Een favoriet kind not done? Uit onderzoek blijkt dat ouders wel degelijk favorieten hebben. En dat is meestal hun oudste kind. En hun dochter(s). Sorry, zoons.
Lees verder onder de advertentie
Oh, die eeuwige strijd tussen broers en zussen. Elk kind denkt dat het een vaststaand feit is: “Papa vindt mijn broer/zus leuker!” of “Mama luistert altijd beter naar hem dan naar mij!” En als ouders beweren wij stellig dat dat écht niet zo is. Maar nu blijkt dat er echt verschillen zijn in hoe ouders hun kinderen behandelen. En dat pakt helaas niet altijd goed uit voor zonen.
Volgens internationaal onderzoek hebben ouders namelijk een voorkeur voor dochters, oudste kinderen en – sorry chaosmakers – de wat consciëntieuzere en makkelijkere types. Jep, het brave kind dat netjes doet wat het gezegd wordt, blijkt vaker de favoriet te zijn. Ai.
De schaduwzijde van voorkeuren
Dit verschil in behandeling tussen kinderen onderling is niet altijd zonder gevolgen. Volgens de onderzoekers, Alexander Jensen en McKell Jorgensen-Wells, kan het minst favoriet zijn een flinke impact hebben op de ontwikkeling van een kind, zoals te lezen in The Guardian. Ze analyseerden data van bijna 20.000 deelnemers uit de VS, West-Europa en Canada, en vonden een patroon: ouders geven oudere kinderen vaak meer vrijheid en controle. De jongere kinderen blijven daardoor soms hangen in een minder zelfstandige rol, wat hun zelfvertrouwen niet altijd goed doet.
Lees verder onder de advertentie
Waarom dochters favoriet zijn
De resultaten laten zien dat ouders vaak de voorkeur geven aan dochters. Alleen de kinderen merkten dit vaak zelf niet op. Volgens de onderzoekers kan het ook komen dat ouders meisjes over het algemeen gemakkelijker op te voeden vinden en dat daar de voorkeur vandaan komt, niet zozeer van het geslacht.
Lees verder onder de advertentie
Het brave kind wint
Het blijkt namelijk dat ouders makkelijke kinderen ook als favoriet bestempelen. Ben je een ouder met een kind dat altijd netjes zijn huiswerk maakt, z’n bord leeg eet en dankjewel zegt? Dan is de kans groot dat dat kind nét wat vaker jouw voorkeur heeft. Volgens het onderzoek geven ouders namelijk licht de voorkeur aan kinderen die consciëntieus (denk aan georganiseerd en verantwoordelijk) of makkelijk in de omgang zijn.
Lees verder onder de advertentie
De liefde is gelijk
Gelukkig is er ook nog goed nieuws: dat ouders verschillend omgaan met hun kinderen, betekent niet dat ze meer van het ene kind houden dan van het andere. Professor Karl Pillemer van Cornell University legt uit: “De problemen ontstaan wanneer gevoelens van voorkeur onder kinderen zich vertalen in het anders behandelen van de kinderen”, zei hij. “We kunnen niet bepalen hoe we ons voelen, maar we kunnen zeker bepalen hoe we ons gedragen tegenover onze kinderen.” Ouders doen vaak ontzettend hun best om geen voorkeuren te laten zien, maar de uitdaging zit in de manier waarop ze hun kinderen behandelen. Met andere woorden: je voelt misschien iets meer connectie met het ene kind, maar hoe je dat in de praktijk brengt, maakt het verschil.
Lees verder onder de advertentie
Wat betekent dit voor jou als ouder?
Het onderzoek benadrukt dat ouders bewust moeten zijn van hun gedrag. Probeer je aandacht eerlijk te verdelen. En dan bedoelen ze natuurlijk wel positieve aandacht. Een beetje aandacht voor die minder uitgesproken zoon of jongere dochter kan al een groot verschil maken. En onthoud: niemand is perfect. Je hoeft echt niet elke dag een ouder-superheld te zijn. Als je maar blijft proberen om eerlijk en liefdevol te zijn, dan zit je meestal al goed.
Als haar dochter model wil worden, denkt Malou een buitenkansje te hebben als een bekende van de tennisclub aanbiedt om voor een prikkie foto’s te maken. Maar wat aantreft in de ‘studio’ van ‘de fotograaf’ tart elke verwachting…
Drie leuke zonen, een huis aan de Loosdrechtse Plassen en allebei een goedlopende carrière: het leven van Kim Kötter en Jaap Reesema lijkt het perfecte plaatje. “Mensen zien alleen dat alles klopt, maar dat is omdat wij keihard werken.”
Het zou een magische vakantie op een Disney-cruiseschip op zee worden. Een cruise vol glitters, Mickey Mouse en zonsondergangen. Maar voor één gezin werd het een moment om nooit te vergeten. En niet om de reden die ze hadden gehoopt.
Ze had zo’n zin in haar welverdiende vakantie met haar gezin. Niet te ver weg, met de auto naar de camping in Frankrijk. Karlijn had alles tot in de puntjes voorbereid en iedereen was er klaar voor. De aankomst op hun vakantiebestemming verliep ietsje anders. Ze kregen ongewenst bezoek van een nest vliegende mieren.
Samen onder de dekens kruipen, de dag nabespreken en lekker dicht tegen elkaar aan in slaap vallen: jarenlang hét romantische ideaalbeeld van samenwonen. Maar uit recent onderzoek blijkt dat de realiteit voor veel stellen anders is. Sterker nog: apart slapen is helemaal geen taboe meer. En dat is misschien wel beter voor je nachtrust én […]