleerd om hun kind te leren bewust, veilig en gezond met media om te gaan.

Bron: Media Ukkie Dagen

Nog meer Kek Mama?
Schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >