We gebruiken het woord ‘liefde’ in allerlei situaties: van vurige passie voor je partner tot onvoorwaardelijke liefde voor je kind of zelfs de liefde voor de natuur of een hobby. Maar waarom benoemen we al deze verschillende gevoelens eigenlijk met hetzelfde woord?
Lees verder onder de advertentie
Nieuw onderzoek van Aalto University brengt met hersenscans nieuwe inzichten. “Stel je voor: je ziet je pasgeboren baby voor de allereerste keer. Dat kleine, zachte wondertje ligt gezond en wel in je armen. Je hart loopt over van liefde.” Dit was een van de scenario’s die onderzoekers aan 55 ouders voorlegden. Terwijl ze zich inbeelden hoe het voelde, werd hun hersenactiviteit gemeten. En dat leverde verrassende resultaten op.
Onderzoeker en filosoof Pärttyli Rinne vertelt: “We hebben nu een veel completer beeld van de hersenactiviteit die gepaard gaat met verschillende soorten liefde.” De scans toonden aan dat liefde je hersenen op allerlei plekken activeert, van het beloningssysteem diep in je hersenen tot de gebieden die betrokken zijn bij sociale interacties.
Lees verder onder de advertentie
Wat bleek? De liefde voor je kind zorgde voor de meest intense hersenactiviteit, zelfs nog meer dan romantische liefde. “Bij ouderlijke liefde zagen we een sterke activatie in het beloningssysteem van de hersenen, dat zagen we niet bij andere vormen van liefde,” vertelt Rinne. Liefde voor partners, vrienden, vreemden, huisdieren en de natuur werd ook onderzocht.
Interessant genoeg bleek dat de hersenen reageren op hoe dichtbij je je voelt bij het object van je liefde. Niet verrassend: affectie voor vreemden deed je hersenen veel minder ‘oplichten’ dan liefde voor je partner of kind. Liefde voor de natuur activeerde wel het beloningssysteem en de visuele delen van de hersenen, maar niet de gebieden die te maken hebben met sociale interactie.
Wat de onderzoekers niet hadden verwacht, was dat de hersenactiviteit bij verschillende vormen van liefde tussen mensen zo veel op elkaar leek. Het verschil zat vooral in hoe sterk de activatie was. Maar er was één uitzondering: de liefde voor huisdieren. Bij mensen die een huisdier hebben, werden de hersengebieden die gaan over sociaal gedrag actiever dan bij mensen zonder huisdieren. De participanten werd het volgende voorgelegd: “Je zit lekker op de bank en je kat komt naast je liggen, spinnend en wel. Je voelt de liefde voor je pluizige vriendje.” Aan de hersenactiviteit konden de onderzoekers vaak al zien of iemand een huisdier had of niet. Hoe leuk is dat?
Lees verder onder de advertentie
Wat kunnen we leren van dit onderzoek?
Het onderzoeksteam onder leiding van Rinne doet al jaren onderzoek naar emoties. Met deze nieuwe inzichten hopen ze filosofische discussies over de aard van liefde te verrijken. Ook zouden ze graag zien dat hun bevindingen helpen om mentale problemen zoals hechtingsstoornissen of relatieproblemen beter te begrijpen en behandelen.
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…
Tikkie ontvangen voor een halve wortel uit iemand anders’ maaltijdsalade? Serieus?! In deze rubriek verzamelen we de meest onterechte, ongemakkelijke en gewoon ronduit gênante betaalverzoeken. Wat ze gemeen hebben? Je zag ze in ieder geval niet aankomen.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.